'Bir Sinema Aşığı Açıklaması Giovanni Scognamillo'

2. Koruncuklar İçin BAK Liseler Arası Kısa Film ve Senaryo Yarışması kapsamında, İtalyan yazar, Türk sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen, eğitmen Giovanni Scognamillo'yu anlatan belgesel gösterildi

2. Koruncuklar İçin BAK Liseler Arası Kısa Film ve Senaryo Yarışması kapsamında, İtalyan yazar, Türk sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen, eğitmen Giovanni Scognamillo'yu anlatan 'Bir Sinema Aşığı: Giovanni Scognamillo' belgeseli gösterildi.

Yönetmen Ersin Pertan ile yapımcı, tasarımcı ve restoratör Annie Pertan'ın hazırladığı film, Şişli'deki SETEM (Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Akademi'de seyirciyle buluştu.

Belgesele ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Annie Pertan, Scognamillo ile çok yakın arkadaş olduklarını belirterek, Halit Refiğ, Metin Erksan ve Ali Dilber ile bir araya gelerek sohbet ettikleri bir grupları olduğunu söyledi.

Pertan, Scognamillo'nun bilim kurgu ile ilgilendiğini belirterek, 'Onu tanıdığım dönem kitap yazmamıştı ama sinema ve bilim kurguyla çok ilgileniyordu. O dönemde ben de bilim kurgu kitapları okuyordum. Benim için (Giovanni) hem meslektaş hem arkadaş olarak çok kıymetliydi. Giovanni, cidden Türkiye'nin ve kendi kültürünün korunması için çok önemli adımlar attı. Sinema hakkında kitaplar yazdı. Levantenler ve bilim kurgu hakkında yazılar yazdı. Hatta en sonlarda resimli romanlarla çok ilgilendi. Yani resim de çiziyordu. On parmağında on marifet vardı.' dedi.

Scognamillo ile dostluklarının 1960'lı yıllarda başladığını kaydeden Pertan, hazırladıkları belgesele ilişkin, 'O dönem çok ciddi bir iş yaptık. Sözlü tarihi kayda aldık. Çok da iyi gitti belgesel olarak. Giovanni zaten kendisi ilginç birisiydi. Sonra 2010'da bir belgesel çektim. Kültürel farklılığın direkleri olarak. Orada yeniden Giovanni ile bir söyleşi yaptık ve bu belgeselde yer alıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- Mülteci çocuklarla ilgili senaryo yarışması düzenlendi

SETEM Başkanı ve yönetmen Mehmet Güleryüz ise yarışmaya ilişkin bilgi vererek, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği alan yarışma kapsamında bir dizi ödül verileceğini dile getirdi.

Liseler arası katılımla gerçekleşen yarışmanın ilkinin geçen yıl düzenlendiğini aktaran Güleryüz, bu yıl 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Görüntü Yönetmeni', 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'En İyi Erkek Oyuncu' kategorilerinde ödül verileceğini hatırlattı.

Mehmet Güleryüz, yarışma kapsamında en iyi senaryo ödülü verileceğine de işaret ederek, şöyle konuştu:

'Artık bugün hem Türkiye'nin hem bütün dünyanın gündeminde olan, mülteci çocuklarla ilgili de senaryo yarışması düzenledik. Ona da katılımlar oldu. Liseli çocukların mülteci çocuklara bakışıyla ilgili, en azından onları düşünmeye sevk eden bir şey oldu. Bu artık çoğumuzun hayatında olan olağan bir şey. Sokakta yürüyorsunuz ve orada bir kadınla çocuk duruyor. Bunun gerçekten dramatik ve trajik bir boyutu var. Bu çocuklarla ilgili artık bir şeyler yapılması lazım ve bu konudaki duyarlılığın gelişmesi için yaptığımız bir şeydi bu.'

Belgesel gösteriminin ardından Annie Pertan'ın katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi.
Kaynak: AA