Niğde Devlet Hastanesinde Gebelik Okulu Açıldı

Niğde Devlet Hastanesinde doğuma hazırlık ve doğru nefes alma çalışmaları kursu verilen gebelik okulu açıldı. Niğde Devlet Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Aydın, Niğde’de gebe kadınları kursa davet etti.

Niğde Devlet Hastanesinde Gebelik Okulu Açıldı
Doğum yaşam boyu sürecek bir sürecin başlangıcı ve gebelikte doğum ve doğum sonrası dönemde önemli değişimler yaşanmakta olduğunu söyleyen Niğde Devlet Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Aydın yaptığı açıklamada şunları söyledi; ‘‘Bu değişimlere hazır olmak için gebe okulları önemlidir. Anne ve baba adaylarının doğum öncesi gebelik ve doğum sonrası dönemde bilinçlenmesi için gebe okulları önem arz etmektedir. Bu tip eğitimlerde doğum şekli ne olursa olsun bu özel anın güzel geçmesi için annelere destek verilmektedir.’’ dedi.

Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Aydın, "Doğumu keşkelerden uzak tutabilmek, istenildiği gibi bir doğum yapmak ve mümkün olduğunca doğal bir şekilde doğmak/doğurmak hem anne hem de bebek için önemlidir. Doğumla ilgili bir şekilde hayatımıza yerleşen korkularımız ise bizi istemediğimiz bir doğuma yaklaştırmaktadır. Bu eğitimlerle gebelerimize doğru nefes ve gevşeme teknikleri, doğum fizyolojisi ile ilgili teorik bilgiler, doğum pozisyonları, doğumda nefesle ıkınma, doğumda yapılabilecek müdaheleler, anne ve bebek sağlığı için gerekli tüm bilgiler verilmektedir. Anne-bebek dostu hastane olarak gerekli bilgiler ışığında da anne kendi bedenini daha çok tanıyıp, doğum sırasında hem kendine hem de bebeğine yardımcı olabilmektedir. Eğitimle kendine ve bebeğine güvenen, doğum esnasında iç sesini ve iç güdülerini dinleyebilen gebelerin doğumun çoşkusunu yaşamasını amaçlıyoruz. Ailelerin doğumdaki kararlarda sorumluluk alabilecek kadar bilgi ve deneyimine sahip olmasına rehberlik ediyoruz. Bu sayede ailelerin bilinçlenerek doğum tercihlerine sağlıklı karar vermelerini hedefliyoruz" diye konuştu.

Aydın, ‘‘Gebeler kursa ne zaman başlamalı; Gebeler kursa mümkün olduğunca gebeliğin ilk safhalarında başlanmaları önemlidir. Ülkemizde gebelerin doğumla ilgili araştırmaları maalesef son 3 ay döneminde yaptıklarını görüyoruz. İlk 3 ay gebeliğin oluşma dönemi çabuk geçiyor. İkinci 3 ayı ise çalışan gebeler yoğun tempoda geçiriyorlar. Aileler kendileri ve bebekleri için hayati öneme sahip birçok kararı özellikle son 3 haftaya bırakıyorlar. Gebelerimiz son haftaların getirdiği korku, endişe, kararsızlık baskısı ile doğum şekli ve bu doğumlar arasında ki farkı sorgulayamadıklarını tercihlerinin fark etseler bile bunlara uygun organizasyonları yapamadıklarını görüyoruz. Bu eğitimleri almaya gebelerimiz doğum ile ilgili kararları vermeleri zor oluyor. İşte bu nedenlerle kurslara katılım ne kadar erken olursa anne ve babaların daha gebeliğin başında toplumda onlara sunulan olumsuz doğum hikayelerinde otomatik olarak kurtulmalarını sağlanır. Kursta doğru bilgileri alan aileler artık negatif doğum hikayelerinden abartılmış risklerden etkilenmiyorlar ve hamilelik boyunca gerginlik yerine huzur ve gevşeme ile doğuma hazırlanıyorlar. Bunun yanında erken gebelik kursu ailelerin daha yolun başındayken öğrendikleri optimum doğum fizyolojisi ve optimum doğum şartları rehberliğinde, kendi tercihlerine uygun ekip ve hastane seçiminde de kolaylıklar sağlıyor. Bu seçimlerin bilinçli olarak yapılması daha başından doktor aile ilişkisini güçlendiriyor. Doğumla ilgili oluşabilecek birçok kararsızlık ve pişmanlık daha başında çözüme kavuşuyor. Kurslar her anne adayına açıktır. Anneler birbirlerine destek olabilmekteler. Her anne iletişime ve bilgiye açıktır. Özellikle doğuma hazırlık programını düşündüğümüzde gebe kursa kaçıncı haftada gelirse gelsin amacımız aldığı bilgilerin anlaşılır ve kalıcı olmasını sağlamaktır. Bu eğitimin hedefi, doğum şekli ne olursa olsun doğuma şahit olan herkesin doğumdan güzel şekilde ayrılmasıdır. Bununda anlamı hamile kadın ve eşinin doğumda sorumluluğu sağlık personeliyle eşit olarak alacak şekilde bilgili olması ve doğumdaki haklarını öğrenmesidir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA