Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Ataseven Açıklaması

'Ülkemiz rüzgar enerjisi üretiminin oldukça önemli bir miktarını, Güney Marmara Bölgesi'nde kurulu rüzgar enerjisi santrallerinden üretmektedir'.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 'Ülkemiz rüzgar enerjisi üretiminin oldukça önemli bir miktarını Güney Marmara Bölgesi'nde kurulu rüzgar enerjisi santrallerinde üretmektedir.' dedi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Balıkesir Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Gençlik Enerjisi Rüzgar Enerjisiyle Buluşuyor' projesi kapsamında Çağış Kampüsü'ndeki Rüzgar Enerjisi Eğitim Merkezi'nin açılışına katılan Ataseven, burada yaptığı konuşmada, rüzgar enerjisi bakımından Güney Marmara'nın çok zengin olduğunu belirtti.

Ataseven, rüzgar enerjisinin, fosil yakıtlara karşı, sürdürülebilir olması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, 'Ülkemiz rüzgar enerjisi üretiminin oldukça önemli bir miktarını Güney Marmara Bölgesi'nde kurulu rüzgar enerjisi santrallerinde üretmektedir. Yeni teknolojilerle donanımlı, verimi yüksek, çevreye zararı olmayacak bu santrallerimiz, rakam olarak baktığımızda hem ülke hem de ilimiz ekonomisine sağladığı katkılarla takdire şayan tesislerdir.' diye konuştu.

Türkiye'nin, enerjide dışa bağımlı olduğunu ve kullandığı enerjinin yüzde 60'a yakınını ithal ettiğini belirten Ataseven, şöyle devam etti:

'Yenilenebilir enerji santrallerinden elde edilen elektrik sayesinde, dışa bağımlı olduğumuz doğalgaz, petrol gibi ürünlerden daha az ithal etmemiz sağlanmaktadır. Güney Marmara bölgesi ve ülkemiz, rüzgar kaynağı açısından zengin, buna en ufak şüphe yoktur, ancak sahip olduğumuz bu doğal kaynakları değere dönüştürecek nitelikli insan kaynağımızın da sürdürülebilir şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir. İşte bu açığı kapatmak üzere işbirliği yapan Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Balıkesir Üniversitemiz üç ay süren bir müfredatı ve bu eğitim merkezini rüzgar enerjisi sektörüne kazandırdılar. Umuyorum ki bu merkezde yetişen gençlerimiz de bu hedefin en önemli unsurları olarak yerlerini alacaklardır.'

- 'Türkiye'deki ilk rüzgar enerjisi eğitim merkezi'

GMKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı ve Proje Koordinatörü Emine Aktuğ da proje kapsamında üniversiteye kazandırılan eğitim merkezinin, Türkiye'nin ilk rüzgar enerji eğitim merkezi olduğunu söyledi.

Aktuğ, proje sayesinde 70 öğrencinin iş gücüne kazandırılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Mart 2016 itibariyle uygulanmaya başlayan 353 milyon 880 bin 56 avro bütçeli proje kapsamında, Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde hizmet veren Türkiye'deki ilk rüzgar enerjisi eğitim merkezi kurulmuş oldu. 40 kişilik bir dersliğin yanı sıra Rüzgar Enerjisi Laboratuvarı oluşturulmuştur. Sektör temsilcilerin değerlendirmeleri ve görüşleri doğrultusunda Rüzgar Enerjisi Eğitim Müfredatı oluşturulmuş, proje hedef grubu olan 70 yeni mezun işsiz gence üç ay süre ile eğitim programı uygulanmıştır. Ayrıca katılımcılar iki ay boyunca sektörde ihtiyaç duyulan çeşitli sertifika programlarına da katılım sağlamış olup yeni yılla berber iki aylık staj programlarına başlayacaklardır.'

Rektör Prof. Dr. Kerim Özdemir ve GMKA Genel Sekreter Vekili Kasım Özbek'in de katıldığı törenin ardından programa katılan 70 öğrenciye sertifikaları verildi.

Daha sonra, Rüzgar Enerjisi Eğitim Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak: AA