Yeni Yıla Girmeden Check-Up'ınızı Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Aydın Özel Medinova Hastanesi Tıbbi Hizmetler Direktörü Prof. Dr. İlhan Özkan, yeni yıla sağlıklı girmek için check-up yaptırmanın önemi hakkında bilgiler verdi.

Yeni Yıla Girmeden Check-Up'ınızı Yaptırmayı İhmal Etmeyin


Prof. Dr. İlhan Özkan, yaptığı açıklamada; “Kendinize özen gösterin, check-up yaptırarak yeni yıla sürprizsiz girin, sağlık durumunuzun farkında olun ! Her sağlıklı bireyin yılda bir kez check-up yaptırması önemlidir. Check-up, sağlıklı bireylerin sağlık durumlarının genel değerlendirilmesi ve henüz şikayete yol açmamış olası bir hastalığın tarama ile erken tanısının yapılması işlemidir” dedi.



Neden Check-Up Yaptırmalısınız?

Check-Up’un önemine değinen Özkan, “Modern Tıp’ta amaç, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemler alarak, kişinin sağlıklı kalmasını sağlamaktır. Çünkü hastalık ortaya çıktıktan sonra hem tedavisi çok daha pahalı olmakta, hem de sağlık artık bir kez bozulmuş olmaktadır. Çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon ve pek çok diğer hastalıkta erken ve doğru tanı, hem yaşam süresi, hemde kalitesi açısından son derece büyük önem taşımaktadır. Ayrıca hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklarda da yine erken dönem tanının ve düzenli tedavinin önemi büyüktür” diye konuştu.



Check-up randevunuza gelirken dikkat etmeniz gerekenler

Her bireyin sağlığına değer vermesini ve yaşamın akışını şansa bırakmamasını belirten Prof. Dr. İlhan Özkan; “40 yaşını geçmiş herkesin standart yaptırılması gereken testlere ek olarak, göz muayenesi, kardiyolojik incelemeleri ve kanser taraması için ek tetkiklerini ailesel riski olsun olmasın yaptırmasını önerdi. Ailesel riski olanlar ise bu testleri yaptırmak için 40 yaşı beklememelidir. Ailesinde kanser öyküsü olan kadınlar yılda bir PAP smear alınması, meme ultrasonografisi, mamografi, solunum fonksiyon testleri ve akciğer bilgisayarlı tomografi çektirmelidir. Ailesinde kanser öyküsü bulunan erkeklerin de yılda bir kez prostat spesifik antijen, solunum fonksiyon testi ve akciğer bilgisayarlı tomografi çektirmelidir. Daha önce yapılmış test ve diğer tetkik sonuçlarını beraberinizde getirilmelidir. Son 24 saat içerisinde alkol vb. maddeler alınmamış olunmalıdır. Hamileyseniz veya şüpheniz var ise işlemlere başlamadan önce mutlaka bildirilmelidir. Randevu günü en az 10-12 saat aç gelmelidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA