FETÖ Üyeliği Davası

'FETÖ kontrolündeki dershanelerin özel okula dönüşümü' için başvuruda bulundukları sırada, MEB Özel Öğretim Kurumları Daire Başkanı Okumuş'a tehdit ve hakarette bulunduğu öne sürülen sanıklardan ikisinin yargılanmasına devam edildi Sanıklardan, başka dosya kapsamında tutuklu bulunan Çolak hakkında bu dosya kapsamında da tutuklama kararı verildi.

'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kontrolündeki dershanelerin özel okula dönüşümü' için başvuru yaparken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Daire Başkanı Yusuf Okumuş'a tehdit ve hakarette bulunduğu öne sürülen Bayram Günsili ve Orhan Çolak'ın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, başka bir dosya kapsamında tutuklu olan sanık Orhan Çolak ve tanıklar hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, Günsili ve Çolak'ın, Gölbaşı FEM ÖSS, Ümitköy FEM, Kızılay FEM ÖSS, Maltepe Bakanlıklar Şubesi ve Balgat FEM'i temel liseye dönüştürmek için başvuruda bulundukları sırada meydana gelen olayla ve adı geçen kurumlardaki vergi usulsüzlüğü yapıldığı iddiası ilgili tanıkların ifadelerini dinledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Daire Başkanlığında, sekreter olarak çalışan tanık Güler Şimşek Bozkurt, olayın gerçekleştiği tarihte, müşteki Yusuf Okumuş'un sekreteri olduğunu belirterek, 'Orhan Çolak ve Bayram Günsili, özel okul açacaklarını söyleyerek, daire başkanımız ile görüşmeye geldiler. Görüşme esnasında makam odasının kapısı açıktı. Yusuf Bey nazik bir şekilde gelenleri odasına aldı. Kısa bir süre sonra içeri giren şahısların seslerinin yükseldiğini her ikisinin de bağırarak Yusuf Bey'e 'Şerefsiz diğerleri buradan gitti sen de gideceksin' diye hakaret ve tehditlerde bulunduğunu duydum. Güvenliğe ben haber verdim, olaydan sonra emniyet ekipleri kuruma gelip tanık olarak benim de ifademi aldı.' ifadesini kullandı.

Diğer tanık Mehmet Erdemli ise sanıklardan Çolak'ın kurucu müdürü olduğu dershanede görev yaptığını, bu kurumlarda vergi usulsüzlüğüne ilişkin daha önce de şikayette bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Ben Bayram Günsili'yi tanımam Orhan Çolak'ı iyi tanırım. Orhan Bey dershanelerin Çankaya Bölge Müdürlüğü içerisinde genel müdür olarak bilinirdi. Başkaca bir görev alıp almadığını bilmiyorum. 2014 tarihinde benim şikayetimle, Sakarya Özel Eğitim Kurumları adını Eymir Özel Eğitim Kurumları olarak değiştirdi. Faaliyetlerine o isim altında devam ettiler. Ayrıca hakaret ve tehdit konusunda bilgim yoktur.'

Sanık Çolak, tanık beyanlarına ilişkin savunmasında, tanık beyanlarını reddederek, 'Yusuf Okumuş'a ne ben ne de Bayram Günsili hakaret ya da tehditte bulunmadık. 'Şerefsiz' kelimesini biz değil Okumuş kullandı.' dedi.

Mahkeme başkanının, iddianamede adı geçen kurumların FETÖ ele başı Gülen ile bir bağlantısı olup olmadığı yönündeki sorusuna sanık Çolak, 'Fetullah Gülen ile dershanelerin bir irtibatı yoktur. Dershaneler şirketlere ait kurucuları belli olan kurumlardır.' diye cevap verdi.

Tanık beyanlarını ve sanığın ifadesini dinleyen mahkeme heyeti, sanık Bayram Günsili hakkındaki yakalama kararının infazının beklenmesine, başka bir suçtan cezaevinde bulunan sanık Orhan Çolak'ın bu dosya kapsamında da tutuklanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianame

İddianamede, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün açık kaynak çalışmalarına göre, sanıkların görevli oldukları dershanelerin, 'FETÖ/PDY terör örgütüne müzahir kuruluşlar olduğu' belirtiliyor.

'FETÖ'nün, 'kontrolündeki dershanelerin özel okula dönüşümünü sağlamak' hedefine yönelik MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne, örgütlü şekilde aynı içerikli onlarca dilekçe gönderdiği ve kamu görevlilerini örtülü olarak tehdit ettiği ve baskı altına almaya çalıştığı' kaydedilen iddianamede, sanıkların da olay günü şikayetçi Okumuş'a tehdit ve hakarette bulundukları ifade ediliyor.

İddianamede sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'tehdit' ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlarından 6 yıl 8'er aydan 19 yıl 10'ar aya kadar hapisleri isteniyor.
Kaynak: AA