ESMAY Görücüye Çıkıyor

Doğal afet ve acil durum olaylarının vatandaş bildirimiyle raporlanması amacıyla geliştirilen Eskişehir Mobil Afet Yönetimi (ESMAY) uygulaması, düzenlenecek lansmanla görücüye çıkıyor.

ESMAY Görücüye Çıkıyor
Eskişehir’de meydana gelebilecek her türlü afet ve acil durum olayının vatandaş bildirimleri ve web sunucu hizmetleri ile raporlanması ve karşılaşılan afet veya acil durumun etki alanının, etki derecesinin hızlı bir şekilde belirlenebilmesine imkan sağlayacak ESMAY sisteminin Eskişehir Valiliği ve Anadolu Üniversitesi işbirliği ile geliştirildiği belirtildi. Ayrıca sistemin önemli bir bileşeni mobil uygulaması olan ESMAY’ın lansman toplantısının ise 22 Aralık 2016 tarihinde Eskişehir Valisi Azmi Çelik ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın katılımıyla Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampusu’nda gerçekleştirileceği bildirildi.

Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, geliştirilen uygulama hakkında bilgiler verdi. Bu uygulama ile birlikte afet durumunda müdahale evresinin daha sağlıklı olarak yönetilebileceğini aktaran Tün, “Uygulama esasen Eskişehir ilinde meydana gelecek her türlü doğal ve insan kaynaklı afet ve acil durum olaylarının gönüllülük esasına dayalı vatandaşlar tarafından sistem yöneticisine bildirilmesini kapsıyor. Uygulamamızın ismini ESMAY koyduk. Bu Eskişehir Mobil Afet Yönetimi uygulamasını vatandaşlar önümüzdeki tanıtım toplantısından itibaren ücretsiz olarak cep telefonlarına, akıllı cihazlarına, tabletlerine indirdiklerinde bildirimde bulunabilecekler. Vatandaşların yapmış olduğu bu bildirim, sistem yöneticisi tarafından değerlendirilerek karşılaşılan afetin etki alanı ve etki derecesi konusunda detaylı olarak bilgi sahibi olmamızı sağlayacak. Bu da afete müdahale evresinde daha sağlıklı bir plan çalışması yapabilmemizi sağlayacak. Ayrıca ESMAY sistem çıktılarının Afet ve Acil Durumda hizmet verecek kurum ve kuruluşların bu anlamda kabiliyetlerini iyileştirecek diye düşünüyoruz. Buna yönelik dünyada çeşitli ülkelerde geliştirilmiş uygulamalar var. Biz o uygulamaları örnek alarak kendi ülkemizin coğrafi koşulları, sosyal ve kültürel koşullarına bağlı olarak bu uygulamayı geliştirdik. Ama geliştirilmeye açık bir uygulama. Eskişehir il sınırları içinde hizmete açılacak” dedi.



“Bu bilimsel bir proje çıktısı”

Bu uygulamanın bilimsel bir proje çıktısı olduğunu anlatan Tün, gelen bildirimlerin resmi bir ihbar niteliği taşımadığına dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, kullanıcılardan gelen bildirimlerin ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından izleneceğini ancak kullanıcıların karşılaştıkları afet ve acil durum ile ilgili ihbarlarını ilgili hizmet numarasını arayarak yapmaları gerektiğini de özellikle vurguladı. Bu anlamda ilgili kurumlara yapılacak afet veya acil durum ihbarlarının ilgili Bakanlık tarafından uygulanan genel bir mevzuatın bulunduğuna dikkat çeken Tün, bu mevzuat ve yönetmelikler dahilinde vatandaşın yapmış olduğu ihbarın ilgili kurum tarafından değerlendiği, yapılan ihbara müdahale sürecinin ilgili kurum tarafından yürütüldüğünü de aktardı. Tün, şöyle devam etti:

“Buradaki yapı farklı. Buradaki amaç, vatandaşın bildirimi tamamen yaşadığı ve çevresinde şahit olduğu afet veya acil durum olayını sistem yöneticisine iletmesi. İhbar niteliği ya da resmi bir ihbar niteliği taşımıyor. Bu bilimsel bir proje çıktısı. Tüm emniyet, sağlık, afet ve acil durumla alakalı ilgili tüm kurum ve kuruluşlar bu bildirimleri izleyecekler, Anadolu Üniversitesi web sunucusu olacak aynı zamanda Eskişehir ilindeki ilgili tüm kurumlarda bu bildirimleri izliyor olacaklar. Dolayısıyla test sürecinde bu vatandaş tarafından ne kadar kullanılıyor, ne kadar etkin bir kullanım süreci oldu, hangi konularda iyileştirilebilir gibi sorulara dönüş sağlıyor olacağız. Fakat dediğim gibi resmi bir ihbar özelliği taşımadığını özellikle vurguluyor olacağız. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortak Çağrı Merkezi projesi kapsamında ESMAY Sisteminin bildirim biçimi yetkililerce kabul görürse ilerleyen zamanlarda mobil uygulama ile yapılabilecek bildirimlere ihbar niteliği kazandırılması mümkün hale gelebilir. ESMAY mevcut haliyle, gönüllülük esasına dayalı vatandaşlar bu uygulamayı kullanır ve bildirimlerde bulunursa, bundan sonraki süreçte daha afete hazır bir toplum oluşturma konusunda projeler geliştirme, mevcut projelere bilgi ve tecrübe anlamında Eskişehir ili olarak katkı sağlama noktasında çıktılar elde edebileceğimizi düşünüyoruz.”

“Lansman 22 Aralık’ta gerçekleşecek”

ESMAY lansmanının 22 Aralık’ta gerçekleşeceğini açıklayan Tün, şöyle konuştu:

“Lansman yine Eskişehir valiliğimiz ve Anadolu Üniversitesi rektörlüğünün ev sahipliğinde, ilgili proje paydaşı kurum ve kuruluşların yetkililerinin katılımıyla, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde 22 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Bununla ilgili duyurular üniversitemizin halkla ilişkiler birimi tarafından sanıyorum en yakın zamanda yapılacaktır. Oradan takip edilebilir. Gerek ulusal basın, gerekse yerel basınla birlikte bu tanıtım toplantısında ilimizdeki ilgili kurum ve kuruluş yetkililerin olmasını bekliyoruz. Bu topluma hizmet, vatana hizmet, millete hizmet noktasında bir uygulama. Toplumun bu anlamda bu uygulamayı ne kadar kullanılacağını hep birlikte izleyeceğiz, göreceğiz. Uygulamanın kullanımını yaygınlaştırması noktasında tabi hem STK’lara yine devletin ilgili kurum ve kuruluşlarına büyük görevler düşüyor. Bu uygulama herkesin. Uygulamaya ne kadar sahip çıkarsak ileriye dönük o kadar verim alma şansımız olacaktır. Bu yüzden tanıtım noktasında ilgi duyacak herkesin olmasını bekliyoruz.”
Kaynak: İHA