Romanya'da Resmi Seçim Sonuçları Açıklandı

Romanya'da 11 Aralık Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı.

Romanya Merkez Seçim Bürosu tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre, seçimlerin galibi Sosyal Demokrat Parti (PSD), milletvekili seçimi için açılan sandıktaki oyların yüzde 45,47’sini alarak 154 milletvekilini, senatör seçimi için açılan sandıktaki oyların da yüzde 45,67’sini alarak 67 senatörü meclise gönderdi.

Merkez sağdaki Ulusal Liberal Parti (PNL) ise mecliste, milletvekili oylarının yüzde 20,04’ünü alarak 69 milletvekili ve senatör oylarının yüzde 20,41’ini alarak 30 senatör sandalyesinin sahibi oldu.

Romanya Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE), milletvekili seçimi için kullanılan oyların yüzde 5,62'sini alarak 20 milletvekili ve senatör seçimi için kullanılan oyların da yüzde 6'sını alarak 9 senatör çıkardı.

PSD Genel Başkanı Liviu Dragnea hakkında 2 yıl serbest denetimli hapis cezası bulunması ülkedeki hükümet kurma tartışmalarını alevlendirmişti.

Ülkede, 2012 yılında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Traian Basescu’nun görevden alınmasına ilişkin yapılan referandum sırasında parti içindeki konumunu kullanarak referanduma şüphe ve hile karıştırmaktan suçlu bulunan PSD Genel Başkanı Dragnea'nın seçimlerden ilk sırada çıkmasıyla başbakanın kim olacağı yönünde tartışma başlamıştı.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, dün, istişare yapmak üzere cumhurbaşkanlığı sarayına davet ettiği parti temsilcilerine, 'Seçimden önce de söylediğim gibi, anayasa gereği, hükümlü olan bir kişiyi hükümet kurmakla görevlendiremem. Hükümeti kuracak kişiyi ben atayacağım.' demişti.

PSD lideri Dragnea ise ALDE ile koalisyon kuracaklarını belirterek, tek bir başbakan adayı belirlediklerini, bunu da kamuoyu ile yakın zamanda paylaşacaklarını kaydetmişti. Cumhurbaşkanı Iohannis'in davetine katılmayacaklarını belirten Dragnea, 'Anayasa gereği cumhurbaşkanı bizim belirlediğimiz başbakan adayını hükümet kurmakla görevlendirir ve bu başbakan meclisten güven oyu alır.' değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak: AA