'Avrupa Popülist Söylemden Kurtulmalı'

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Esenli: 'Avrupa genelinde, Türkiye’nin kaygı duyduğu bir aşırı sağ unsuru var. Buna ilaveten bizim kaygı duyduğumuz İslamofobi, zenofobi, aşırıcılık, ırkçılık var. Bunları genel Avrupa coğrafyasında tehlikeli unsur olarak görüyoruz. Avrupa’nın bu popülist söylemden kurtulması kendi geleceği için önemli' 'İki ülke arasında 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmayı öngörüyoruz'

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Avrupa genelinde, Türkiye’nin kaygı duyduğu aşırı sağ unsuru bulunduğunu belirterek, 'Buna ilaveten bizim kaygı duyduğumuz İslamofobi, zenofobi, aşırıcılık, ırkçılık var. Bunları genel Avrupa coğrafyasında tehlikeli unsur olarak görüyoruz. Avrupa’nın bu popülist söylemden kurtulması kendi geleceği için önemli.' dedi.

Dışişleri Bakanlığının yaz aylarında çıkan büyükelçiler kararnamesi ile Roma Büyükelçisi olan ve dün İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya güven mektubunu sunan Esenli, Roma’da yerleşik Türk basın mensupları ile büyükelçilikte bir araya geldi.

İki ülke arasında çok yoğun bir ekonomik ilişki olduğunu ve bunun daha fazla geliştirilmesi arzusunun Cumhurbaşkanı ile olan görüşmesinde dile getirildiğini kaydeden Büyükelçi Esenli, “Bu bağlamda çeşitli mekanizmalarımız da var, hükümetler arası zirveler gibi, buna hareketlilik getirilmesi konusundaki beklentilerimizi dile getirdik. Aynı şekilde, Sayın Cumhurbaşkanı da hükümetler arası zirveye ilişkin arzumuzu hükümete müspet şekilde aktaracağını belirtti. Bir de ben, İtalya’ya AB’ye üyelik sürecimizde verdiği destekten ötürü teşekkür ettim. O da 'Desteğin devam edeceğini, kendileri açısından Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde çok büyük önem taşıdığını' vurguladı.” diye konuştu.

İtalya'nın, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında Türkiye’ye dayanışmasını gösteren ilk ülkelerden olduğunu dile getiren Esenli, “Tabii İtalya’nın bizimle dayanışma içerisinde olduğunu görmekten duyduğumuz mutluluğu söylemek istiyorum. Sayın (Paolo) Gentiloni ekim ayında ülkemize bir ziyarette bulunmuştu. Ben, Cumhurbaşkanı ile görüşmemizde o konuya bağlı olarak İtalya’nın bize verdiği desteğe işaret ettim. Kendisi de hadisenin ne kadar üzücü olduğunu söyledi. İtalya, bu konu ilk ortaya çıktığı andan itibaren yanımızda duran bir ülke.' ifadelerini kullandı.

- 'Elimizdeki mekanizmalara hareketlilik getirmek lazım'

Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin iyi bir seviyede olduğunu vurgulayan Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Esenli, “İkili ilişkiler çok iyi bir noktada seviye itibarıyla. Memnuniyet belirtebilirim. Elimizde İtalya ile mevcut bazı mekanizmalar var. Bunlara hareketlilik getirmek lazım.” dedi.

Daha önce tarih belirlenmesine karşın iki ülkenin iç dinamikleri sebebiyle yapılamayan hükümetler arası zirveye değinen Esenli, “Hükümetlerarası zirve bağlamında sıra ev sahipliği yapmak için bizde. İster istemez bazen 2 ülkedeki iç dinamikler sebebiyle olmadı ama önümüzdeki dönemde bunu gerçekleştirmek istiyoruz çünkü bu belli bir hareketlenme getirecektir. Bir taraftan işadamlarımız İtalyanlar ile temaslarını yoğun şekilde sürdürüyorlar. Zemin çok kuvvetli, daha fazla inşaat yapmak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

- 'İtalya ve Türkiye birbirlerinin sorunlarını anlıyor'

Büyükelçi Murat Salim Esenli, İtalya’nın geçmişte teröre karşı mücadele etmiş bir ülke olduğuna dikkati çekerek, 'Teröre karşı geçmiş dönemde mücadele ettiği için bugün de mesela göç krizinin ilk etkilediği ülkelerden biri olduğu için özellikle Kuzey Afrika kaynaklı, tabii ki Türkiye’nin karşı karşıya olduğu bu sorunları çok iyi anlıyor. Biz de, İtalya ile bu bağlamda yoğun iş birliği içerisindeyiz. Tabii yoğun iş birliği içerisinde olduğumuz boyut, güvenlik kurumları arasındaki iş birliği, siyasiler arasındaki iş birliği. Ümit ediyoruz ki kısa süre içerisinde bütün bu sorunları halledebilelim.' diye konuştu.

Esenli, bu hususta sorunların kaynağına bakılması gerektiğini ve bu kaynakların kurutulması için görüş birliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, İtalya’nın da bunun öneminin farkında olduğunun altını çizdi.

- Ticaret hacminde büyük hedef

İtalyan firmaları Astaldi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Telespazio firması ile de 5 Aralık’ta fırlatılan Göktürk-1 uydusu gibi önemli ortak projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Esenli, “Enerji alanındaki iş birliğimiz oldukça yoğun İtalya ile. Bunun dışında otomotiv sanayi, bankacılık, tekstil ve karşılıklı olarak işadamları arasında bir etkileşim var. İtalyan şirketlerinin, Türkiye’deki mevcudiyetleri gibi, Türk şirketlerinin de İtalya’da mevcudiyeti var. Rakamsal olarak İtalyanların, Türkiye’de daha fazla. Bin 298 İtalyan şirketi var. Buradaki Türk şirketler ise 50’nin üstünde ama ortada çok müspet bir sinerji diyebileceğimiz bir ortam bulunduğunu belirtmek istiyorum. Bu da bize cesaret veriyor.” şeklinde konuştu.

Esenli, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2015’te biraz düşüş kaydetse de bunu arttırmaya yönelik öngörüleri olduğunu belirterek, “Baktığınızda 2015 yılı verilerine göre, ticaret hacmimiz 17,6 milyar dolardı. Bu 2014’ten bu yana 2 milyarlık düşüşü gösteriyor. 2 yıl önce 19 milyarın üzerinde bir rakama ulaşmıştık. Hedefimizde, 2020 ile 2023 gibi 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmayı öngörüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

- İtalya’daki bankacılık krizi

'İtalya’daki bankaların yaşadığı krizin, Türkiye’yi etkileme riski olup olmadığı' sorusuna Murat Salim Esenli, “Bu tabii, İtalya’nın kendi iç meselesi fakat Türkiye’deki bankacılık, son derece kuvvetli. Türkiye’de 2002’de bankacılıkla ilgili alınan kararların, ne kadar güçlü ve isabetli olduğu ortada. 2008’de küresel ekonomik şartlar bozulduğunda biz kendi bankacılık sektörümüze hiçbir şekilde yardım etmek durumunda kalmadık. 2008 sonrasında Türkiye’deki bankacılık sektörü, yüzde 13,5 kar etti ki, bu kar marjı böyle artarak devam etti. İşin daha enteresan tarafı, Türkiye’de banka kuran yabancı bankalar bile Türkiye’deki operasyonlarında kar ettiler ve kendi merkezleri zarar gösterirken, Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerinde kar etmiş bir bankacılık sistemine sahibiz. Bu bankacılık sisteminin ışığı altında Türkiye’deki operasyonun ben çıkıyorum demesi, çok akılcı değil. O yüzden böyle durum yok.” yanıtını verdi.

Büyükelçi Esenli, yabancı bankaların, en azından İtalyan bankalarının Türkiye’den çıkma gibi bir eğilimi bulunmadığını ve bunun için de güvenilir çalışma şekli gibi geçerli sebepleri olduğu vurguladı.

- Avrupa’daki popülist söylemler

'İtalya’da son dönemde popülist söylemlerde bulunan partilerin öne çıkmasına' ilişkin bir soruya ise Büyükelçi Esenli, şu karşılığı verdi:

'Avrupa genelinde, Türkiye’nin kaygı duyduğu bir aşırı sağ unsuru var. Buna ilaveten bizim kaygı duyduğumuz İslamofobi, zenofobi, aşırıcılık, ırkçılık var. Biz, bunları genel Avrupa coğrafyasında hakikaten tehlikeli unsur olarak görüyoruz ve popülist söylemin esasen ülkelere fayda değil, zarar getirdiğini düşünüyoruz. Bugün Avrupa’nın demografik yapısı çok değişik. Burada göçmenler var, 25 milyon civarında, Müslümanlar var, dolayısıyla Avrupa’nın bu popülist söylemden kurtulması kendi geleceği için önemli çünkü baktığımızda, 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan bu Avrupa düzeninde zaten bu söylemlerin yeri de yok.'
Kaynak: AA