Ebe Ve Hemşireler Derneğinden Film Tepkisi

Ebe ve Hemşireler Derneği Genel Başkanı Kadriye Gülseren, "Sanat adına film yaparken meslek gruplarının bu denli toplum gözünde aşağılanması, saygınlığının yok olması o filme değer katmaz, aksine yaptıkları kendi değersizliğini oluşturup yok olur. Hemşire mesleğinin ne icra ettiğini öğrenmek istiyorsalar biz onlara anlatır ve öğretiriz" dedi.

Ebe ve Hemşireler Derneği Genel Başkanı Kadriye Gülseren, Murat Boz’un filminde yer alan hemşire sahnelerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Toplumun hemşirelik imajı hakkındaki görüşü, hemşirelik mesleğini, meslek üyelerini ve meslek adaylarını olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle toplumun gözünde hemşirelik imajının belirlenmesi ve değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Toplumumuzda mesleki imajımızı etkileyen medyanın hemşirelik mesleğini yansıtma şeklini değiştirme çabaları devam ederken, buna bir başkasının eklenmiş olmasından büyük üzüntü duymaktayız. Hemşirelik mesleği ile bağdaşmayan, etik ahlaki değerlerimizi, mesleki statü ve imajımızı düşürüp ve toplum nezdinde saygınlığımızı yok eden ’Dönerse Senindir’ film fragmanın izleyip son derece mesleğimiz adına esefle karşılamış durumdayız. EHEMDER Başkanı olarak 200 bin hemşire meslektaşlarım adına bu durumu kınıyor, dernek olarak hukuki ve idari süreci başlatıyoruz. Sanat adına filim yaparken meslek gruplarının bu denli toplum gözünde aşağılanması, saygınlığının yok olması o filme değer katmaz, aksine yaptıkları kendi değersizliğini oluşturup yok olur. Hemşire mesleğinin ne icra ettiğini öğrenmek istiyorsalar biz onlara anlatır ve öğretiriz. Bu kutsal meslek birey ve toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi, tedavi ve sağlık bakım sürecini yönetmesinde ve ayrıca rehabilitasyon edici süreçte bilimsel eğitimiyle kanıta dayalı profesyonel mesleki bilgisini insan sağlığı üzerinde uygulamada becerisini sanata dönüştüren kişidir. Bu meslek gurubu gece gündüz demeden her riskle karşılaşarak görevinin gerektirdiği yerde hasta insanlara sağlık hizmet sunumu yapan ve hiç bir sosyal ve sınıf ayrımı yapmadan özveriyle, fedakarca görevini afette, terörde, savaşta her türlü olağanüstü olaylarda yerine getiren kişilerdir. Şimdi soruyorum? Bu meslek grubunun saygınlığını yok sayan, sadece cinsel obje gören anlayış sahipleri kimdir? Bu davranış yapma hakkını nereden buluyorlar? Mesleğimizin kamuoyunda saygınlığını yok eden bu tür örneklere ne biz ne de meslek grubumuzun bağlı olduğu kurum ve kuruluşlar ve toplum buna müsaade etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Ülkemizde yüz binlerce hemşirenin görev yaptığını belirten Gülseren, "Öncelikle filmde bu tür görüntülerin yer almasından dolayı yapımcı ve yönetmen başta olmak üzere, yetkili konumdaki herkesi kınıyoruz. Çağrımız sinema filminden bu sahnelerin çıkarılması, aslına uygun olarak, gerçeğe eş değer sahnelerle tekrar çekilerek gösterime gidilmesidir. Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ve RTÜK Başkanı Sayın Prof. Dr. İlhan Yerlikaya’dan konuya ilgi göstermelerini, mesleğin onuruna sahip çıkılmasını, rencide edilmesine izin verilmemesini istiyoruz. Çağrımız; filmin o sahneleri yeniden aslına uygun çekilmelidir. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız, Sağlık Bakanımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız ve Radyo Televizyon Üst Kurulundan bu onur kırıcı, rencide edici film konusunda gerekli müdahalede bulunmaya davet ediyoruz. Ancak filmin yapımcılarının bu sahnelerde ısrarcı olmaları halinde Kültür ve Turizm Bakanımız Prof. Dr. Sayın Nabi Avcı’dan hemşirelik mesleğine ve onuruna sahip çıkarak filmin bu şekilde gösterime girmesine izin vermemesini talep ediyoruz. Başta Murat Boz olmak üzere söz konusu filmin yapımcı ve yönetmeni de hemşirelerden derhal özür dilemelidir" dedi.

Kaynak: İHA