Türkiye-Moldova KEK Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Türkeş: 'Ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret, geçtiğimiz yıl 419 milyon dolarlık hacme ulaşmıştır. 2016 yılı OcakEkim döneminde ise ticaret hacmimiz 346 milyon dolar olmuştur' 'Serbest Ticaret Anlaşması'nın devreye girmesiyle hedefimiz kısa sürede 1 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmaktır'

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 'Ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret, geçtiğimiz yıl 419 milyon dolarlık hacme ulaşmıştır. 2016 yılı Ocak-Ekim döneminde ise ticaret hacmimiz 346 milyon dolar olmuştur.' dedi.

Türkiye ile Moldova arasındaki 8. dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının mutabakat zaptı, Başbakan Yardımcısı Türkeş ile Moldova Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Octavian Calmic tarafından bir otelde düzenenlenen törenle imzalandı.

Türkeş, imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini ifade ederek, Moldova'nın Karadeniz havzasının önemli ülkelerinden biri olduğu belirtti.

Türkiye'nin, Moldova'yı bağımsızlığından sonra tanıyan ilk ülkeler arasında bulunduğunu anımsatan Türkeş, diplomatik ilişkilerin 1992 yılında başladığını kaydetti.

Türkeş, Moldova ile tarihi ve kültürel ilişkilerin çok eskiye dayandığına işaret ederek, Moldova'da yaşayan Gökoğuz Türklerinin, ilişkilerin pekişmesine yardımcı olduğunu anlattı.

Protokolün hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Tuğrul Türkeş, heyetlerin, iki ülke arasında iş birliğini geliştirebilecek potansiyel ve sorunlu alanları tespit ettiğini, yapılabilecekleri masaya yatırdığını aktardı.

- 'Hedefimiz 1 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak'

Moldova ile ticaret hacminin, 2000'li yılların başında 45 milyon dolar civarında bulunduğunu vurgulayan Türkeş, 'Ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret, geçtiğimiz yıl 419 milyon dolarlık hacme ulaşmıştır. 2016 yılı Ocak-Ekim döneminde ise ticaret hacmimiz 346 milyon dolar olmuştur. Moldova'ya ihracatımızda başlıca ürünler arasında tekstil ürünleri, giyim eşyası, sebze, meyve ve mamulleri ve demir-çelik ürünleri gelmektedir. İthalatımızda ise başlıca ürünler ayçiçeği tohumu, hububat ve mamulleri ile giyim eşyalarıdır.' diye konuştu.

Tuğrul Türkeş, ticaret hacminde artış görülse de bunun potansiyelin çok gerisinde olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda, ticaret hacminin artırılmasına dönük ortak çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Bu kapsamdaki önemli adımlardan birinin Serbest Ticaret Anlaşmasının 1 Kasım 2016'da yürürlüğe girmesiyle atıldığını kaydeden Türkeş, 'Serbest Ticaret Anlaşmasının devreye girmesiyle hedefimiz kısa sürede 1 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmaktır. Türk firmalarınca Moldova'da şimdiye kadar yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım yapılmıştır. Firmalarımız halihazırda, Moldova genelinde 5 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Ayrıca, soydaşlarımızın yaşadığı Gökoğuz Yeri'nde faaliyet gösteren firmalarımız da bulunmaktadır.' değerlendirmesini yaptı.

Türkeş, Türk müteahhitlik şirketlerinin Moldova'da şimdiye kadar 288 milyon dolarlık proje üstlenildiğine dikkati çekerek, Kişinev Havaalanı'nın modernizasyonu ve Mall-dova Alışveriş Merkezi'nin inşasının üstlenilen belli başlı projeler arasında yer aldığını kaydetti.

- 'Türkiye, Moldova'da 273 proje hayata geçirdi'

Türkiye'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla Moldova'da çok sayıda proje gerçekleştirdiğini anlatan Türkeş, başta su temini ve hijyeni olmak üzere sağlık, eğitim, idari ve sivil alt yapıların geliştirilmesi ile tarımsal üretim sektörlerinde 273 projenin hayata geçirildiğini ifade etti.

Tuğrul Türkeş, teknik heyet müzakerelerinin dün gerçekleştirilen KEK toplantısında değerlendirildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Başlıca gündem konularımızı, karşılıklı yatırımların artırılmasına yönelik projeler, iki ülke KOBİ'lerinin desteklenmesi ve iş birliğinin artırılması, serbest bölgeler arasındaki bilgi ve tecrübe değişiminin artırılması, ulaştırma alanında yolcu ve yük taşımacılığındaki iş birliğinin geliştirilmesi, tarım ürünleri ticaretinin geliştirilmesi, sağlık alanında bir iş birliği eylem planı hazırlanması ve ortak projelerin artırılması, ekonomik ve sosyal iş birliğinin derinleştirilmesini hedefleyen ortak projeler, bilim, sanayi ve teknoloji alanında bilgi ve tecrübe paylaşımı oluşturmuştur.'

Türkiye-Moldova ilişkilerinin, özellikle son dönemde, benzeri olmayan bir dinamikle gelişme gösterdiğini bildiren Türkeş, serbest ticaret anlaşmasının yanı sıra diğer alanlarda imzalanan anlaşmalarla ikili iş birliğinin her geçen gün daha da perçinlendiğini vurguladı.

Kaynak: AA