Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü Hakkındaki Dava

Ceyhan Belediye Başkanlığı görevi yaptığı dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Sözlü ve 14 kişinin 'Edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet almak, vermek ve rüşvete aracılık yapmak' suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı görevi yaptığı dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, kendisi ve 14 kişi hakkında 'Edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet almak, vermek ve rüşvete aracılık yapmak' suçlarından açılan davanın duruşması görüldü.

Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tamamı tutuksuz olan sanıklardan Hüseyin Güçüm, Mehmet Şahin, Mustafa Hakan Aslan ve Ömer Aydın ile avukatları katıldı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada tanıkların dilenmesinin ardından söz verilen sanıklar suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi.

Mahkeme savcısı da bir önceki duruşmada olduğu gibi sanıklar hakkında 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istediği mütalaasını tekrarladı.

Söz verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü’nün avukatı Bülent Hayri Acar ise Sözlü'nün cezalandırılması için siyasi algı oluşturulduğunu iddia ederek, “Bu adil yargılamayı etkileme suçudur. Tarafınızca gereğinin yapılmasını talep ediyorum.' ifadesini kullandı.

Diğer avukatlar da ihale yerinde keşif yapılmasını ve adli rapor aldırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü ile birlikte Mehmet Boran ve Hüseyin Güçüm’ün yurt dışına çıkış yasağının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Adana Emniyet Müdürlüğüne 24 Kasım 2014'te postayla gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmanın ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör-Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar ile Ertuğrul Kütük, Ragip Bekaroğlu, Burak İnceoğlu, Mehmet Boran, Haluk Boran, Mehmet Şahin, Hüseyin Güçüm, Ahmet Sevimli, Şaban Acar, Mustafa Kaan Aslan, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın’ın 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti.

Geçen duruşmada esas hakkındaki mütalaasını veren savcı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde 6 milyon liralık parke döşeme işlemi için müteahhite işi bitirmeden hak edişin tamamının ödemesini yaptırarak kamu kurumunu 2 milyon 922 bin lira zarara uğrattığını, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra da eksik kalan işleri ASKİ’ye yaptırdığını belirtmişti.
Kaynak: AA