Mavi Bisiklet'in Akşehirli Genç Oyuncusunun Yıldızı Parlıyor

Konya’nın Akşehir ilçesinde çekilen Mavi Bisiklet filminin Akşehirli başrol oyuncusuna Yunanistan’dan ‘En İyi Genç Erkek Oyuncu’ ödülü verildi.

Mavi Bisiklet'in Akşehirli Genç Oyuncusunun Yıldızı Parlıyor
53. Antalya Film Festivali’nde En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Film ödüllerini alan Mavi Bisiklet, 19. Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nden iki büyük ödülle döndü. Katıldığı tüm festivallerde övgüler alan ve birçok ödüle layık görülen Mavi Bisiklet’in başrol oyuncusu Akşehirli amatör oyuncu Selim Kaya, canlandırdığı Ali karakterindeki başarılı oyunculuk performansıyla 19. Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali uluslararası jürisi tarafından uzun metrajda ‘En İyi Genç Erkek’ ödülüne layık görüldü.

Akşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Türk-Alman ortak yapımı olan ve Türkiye’nin ilk çocuk filmlerinden biri olma özelliğini taşıyan ve tamamı Akşehir’de çekilen ‘Mavi Bisiklet’ isimli sinema filminin Akşehir’deki ön çalışmaları sırasında düzenlenen eğitimlere katılan 400 çocuktan biri olarak başrole seçilen Selim Kaya, karakterini çok hassas bir şekilde yansıtmış olması sebebiyle Yunanistan’daki jürinin dikkatini çekmeyi başardı. 3-10 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen festivale 120’nin üzerinde film katılmış ve 12 film yarışmaya seçilmişti. Avrupa’nın önde gelen festivallerinden birisi olan 19. Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nde Mavi Bisiklet ayrıca ‘minimalist yönetmenlik tarzı ve güçlü senaryosu gerekçeleriyle’ ‘Yunanistan Film Kulüpleri Birliği Özel Ödülü’nün de sahibi oldu. Ödülleri Mavi Bisiklet’in yapımcısı ve ortak senaristi olarak festivale katılan Nursen Çetin Köreken teslim aldı.

Nursen Çetin Köreken, “Bu yıl çağdaş dünyada demokrasiyi ve özgürlüğü geliştirmek konseptiyle düzenlenen 19. Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nde Mavi Bisiklet ile yer almaktan ve festivale katılan tek Türk filmi olarak ülkemizi temsil etmekten fazlasıyla mutluyken bu iki güzel ve anlamlı ödüle layık görülmek mutluluğumuzu ikiye katladı. Filmin ön yapım aşamasında Akşehir ve çevre köylerinde yaşayan 400 çocuğa ulaşarak onlarla iki yıl boyunca sinema üzerine kendi geliştirdiğimiz özel bir eğitim programıyla drama çalışmaları yaptık. Bu çocuklardan biri olarak filmde başrolde yer bulan Selim’in çocuk ve adalet kavramlarını Ali karakteriyle çok iyi yansıtacağından emindik ve bu zamana kadar katıldığımız tüm festivallerde hem Selim hem diğer oyuncularımız çok beğenilmişti. Böyle önemli bir festivalde Selim’in ‘En İyi Genç Erkek Oyuncu’ ödülünü kazanmasının yanı sıra Mavi Bisiklet’in ‘Yunanistan Film Kulüpleri Birliği Özel Ödülü’nün de sahibi olmasından ve ülkemizi uluslararası arenada layıkıyla temsil etmekten gurur duyuyoruz” dedi.

Çekimlere üç gün kala başrol hariç tüm rollerin belli olduğunu, Ali karakterini canlandıracak çocuk için ise bir son izleme sonrası karar verdiğini dile getiren yönetmen Ümit Köreken ise, “Başrolü oynayabilecek birkaç alternatif vardı. Çalıştığımız çocukların videosunu bir kez daha izledim ve nihai kararımı vererek Selim’i seçtim. Başrol oynamayı sadece bir hayal olarak gören Selim (Ali) kendisinin seçilmesine çok şaşırdı. Ben Selim’in rolün altından kalkacağına emindim. Akşehir’in bir köyünden ona ulaşmıştık ve çalışmalar boyunca genel olarak sessiz kalmıştı. Fakat o sessizliğinin altında çok güçlü bir yapısı vardı. Aynı zamanda becerikli ve algılaması çok yüksekti. Selim’in bu ödülü fazlasıyla hak ettiğine inanıyorum. Mavi Bisiklet’te rol alan Selim ve diğer tüm çocuk ve gençler filmde rol almak dışında bir filmin nasıl yapıldığını deneyimleme imkanı da buldular. Hayallerin imkan verildiğinde çalışılarak gerçekleşebileceğini gördüler. Tüm bu sürecin onların yaşamlarında bambaşka bir farkındalık oluşturacağını düşünüyorum” dedi.



Mavi Bisiklet

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği ve Akşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Dünya Prömiyerini 66. Berlin Film Festivali Generation KPlus Kategorisinde yapan Türk - Alman ortak yapımı Mavi Bisiklet, geliştirme ve yapım aşamalarında çok sayıda atölyeye katılarak birçok farklı ödül ve destek aldı. Film, ilk Türkiye gösterimini yarışma bölümünde yer aldığı 35. İstanbul Film Festivali’nde yaptı. 2013 yılında Amsterdam Cinekid Co-Production Market’e katılan Mavi Bisiklet burada “En İyi Proje Ödülü”nü kazandı, aynı zamanda; Eurimages’tan, Türkiye’den ilk kez “Film for Children” başlığıyla destek alan yapım olurken, DOHA Film Enstitüsü’nden de post prodüksiyon desteği kazandı. 2016 yılında Hollanda’da yapılan 4.Kırmızı Lale Film Festivali’nden de eli boş dönmeyen Mavi Bisiklet Hollanda-Türkiye Sinema Eleştirmenleri Ödülü’ne layık görüldü.

46. Giffoni Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivalin’de yarışan Mavi Bisiklet, festivalde yer alan tek Türk filmi oldu. 53. Antalya Film Festivali’nde En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Film ödüllerini alan Mavi Bisiklet, 18. Mumbai Çocuk Filmleri Festivali, 4. Giffoni Makedonya Film Festivali ve 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin yarışma bölümlerinde yer aldı.
Kaynak: İHA