Ankara Marka Festivali Devam Ediyor

Ankara Ticaret Odasının (ATO) bu yıl ikincisini düzenlediği Ankara Marka Festivali, ikinci gününde ünlü markalar ve yöneticilerin deneyimlerini paylaştığı oturumlarla devam ediyor.

Ankara Marka Festivali Devam Ediyor
“Düzen Bozan Markaların Sırları Türkiye’den Bir Örnek, Nude, Şişecam” başlıklı oturuma konuşmacı olarak Şişecam Cam Ev Eşyası Grup Başkanı Cemil Tokel ve Saffron Brand Consultants ile Türkiye ve Orta Asya Direktörü Turgay Adıyaman katıldı.

Kuralları yıkan marka olmanın sırlarını anlatan Adıyaman, dev markalarla mücadele etmek için kuralları yıkacak cesarete sahip olmak gerektiğini vurguladı. Gençlere büyük korkuları düşünüp endişelenmek yerine baş edebileceğiniz konulara yönelin tavsiyesinde bulunan Adıyaman, “İşler kolay ilerliyorsa, her şey yolunda gidiyorsa yokuş aşağı gidiyor olabilirsiniz. Yeni marka yaratan herkes hata yapmaktan korkuyor, korkmayın” diye konuştu.

En büyük korkusunun işe olan inancını kaybetmek olduğunu belirten Tokel ise, markalarında yalınlık, sadelik ve ulaşılabilirlik oluşturduklarını anlattı. Tokel, gençlere markaları için sosyal medya uzmanlarını ve danışmanlarını doğru yere konumlandırmaları tavsiyesi verdi.

“Ne yaparsanız yapın işinizi aşkla yapın”

“Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Veliahtları” konulu oturumda marka serüvenlerinin 10 çalışana ulaşma hedefiyle başladığını söyleyen NG Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral da, konuşmasında aile şirketi olmanın zorluklarını paylaştı. Kağıt üzerindeki kurumsallaşmayı aile şirketlerinde uygulamaya geçirdiklerini anlatan Güral, “Kurumsallaşma bir takım fedakarlıkları beraberinde getiriyor. Yeni yatırımlar gerekiyorsa kurumsallaşma kaçınılmazdır” şeklinde konuştu.

Gençlere kendi işlerini kurmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Güral, “Ne yaparsanız yapın işinizi aşkla yapın, yoksa başarısız olursunuz. Yorulmak kelimesini ağzıma hiç almadım. Fark yaratmayı seviyorum. Reklam filmimizde bile fark yaratmaktan bahsettik” diye konuştu.

Markalarını 70’ten fazla ülkeye ihraç ettiklerini ancak bu durumdan memnun olmadığını dile getiren Güral, 5 ülkeye ihracat yapıp tüketiciyle birebir iletişimde olmayı tercih ettiğini, aksi takdirde tüketiciyle kucaklaşamadığını aktardı.

“Çekirdekten Kahveye, Çıraklıktan Ustalığa” isimli oturumda ise Gloria Jean’s Coffees Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dinçerler konuk oldu. Tam bir kahvekolik olan Dinçerler, her zaman profesyonel bir çırak olarak kalmak istediğini aktardı. Çalışma hayatına 19 yaşında baklavacı çırağı olarak başladığını anlatan Dinçerler, “Kendi potansiyelimin başka işlerde zayıflayacağını düşündüm. Bir yıl boyunca iki restoran işlettim ama bu bana yetmedi. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz ve her şeyin tarifi gelişmiş ülkelerde var. Ben de kendime yurt dışı gezileri düzenledim, fikir edindim” diye konuştu.

Ailesinin maddi gücüne güvenmediğini belirten Dinçerler, “Yöneticinin tek bir sıfatı olmalı, ben hep profesyonel bir çırak olarak kalmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA