Kazakistan'da Bağımsızlık Günü Kutlamaları

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: 'Ülkedeki yeni kalkınma aşaması devlet işlerinde parlamento ve hükümetin sorumluluğunu güçlendirme konusunu gündeme getirmektedir. Anayasada öngörüldüğü gibi Kazakistan, başkanlık sistemine sahip bir devlettir ve bu bizim mevcut kalkınmamızı ve kültürümüzü göstermektedir. Aynı zamanda cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamento arasında yeniden yetki dağıtımını gözden geçirme zamanı geldi'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkenin yeni kalkınma aşamasının devlet işlerinde parlamento ve hükümetin sorumluluğunu güçlendirme konusunu gündeme getirdiğini, cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamento arasında yetkilerin yeniden dağıtılmasının zamanının geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, bağımsızlığın 25. yıl dönümü münasebetiyle Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ülkede gelinen yeni kalkınma aşamasının devlet işlerinde parlamento ve hükümetin sorumluluğunu güçlendirme konusunu gündeme getirdiğini belirtti.

'Anayasada öngörüldüğü gibi Kazakistan, başkanlık sistemine sahip bir devlettir ve bu bizim mevcut kalkınmamızı ve kültürümüzü göstermektedir. Aynı zamanda cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamento arasında yeniden yetki dağıtımını gözden geçirme zamanı geldi' diyen Nazarbayev, konuyla ilgili yasa, belki de anayasa değişikliğinin yapılması hakkındaki önerilerin özel komisyon tarafından inceleneceğini kaydetti.

Nazarbayev, yeni devleti kurma ve reformlardaki başarıların güçlü başkanlık sistemi sayesinde elde edildiğine işaret ederek, bu çalışmaların yıllar sonra ülkenin yeni nesiller tarafından daha da ileriye götürülmesinde yardımcı olacağını söyledi.

Yedi yıl önce başlayan küresel krizin bitmediğine, tersine her geçen gün arttığına dikkati çeken Nazarbayev, 'Son üç yılda kabul ettiğimiz programlar ve yasalar olmasaydı, ülkedeki durum bugünkünden daha da kötü olabilirdi.' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, toplantının ardından Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu'nda bağımsızlığın 25. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen konsere katıldı. Milli şarkılar ve dünya klasiklerinin seslendirildiği konser, renkli görüntülere sahne oldu.

Kazakistan'da yarın kutlanacak bağımsızlık günü kapsamında çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecek.
Kaynak: AA