Mevlana, Galata Mevlevihanesi'nde Anıldı

Büyük İslam alimi ve mutasavvıf Mevlana Celaleddini Rumi, 743'üncü vuslat yıldönümünde, Kültür ve Turim Bakanlığı, Beyoğlu Belediyesi, Uluslararası Mevlana Vakfı ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle Galata Mevlevihanesi’nde gerçekleştirilen Şebi Arus programı ile anıldı.

Mevlana'nın 743'üncü vuslat yılı dolayısıyla Galata Mevlevihanesi'nde anma etkinliği düzenlendi.

Büyük İslam alimi ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, 743'üncü vuslat yılında, Kültür ve Turim Bakanlığının desteğiyle, Beyoğlu Belediyesi, Uluslararası Mevlana Vakfı ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle Galata Mevlevihanesinde Şeb-i Arus programı ile anıldı.

Tekke pilavı ikramı ile başlayan programa, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın yanı sıra farklı dinlere mensup çok sayıda din adamıyla sanat, iş, siyaset ve medya dünyasından isimler katıldı.

Programda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Mevlana'nın sadece kendileri için değil, bütün insanlık için çok önemli bir sığınak olduğunu söyledi.

Demircan, Mevlana'nın, dünyanın her geçen gün büyüyen yaralarına sunulmuş bir şifa gibi hayatta olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

'Duamız, onun mirasına layık olmak, aşk ile yaşamak ve aşkla vuslata ermektir. Dünyaya tanışmak ve kaynaşmak için farklılıklarıyla gönderilen insanlar, bunları birbirini tamamlayan birer motif gibi görmek yerine, birbirlerine doğrultacakları birer silah gibi ellerinde tutuyorlar. Hazreti Mevlana, asırlar öncesi bu ihtilafı görmüş, birlikte yaşamak için tek ve ölümsüz reçetesini aşk olarak yazmıştır. Etrafımızda kötü şeyler oluyor, bütün bu kötü şeylerin dermanı, onun yürüdüğü yoldur, o yolda bıraktığı izlerdir. Bugün burada, Halep’in ıstırabı ve hicabıyla, küçücük bedenlere isabet eden kurşunların sancısıyla, küçük yaşta yetim kalan, öksüz kalan yavruların acısıyla cem oluyoruz. Birkaç gün önce onlarca canımızı bizden alan hain saldırının tesiri altındayız.'

Konuşmaların ardından, Mevlevi dervişleri tarafından Sema Mukabelesi icra edildi.
Kaynak: AA