'Kültür Sanat Buluşması Sohbetleri'

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: 'Şu anki Bakanlık binamız, Milli Kütüphanenin yanında. Biz onu inşallah Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısındaki Jandarma Yerleşkesine alacağız. Jandarma oradan çıkarıldı, oraya biz yerleşeceğiz. Ulus'taki merkez binayı da kullanmayacağız, orayı müze yapacağız'

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Bakanlık binasının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısındaki eski jandarma yerleşkesine taşınacağını bildirdi.

Bakan Avcı, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen 'Kültür Sanat Buluşması Sohbetleri' programında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sanatçıların telif hakları sorunlarına ilişkin bir soru üzerine Avcı, bu konudaki çalışmanın hızla devam ettiğini, taslağa son şekli verildikten sonra kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Müze ve ören yerlerine ilişkin ihale sürecinin sorulması üzerine de Avcı, bu konuda yeni bir ihale yapılacağını kaydetti.

- 'Avrupa'nın bir numarası olmamamız için hiçbir sebep yok'

Bakan Avcı, turizm çeşitlendirilmesine ilişkin soruya karşılık ise turizmde yaşanan krizin, pazar olarak belli ülkelere bağlı kalınmaması gerektiğini gösterdiğini anlattı. Avcı, bu ülkelerin üzerine başka ülkeler eklenmesi ve Japonya, Çin, Hindistan, İran, Kuzey Afrika, Latin Amerika pazarına da yönelinmesi gerektiğini dile getirdi.

'Zaten geliyorlar diye rehavete kapılmamamız gerekiyor' diyen Avcı, bunun aynı zamanda turizm ürünlerindeki çeşitlenmeyi de kolaylaştırdığına işaret etti.

Japonların tarihi yerlere, Arap turistlerin yayla turizmine, kayağa meraklı olduğunu ifade eden Avcı, 'Avrupa'nın bir numarası olmamamız için hiçbir sebep yok.' dedi.

- 'Yaza kadar taşınmış olacağız'

Kayak Federasyonuyla kış turizmi için bir çalışma başlattıklarını da kaydeden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu Ulus'taki daha önce yine Kültür Bakanlığının merkez binası olan binanın restorasyonu tamamlandı. 1926 yapımı bir bina, çok da güzel restore edildi. Biliyorsunuz şu anki Bakanlık binamız, Milli Kütüphanenin yanında. Biz onu inşallah Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısındaki jandarma yerleşkesini alacağız. Jandarma oradan çıkarıldı, oraya biz yerleşeceğiz. Ulus'taki o merkez binayı da kullanmayacağız, orayı müze yapacağız.

İsmi belli olmadı ama fonksiyonu şu olacak, Anadolu Medeniyetler Müzesindeki gibi Etnoğrafya Müzesinin de depolarında sergilenmeden bekleyen pek çok eser var. Bunları tematik tasnife tabi tutarak belli bir temada olanları bu yeni müzeye taşıyalım diye niyet ediyoruz. Jandarma binasının biraz elden geçmesi gerekiyor, inşallah yaza kadar taşınmış olacağız.'

- 'Turizm Şurası toplayacağız'

Türkiye'de 1982'de 1. Milli Kültür Şurası, 1989'da 2. Milli Kültür Şurası'nın toplandığını anımsatan Avcı, '27 senedir Kültür Şurası toplanmamış. İnşallah 2017 başında 3. Milli Kültür Şurasını toplayacağız. Bir de Turizm Şurası toplayacağız. Burada da bir yasal çalışmamız var, özellikle onu ilgili sektörlerle konuşacağız. Tanıtım, pazarı çeşitlendirmek konusunda sektörü daha fazla ve uyumlu bir biçimde katalım diye, şurada tartışacağız. 2017'de inşallah iki büyük şuramız olacak. Bununla ilgili çalışma gruplarını oluşturduk.' diye konuştu.

Bakan Avcı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasının 2019'da hizmete açılacak şekilde çalışmaların sürdürüldüğünü ve bu binayı bir kültür alanı haline getirmek istediklerini belirtti.

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir de Bakan Avcı'ya toplantıya katılımlarından dolayı teşekkür etti. Santur sanatçısı Sedat Anar'ın mini bir konser verdiği sohbet toplantısında, AK Parti milletvekili Nevzat Ceylan da bulundu.

Kaynak: AA