Diyarbakır'da 'Güneş Enerjisi Konferansı' Düzenlendi

Diyarbakır’da “AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı” düzenlendi.

Diyarbakır'da 'Güneş Enerjisi Konferansı' Düzenlendi
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), AB Bilgi Merkezi ve Dicle Üniversitesi işbirliğinde “AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı” düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Kongre Salonunda düzenlenen konferansa, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Hasan Maral, Ticaret Borsası (DTB) Başkan Vekili Şeyhmus Ayhan, DÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Dr. Abdullah Toprak, DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Metin Aslan, Mesut Altın, yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yenilenebilir enerji kaynaklarından, özellikle güneş enerjisi potansiyeli bakımından Türkiye’de ilk sırada olduğunu vurguladı. Uzun yıllar su ısıtmada kullanılan güneş enerjisinin artık elektrik üretimi için de bölgede ve Diyarbakır’da kullanılmaya başladığının altını çizen Sayar, mevcut potansiyeli açığa çıkartmak için, çok daha fazla santral yapılması gerektiğini söyledi.

Sayar, başta Karacadağ olmak üzere, tarıma elverişli olmayan arazilerin ve GES uygulamasına müsait çatıların mevcut potansiyelinin değerlendirildiğinde, Diyarbakır’ın ve Bölgenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmının güneş enerjisinden karşılanabileceğini söyledi.



Yapılan son mevzuat değişiklikleri ile sulama ihtiyacını karşılayacak kadar güneş santralinin kurulmasının önünün açıldığını belirten Sayar, özellikle yaz aylarında çok ciddi bir elektrik tüketimi oluşturan sulamadaki elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanmasının, elektrik kesintilerinin azaltılmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

“Konvansiyonel enerji kaynakları tükeniyor”

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise ülkede ve dünyada büyük enerji sorunlarının mevcut olduğuna değinerek, konvansiyonel enerji kaynaklarının tüketilerek hızla azaldığını ve bununla beraber çevrenin de ciddi şekilde kirletildiğini söyledi.

Gül, üniversite olarak amaçlarının toplumsal gelişme ve çağdaş yaşamın gerektirdiği yeterli enerji tüketim değerlerini ve temiz ortamda yaşam kalitesini arttırmak için çalışmak olduğunu dile getirdi. Gül konferans süresince 21. yüzyılda çok önemli konuma gelen güneş enerjisi konusunun kapsamlı olarak ele alınacağını, teorik bilgi ile birlikte uygulama alanındaki avantaj ve dezavantajların da tartışılarak sunulacağını sözlerine ekledi.

Konferansta, Türkiye’de ve bölgede yenilenebilir enerji politikaları, enerji politikalarında ve yatırımlarında geleceğe yönelik öngörüler, GAP bölgesinde mevcut enerji yatırımları ve yenilenebilir enerji potansiyeli, Diyarbakır ili güneş enerjisinin değerlendirilmesinin önemi gibi konularda oturumlar gerçekleştirilerek katılımcılara detaylı bilgiler verildi.

Kaynak: İHA