İMSAD Gündem Buluşmaları

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar: '2017 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 33,5 arasında bir büyüme gösterecek diye düşünüyorum. Bunun içinde inşaat sektörünün büyüme oranının da yüzde 56 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz' 'İnşaat sektörü 2016 büyüme beklentimiz yüzde 45 arası' 'Rusya ile ilişkiler iyileşti ama bunun daha inşaat sektörüne yansıdığını görmüyoruz, kısa vadede gerçekleşemiyor. Hükümetin, inşaat ve müteahhitlik sektörü ile ilgili Rusya için özel bir destek çalışması yapması lazım' 'Konut kredisi faizlerinde daha fazla düşüş olacağını sanmıyorum. Finansal piyasalara baktığımızda faiz indirecek bir ortam şu an yok'

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, '2017 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 3-3,5 arasında bir büyüme gösterecek diye düşünüyorum. Bunun içinde inşaat sektörünün büyüme oranının da yüzde 5-6 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. İnşaat sektörü 2016 büyüme beklentimiz ise yüzde 4-5 arası.' dedi.

Türkiye İMSAD tarafından yılda dört kez çeyrek periyotlarda düzenlenen 'Gündem Buluşmaları'nın bu yılki son toplantısı Başkan Hinginar ev sahipliğinde, '2017: Riskler – Fırsatlar – Teşvikler' konu başlığıyla gerçekleştirildi.

2016 yılı inşaat ve inşaat malzemesi sektörlerinin beklenti ve gerçekleşmeleri ile 2017 öngörülerinin paylaşıldığı toplantıda Hinginar konuşmasına, Beşiktaş'taki terör saldırısında hayatını kaybedenleri anarak başladı.

Hinginar 2016 yılının, yılın başında beklendiği ve hedeflendiği gibi geçmediğini anımsatarak, Türkiye'nin beklenmedik olaylarla karşılaştığını, tarihinde yaşamadığı zorluklarla mücadele ettiğini, iç olayların yanı sıra dış ekonomide yaşananlardan da etkilendiğini, dış etkenlerin ülkeyi ayrıca zora soktuğunu anlattı.

'Genel olarak 2016 yılını ülkemiz için bir kayıp yıl olarak görmek istemiyorum ve böyle olmadığına da inanıyorum' diyen Başkan Hinginar, yaşananları 'Durağanlaşma' olarak nitelendirerek, çalışma azmi ve ümidin asla kaybedilmemesi gerektiğini, özellikle bu anlamda sanayicilere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Konuşmasında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) revizyon çalışmalarına ve revizyon sonrası açıkladığı rakamlara değinen Fethi Hinginar, genel çerçevenin anlaşılabilmesi için biraz daha çalışılması gerektiği değerlendirmesine bulundu. Hinginar, toplantı çerçevesinde verdiği rakamları ve öngörülerini TÜİK'in eski hesaplama yöntemi çerçevesinde paylaştı.

- 'İnşaat sektöründe, olumsuz olaylara rağmen korkulacak bir duraklama yok'

İnşaat sektörünün ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Hinginar, 'Tabii ülkede genel olarak ekonomik memnuniyetsizlik olsa da Türkiye İMSAD bünyesinde ve bizim çevremizdeki kuruluşlarımızın hiçbirisi, piyasada ve bugün birçok farklı sektörde konuşulan iflas erteleme ya da daha zor durumlarla karşı karşıya değil.' dedi.

Başkan Hinginar, inşaat sektörünün güçlü bir sanayi altyapısına sahip olduğunun altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti:

'Bizim için önemli göstergelerin başında yapı ruhsatları geliyor. İlk 9 aya baktığımız zaman yapı ruhsatlarının geçen yıla oranla yüzde 6,1 arttığını görüyoruz. Konut yapı ruhsatlarında bu artış yüzde 10 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bizim inşaat sektöründe, inanılmaz diyebileceğimiz olumsuz olaylara rağmen korkulacak bir duraklama yok.

Konut konusundaki yeniden yapılanmanın sanayi sektörüne de yayılması lazım. Sanayide de bir sanayi dönüşümü yapılması lazım, bunun yakında başlayacağına inanıyorum. 15 Temmuz sonrası hükümetimize önerilerimizi göndermiştik, açıklanan teşviklere baktığımızda bizim konularımızın da değerlendirmeye alındığını görüyorum.'

- '2017'de inşaat sektörünün büyüme oranını yüzde 5-6 arasında bekliyoruz'

İnşaat sanayi sektöründe asıl riskin ihracat olduğunu belirten Hinginar, 2014 yılında 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün Türkiye ihracatı için lokomotif sektörlerden biri olduğunu anlattı.

Hinginar geçen yıl bu rakamın 17 milyar dolara indiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

'Bu yıl ise sektör ihracatı yıl sonu itibariyle 15 milyar dolar seviyelerinde tamamlanacak gibi gözüküyor. İnşaat malzemeleri ihracatı ile ilgili bu ülkenin özel desteğe ve ilgiye ihtiyacı var. Dış ticarette inşaat sektörü ile ilgili alarm zilleri çalıyor. İnşaat malzemeleri ihracatı ile ilgili farklı teşvik ve ilgi inşallah hükümetten görürüz.

Diğer yandan Türkiye'nin 2016 yılını yüzde 3 büyüme ile kapatacağını öngörmüştük ama öyle gözüküyor ki bu yıl yüzde 2,5 bir büyüme ile kapanacak. Belirsiz bazı durumlardan dolayı, birçok şirket ve kuruluş olarak bütçelerimizi yapamıyoruz.

Büyüme oranlarımızı da bu çerçevede bugün için geçici olarak açıklamalıyız. 2017 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 3-3,5 arasında bir büyüme gösterecek diye düşünüyorum. Bunun içinde inşaat sektörünün büyüme oranının da yüzde 5-6 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. İnşaat sektörü 2016 büyüme beklentimiz ise yüzde 4-5 arası.'

Hükümetin sektörler adına büyüme hedeflerini gerçekleştirebilmesi için önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Hinginar, kendilerinin de bu çalışmaları sonuna kadar desteklediklerini söyledi.

-'Hükümetin, inşaat ve müteahhitlik sektörü ile ilgili Rusya için özel destek çalışması yapması lazım'

Şu an için 2017 ihracat hedefinde rakamsal bir veri paylaşamayacağını belirten İMSAD Başkanı Hinginar, kazanılmış kapasitelere yeniden ulaşmak istediklerini anlattı. Ocak sonuna kadar bütçe ve ihracat rakamlarını belirlemek için bekleyeceklerini bildiren Fethi Hinginar, ihracata dönük teşviklerin daha da kapsamlı işler hale gelmesi taleplerini iletti.

Hinginar, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin kötü durumda olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

'Onlara çok iyi destek verilmesi lazım. Konunun ciddi şekilde hükümet tarafından değerlendirilmesini bekliyoruz. Sorunu ihracata yoğunlaştırarak, daha somut destekleri ortaya koymak lazım. İhracattaki sıkıntıda Orta Doğu önemli bir faktör, Rusya'da kaybedilen pazarın önemli etkisi var.

Rusya ile ilişkiler iyileşti ama bunun daha inşaat sektörüne yansıdığını görmüyoruz, kısa vadede gerçekleşemiyor. Hükümetin, inşaat ve müteahhitlik sektörü ile ilgili Rusya için özel bir destek çalışması yapması lazım. Rusya ve bağlı ülkelerde çok ciddi inşaat çalışmaları olduğunu biliyoruz, buralara özel ilgi gösterilmeli.'

Yeni pazarlar konusunda, başta Afrika olmak üzere belli sürelerin geçmesi gerektiğini, kısa sürede sonuç almanın pek mümkün olmadığını dile getiren Hinginar, kısa sürede aksiyon alınan Rusya pazarının önemli olduğunun altını çizdi.

-'Konut kredisi faizlerinde daha fazla düşüş olacağını sanmıyorum'

Türkiye'deki inşaat sektörünün yerli ham madde ve yerli üretiminden dolayı dolara endeksli bir sektör olmadığını anımsatan Hinginar, direkt olarak dolar artışından etkilenmediklerini aktardı.

Hinginar, diğer sektörlere göre olumlu bir tablo içinde olduklarına işaret ederek, 'İMSAD'a bağlı hiçbir üyemizde ne FETÖ soruşturmaları, ne de iflas erteleme, borçluluk gibi konularda hiçbir sorunumuz yok, yüz akı bir sektörüz. Kredi geri ödemelerinde de bir sorunumuz yok, inşaat sektörü şu an en sağlıklı sektör.' dedi.

Konut kredi faizleri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Hinginar, 'Konut kredisi faizlerinde daha fazla düşüş olacağını sanmıyorum. Çünkü bir yandan finansal piyasalara baktığımızda faiz indirecek bir ortam şu an yok. Hepsini bir arada düşündüğümüzde yeni bir faiz indirimi beklemiyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA