Bakan Çavuşoğlu Açıklaması '600 Bin Kişiyi Öldürmüş Bir Esad'la Oturup Şimdi Neyi Konuşacaksınız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “600 bin kişiyi öldürmüş bir Esad’la oturup şimdi neyi konuşacaksınız. Rejimin temsilcileriyle muhalefetin zaten müzakere heyeti de var. Bunların kendi aralarında Suriye’nin geleceğiyle ilgili görüşmesinde de fayda var. Şuan bizim rejimle doğrudan görüşme konusunda tutumumuz aynıdır, değişmemiştir" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bakanlığın Fatin Rüştü Toplantı Salonu’nda Halep’teki mevcut duruma ilişkin düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı. Tahliyelerin tamamen tamamlandığına dair iddialar ve kaç kişinin tahliye olacağına ilişkin soruları cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, “Tahliyeler daha devam ediyor, çok az tahliye oldu sadece 6 tur oldu ve tahliye edilenler siviller. Bu sivillerin tabi İdlib’te kalmak isteyenler orada kalır ama bizim sınırımızın hemen ötesinde de biz kamp kurmak için, çadır kurmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Yaralı, sivil, hasta çocuk gibi ihtiyaç duyanları hemen acilen alacağız, daha sonra da ihtiyaç duyulursa onları da Türkiye’ye alabiliriz. Ama öyle görülüyor ki o insanlar bir gün Halep’e de dönmek umuduyla daha güvenli bölgeler olsa bile Suriye içinde de kalmak istiyorlar. Elbette insani boyutu önemli, güvenlik boyutu da önemli. Her türlü güvenlikle de ilgili de tedbirleri zaten alıyoruz. Sonuç olarak şuana kadar buradan çıkışlar, yani tahliyeler tamamlanmadı. Daha orada çıkmak isteyen çok sayıda insan var, bunun da yapılması gerekiyor. Zaten bu bölgeler güvenli, yani yerleştirilecek bölgeler, şuanda muhalefetin kontrolündeki yerler. Dolayısıyla burada güvenliği onlar sağlıyor ama bizim sınırımızın hemen öbür tarafında olduğu zaman bizde her zaman güvenlik için gerekli desteği veririz ama biz böyle bir durumla karşılaşmayı istemeyiz, arzu da etmeyiz. Çünkü bunlar sivil insanlar. Tabi kaç kişi ayrılacak, kaç kişi ayrılmak istiyor, bu esasen sürecin sonuna doğru gerçek rakamı sizlerle paylaşabiliriz ama şuanda ayrılmak isteyen çok sayıda insan olduğunu biliyoruz” dedi.



“Muhalefet ve rejim karar verir ama siyasi bir çözüme gideceksek burada hem Cenevre’de resmi formatta hem de gayri resmi formatta görüşmeler olabilir”

Muhaliflerin tahliyesi ve El Nusra’nın akıbeti konusunda bir çözüm sağlanıp sağlanmamasına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “Muhalif güçlerin de hafif silahlarıyla ayrılması söz konusu. Bunların da İdlib tarafına gitmesi söz konusu, bu konuda bir ön mutabakat var diğer taraftan Kazakistan’ın arabuluculuğunda değil, Cumhurbaşkanımızın Putin ile telefon görüşmesinde Putin’in şöyle bir önerisi oldu; ‘ateşkes sağlandıktan sona muhalif gruplarla, rejimin temsilcilerinin yine 3’üncü bir ülkede görüşmesinde fayda var.’ Basınımıza sanki bir zirve olacak ve Cumhurbaşkanımızla Putin bir araya gelecek gibi yansıdı ama öyle değil. Zaten Cumhurbaşkanımızla Sayın Putin sürekli görüşüyorlar, telefonda da görüşüyorlar. Önümüzdeki yılın başlarında da Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi zirvesi gerçekleşecek, onun hazırlık toplantısını da Alanya’da Sayın Lavrov ile birlikte gerçekleştirmiştik. Dolayısıyla böyle bir arabuluculuğa da gerek yok. Kazakistan’ın her zaman ara buluculuğu konusunda güvenimiz tamdır. İlişkilerin normalleşmesinde de çok önemli rolü olmuştur ama burada rejimin temsilcileriyle, muhalefetin temsilcileri bir araya gelmesi yani Cenevre görüşmelerine ilaveten, esasen bu bir tedbir önerisidir ki bunda da bir mahsur görmüyoruz. Bu konuda muhalefet ve rejim karar verir ama siyasi bir çözüme gideceksek burada hem Cenevre’de resmi formatta hem de gayri resmi formatta görüşmeler olabilir, bizim bu konuya bir itirazımız yoktur” diye konuştu.



“600 bin kişiyi öldürmüş bir Esad’la oturup şimdi neyi konuşacaksınız”

İdlib’e hafif silahla gideceklerin başka bir alana gidip tekrardan Halep’e saldırı amaçları olduklarına ilişkin iddiaları cevaplayan Çavuşoğlu, “Bu konular üzerinde biz yorum yapmayız, ki süreci engellemek için rejim ve rejime destek veren arazideki gruplar sürekli dezenformasyon yapıyorlar, manipülasyon yapmaya çalışıyorlar ama biz varsayım ve dedikodular üzerinden hareket etmeyiz. Şuana kadar yapılan mutabakatlar konusunda sizlere bilgi vermeye çalışıyoruz, diğer taraftan bizim rejimle doğrudan görüşmemiz söz konusu da değildir. 600 bin kişiyi öldürmüş bir Esad’la oturup şimdi neyi konuşacaksınız. Rejimin temsilcileriyle muhalefetin zaten müzakere heyeti de var. Bunların kendi aralarında Suriye’nin geleceğiyle ilgili görüşmesinde de fayda var. Siyasi çözüm isteniyorsa, siyasi dönüşüm ve geçiş süreci isteniyorsa da bunda fayda var ama şuan bizim rejimle doğrudan görüşme konusunda tutumumuz aynıdır, değişmemiştir” ifadelerini kullandı.

“Ateşkes şuanda sadece Halep’te değil tüm Suriye’nin genelinde derhal sağlanması lazım”

Rusya ve Amerika tarafında Suriye politikasında öngörülecek değişikliklere ilişkin konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Sayın Putin’in açıklamasında da net şekilde görüldüğü gibi Cenevre görüşmelerine ilaveten muhalefetle rejimin bir araya gelmesi ama burada gerçek muhalefet olması gerekiyor, muhalefeti sulandırma çabalarına da girmemek gerekiyor. Bu çabaların amacı ateşkesin sağlanması, ateşkes için esasen bu görüşmelere de gerek yok, ateşkes şuanda sadece Halep’te değil tüm Suriye’nin genelinde derhal sağlanması lazım. Zaten bir taraftan çatışırken diğer taraftan siyasi dönüşüm veya siyasi çözüm konusunda görüşmeler de çok anlam ifade etmeyebilir, her şartta görüşmelerinde fayda var ama gerçekçi olmak lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA