Ankara Marka Festivali 3'Üncü Gününde De İlgiyle İzleniyor

Ankara Ticaret Odasının (ATO) bu yıl ikincisini düzenlediği Ankara Marka Festivali (AMF), son gününde de ünlü isimleri ağırladı.

Ankara Marka Festivali 3'Üncü Gününde De İlgiyle İzleniyor
Günün ilk konuşmacısı, eğitim konusunda yazdıklarıyla tanınan Milliyet Gazetesi köşe yazarı Abbas Güçlü oldu. Konuşmasında eğitimin önemine vurgu yapan Güçlü, eğitimin insanı insan yapan değerlerin toplamı olduğunu söyledi.

Güçlü, Türkiye’den bir dünya markası çıkarmanın önemine işaret ederek, bunun için gençlere önem vermek gerektiğini ifade etti.

Güçlü, “Birçok sorunun temelinde hep eğitim yatıyor. Çocukların çocukluklarını çalmamıza rağmen üniversite sınavlarında başarı çok az. Gençlerin akademik başarıları yok ve gençler mutlu değiller. Çocukların ve gençlerin eğitimde yeteneklerini keşfedip o yönde devam etmelerini sağlamalıyız” dedi.

Okul öncesi eğitimin önemine de değinen Güçlü, “Okul hayatı boyunca öğrenilenlerin yüzde 70’i okul öncesi eğitimden kalanlar oluyor. Bu noktada okul öncesi eğitim her şeyden önemli hale gelmeli. Marka olabilmek için özgür ortamlar, özgür eğitim lazım” diye konuştu.



“Ürün fabrikada değil tüketicinin zihninde oluşuyor”

“Bu Topraklardan Global Markalar Çıkaracak Stratejik Kombinasyon” konulu oturumda ODE Yalıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve MPR İletişim Danışmanlığı Ajansı Başkanı Meral Saçkan konuk oldu. Kısır gündemi değiştirerek tüketiciye yeni iş modelleri oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Meral Saçkan, markanın kontrolünün artık tüketicide olduğunu aktardı. Şirketlere özgün bir yol bulma önerisinde bulunan Saçkan, “Şirketler geç de olsa ürünlerin fabrikada değil tüketicinin zihninde oluştuğunu anlayacaklar” dedi.

Konuşmasına kendi başarı hikayesini anlatarak başlayan Orhan Turan ise, izleyici gençlere sivil toplum örgütlerinde etkin rol oynamaları tavsiyesinde bulundu.

“E-ticaretle çember kırma” isimli oturumda Sefamerve kurucusu Mehmet Metin Okur izleyici karşısına çıktı. Okur, markayı oluştururken ihtiyaç olanı tespit ederek yola çıktıklarını anlattı. Kuruldukları günden bu yana 250 milyon TL ciroya ulaştıklarını söyleyen Okur, bunun yüzde 35’inin yurt dışı satışından kaynaklandığını aktardı. Okur, katma değeri yüksek olan ürünlere odaklanmak gerektiğine de dikkat çekti.

Ankara Marka Festivali’nde insan hayatını kolaylaştıran dijital uygulamalara ilişkin konuşmacılar da yer aldı. BiTaksi& Getir Kurucusu Nazım Salur, girişimlerini mobil uygulama üzerine kurduklarını anlattı. “BiTaksi” uygulamasından sonra müşterilere 4 dakikada taksi hizmeti verdiklerini ve bunun diğer yaşam malzemelerine de kısa sürede ulaşılabileceği fikrini geliştirdiğini kaydeden Salur, cep telefonlarının insan hayatında uzaktan kumanda haline geldiğini söyledi.

Zengin olmayı amaçlamadıklarını ifade eden Salur, ”Türkiye’de başarı hikayelerine ihtiyacımız var. Henüz teknoloji alanında marka yaratamadık. ‘Getir’ markamızın iddiası bu olacak. Yurt dışından yatırımcı arayışı içerisindeyiz” dedi.

Kaynak: İHA