2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulda

Maliye Bakanı Ağbal:'Milli gelir hesaplarının oluşturulmasında ilgili kurumlarla daha yakın bir çalışma ortamı kurulmuş, tüm taraflardan toplanan bilgiler bu çalışmalara yansıtılmıştır' TBMM Başkanvekili Aydın: 'İnsan haklarından bahseden modern batı dünyasının tavrı yine insanlık adına kahredicidir. Caretta kaplumbağalarına gösterilen ilgiyi, şefkati maalesef söz konusu Halep olunca, Arakan olunca, Lahor olunca, İstanbul olunca sergileyemiyorlar'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Milli gelir hesaplarının oluşturulmasında ilgili kurumlarla daha yakın bir çalışma ortamı kurulmuş, tüm taraflardan toplanan bilgiler bu çalışmalara yansıtılmıştır.' dedi.

TBMM Genel Kurulunda 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.

Milletvekillerinin sorularına yanıtlayan Ağbal, milli gelir revizyonu çalışmasının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapıldığını söyledi.

TÜİK'in, diğer ülkeler hangi standartları kullanmışsa bu standartlara uygun bir güncelleme yaptığını belirten Ağbal, 'Bu güncellemeler sonucunda milli gelirde bir revizyon yapmıştır. Revizyonun oranı şu kadar olmalıdır, bu kadar olmalıdır şeklinde bir yaklaşım olamaz. Milli gelir revizyonları Türkiye dışındaki ülkelerde yapıldığında da yukarı yönde artış her zaman görülmüştür. Özellikle milli gelir hesaplarının oluşturulmasında ilgili kurumlarla daha yakın bir çalışma ortamı oluşturulmuş, tüm taraflardan toplanan bilgiler bu çalışmalara yansıtılmıştır. Tabi ki yapılan revizyonun tutarlılığı konusunda herkesin araştırma hakkı vardır. Bu bağlamda yaklaşım doğrudur.' ifadelerini kullandı.

Ağbal, TÜİK'in ortaya koyduğu revizyonun arkasında bir şey varmış gibi töhmet altında bırakma çalışmalarının doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulayarak, 'TÜİK tamamen profesyonel bir anlayışla istatistik kurallarını kullandı. Bunu farklı bir yere götürmenin anlamı yok.'' dedi.

Bugüne kadar emekli aylıklarındaki artışın hep enflasyon rakamlarının üzerinde olduğunu vurgulayan Ağbal, 'Bu dönemde alım gücü ve refah düzeyi arttı. Ama sağlık çalışanlarının (ücret artışı) talebinin olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığımızın bir çalışması var. Bir taraftan SGK dengeleri diğer taraftan sosyal adalet perspektifini de koruyarak bir şey yapabilir miyiz diye çalıştığımız konulardan bir tanesi. Bir noktaya geldiğinde de bunlar kamuoyuyla paylaşılacak.' diye konuştu.

- 'Halep'te insanlar katlediliyor'

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Halep'te masum insanların katledildiğini söyledi.

İnsanlarla birlikte insanlığın katledildiğini ifade eden Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Bir medeniyet, bir şehir maalesef yok olmakla karşı karşıya. Şu an 4 mahallede, 3 kilometrelik bir alanda 100 binin üzerinde insan, tarihin en büyük trajedisi ile karşı karşıya. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükümetimizin yapmış olduğu yoğun temaslar neticesinde sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan edilmesine rağmen maalesef çok kötü haberler alıyoruz. İnsan haklarından bahseden modern batı dünyasının tavrı yine insanlık adına kahredicidir. Caretta kaplumbağalarına gösterilen ilgiyi, şefkati maalesef söz konusu Halep olunca, Arakan olunca, Lahor olunca, İstanbul olunca sergileyemiyorlar.

Maalesef batı dünyası, söz konusu Müslümanlar olunca, ezilenler, mağdur edilenler olunca, belli bir bölge halkı olunca, 'je suis Lahor, İstanbul, Halep' diyemiyor, demekten kaçınıyorlar. Aylan bebeğin hesabını kim verecek, oradan gelecek insanlara adeta utanç duvarı ören batının tavrı esef vericidir. Bir an önce Halep'teki bu acının dinmesini arzuluyorum. Uygulanan terörü bir kez daha şiddetle kınıyorum. Masum insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesini talep ediyorum.'

- 'Bu acı bir çığlıktır'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, dünyadaki bütün çatışmalarda, savaşlarda olanın masum, sivil vatandaşlara olduğunun altını çizdi.

Bu dünyanın her evresinde yaşanan acı bir gerçek olduğunu belirten Gök, 'Dünyanın neresinde olursa olsun masum insanların bir çatışma ortamı içerisinde hiç gereği yokken yaşamlarını yitirmesine izin verilmek gerekir. Bu acı bir çığlıktır, önemli bir insanlık dramıdır. Sivillere yönelik her türlü tehdidin bir an önce sona erdirilmesi ve hak ettikleri ölçüde yaşam koşullarına kavuşturulması bence tüm dünyanın üzerinde durması gereken bir konudur. Biz de bu acı çığlıkları duyuyoruz ve tüm dünyanın bütün gücüyle bu acıları sona erdirmesini diliyoruz.' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Halep'te önceki gece bir ateşkesin ilan edildiğini ve bu ateşkesin bozulduğunu öğrendiklerini anlattı.

Halep'te İran'ın yönlendirdiği bir kısım milislerin sivillerin tahliye edildiği konvoya ateş açtığını ve ölen yaralananların olduğunu öğrendiklerini vurgulayan Akçay, 'Tahliye edilen masumları taşıyan konvoya ateş açılmasını şiddetle kınıyoruz. Bu tür iç kargaşadan öncelikle mazlumların mağdur olduklarını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin dirayetine ne kadar ihtiyacımızın olduğu, yaşananlar devletsiz toplumların nasıl ayaklar altında ezildiğine örnektir.' diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da savaşın en çok sivilleri, kadınları, çocukları yaraladığını belirtti.

'Önemli olan, şu anda çatışma bölgelerinden insanların çıkarılması için elinden geleni yapmasıdır' diyen Kerestecioğlu, 'Bu hassasiyetin dünyanın neresinde olursa olsun, ayrım göstermeden yapılması lazım. Biz de oradaki sivil halka sabır diliyor, yapılması gereken her türlü insani desteğin yapılmasını istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Halep'te adeta bir soykırım yaşanıyor'

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise Halep'te ayırt edilmeksizin sivillerin, çocukların saldırı altında olduğunu söyledi.

Sivillerin kaldığı alanın her geçen gün daraldığını ifade eden Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ateşkes sonrası başlayan tahliyeler sırasında siviller, oradaki her kimse bunların saldırısına maruz kaldı. Koca dünyaya bakıyoruz, BM deklerasyon yayımlar durur, AB insan hakları dersi verir fakat burada yaşanan insan hakları ihlaline karşı bir adım atılacağı zaman ciddi bir girişimde bulunulmadığını görüyoruz. Halep'te adeta bir soykırım yaşanıyor. Maalesef dünya kör. Halep'in böyle bir durumda kalmasının sebebi burada yaşayanların Müslüman olması mı? Neden güçlü bir ses çıkmıyor?'

Muş, tahliyelerin sağlanması için Türkiye'nin büyük bir çaba içerisinde olduğunu vurgulayarak, 'Milletimiz, oradan geleceklere ve yardım gönderilmesi noktasında kampanyalar düzenliyor. Yaraların sarılması için çaba sarf ediliyor. Ümit ediyorum sivillerin tekrardan tahliyesinin yolu açılır.' dedi.

Kaynak: AA