'KKTC-Türkiye İlişkilerinde Basının Rolü Ve Değişen Turizm Algısı' Paneli

KKTC Başbakanı Özgürgün: 'Kıbrıs konusunda gelinen önemli virajda basın mensuplarına çok değerli görevler düşüyor. KKTC’nin ana vatan Türkiye kamuoyuna doğru bir şekilde aktarılması, sağduyu ve sorumlulukla yapılan ilkeli yayıncılığın gereğidir' KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu: 'Kıbrıs Türk ve Türkiye halkının kardeşliği çok eskilere dayanıyor'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusunda gelinen önemli virajda basın mensuplarına çok değerli görevler düştüğünü belirterek, “KKTC’nin ana vatan Türkiye kamuoyuna doğru bir şekilde aktarılması, sağduyu ve sorumlulukla yapılan ilkeli yayıncılığın gereğidir.' dedi.

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ile Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneğinin ortaklaşa düzenlediği “KKTC-Türkiye İlişkilerinde Basının Rolü ve Değişen Turizm Algısı” konulu panel, Lefkoşa’daki Merit Otel’de düzenlendi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının ana vatan Türkiye ile ilişkisinin hiçbir millete nasip olmayacak, tarihten gelen kardeşlik bağlarına dayandığını, bu ilişkinin kardeşlik ilişkisi olduğunu ve bunu anlamanın Kıbrıs tarihini iyi bilmekten geçtiğini söyledi.

Kıbrıs Türklerinin 1963-74 yıllarının zorluklarını ana vatan Türkiye ve Anadolu halkının verdiği destek sayesinde atlattığını anlatan Özgürgün, Anavatan Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan doğan hak ve yükümlülüklerini kullanarak 20 Temmuz 1974’te adaya müdahale ederek adanın Yunanistan’a bağlanmasını engellediğini, Kıbrıs Türk halkını barış, güven ve istikrar ortamına kavuşturduğunu ifade etti.

Başbakan Özgürgün, Kıbrıs sorununun her aşamasında Kıbrıs Türk halkının yanında olan ana vatan Türkiye'nin, KKTC’nin ilanından sonra da Kıbrıslı Türklere olan maddi ve manevi desteğini sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında da KKTC ve Türkiye dış politikaları her zaman yakın iş birliği ve uyum içerisinde yürütülmüştür, bundan sonra da bu anlayışla devam edecektir. Mensubu olmaktan her zaman onur ve gurur duyduğumuz yüce Türk ulusunun her alanda yanımızda olduğunu hissetmek, bizlerin yarınlara ilişkin umutlarına ışık tutmuş, aydınlık olmuştur.” dedi.

Kıbrıs konusunda gelinen önemli virajda basın mensuplarına çok değerli görevler düştüğünü kaydeden Özgürgün, “KKTC’nin ana vatan Türkiye kamuoyuna doğru bir şekilde aktarılması, sağduyu ve sorumlulukla yapılan ilkeli yayıncılığın gereğidir. KKTC ile Türkiye ilişkilerini olumsuz etkileyecek girişimlerin doğru yayınlarla başarısızlığa uğratılması hedefiyle bizlere destek vereceğinize yürekten inanıyorum. Kıbrıs Türk halkının, Türk milletinin bir ferdi olmaktan her zaman onur ve gurur duyduğunu bilmeniz, bilinmesine yardımcı olmanız en büyük dileğimdir.' şeklinde konuştu.

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da Kıbrıs Türk ve Türkiye halkının kardeşliğinin çok eskilere dayandığına işaret ederek, bugünkü etkinliğin KKTC’nin nasıl bir ada olduğunu, Kıbrıslı Türklerin Türk halkı ile aynı dini, aynı dili paylaştığı mesajını vermek için düzenlendiğini söyledi.

KKTC’deki doğal güzellik ve kültürel zenginliklerin, yılın 10 ayında denize girilebilecek bir iklime sahip olduğunun ancak basın aracılığıyla tanıtılabileceğini dile getiren Ataoğlu, Kıbrıs Türkü'nün Türkiye halkının olumlu veya olumsuz gelişmelerde aynı duyguları paylaştığını kaydetti.

- 'Kıbrıs Türkü, Türkiye ile birlikte sevincini de üzüntüsünü de paylaşıyor'

Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği Başkanı Nazmi Pınar ise bugünün diğer bir öneminin de KKTC’den ilk kez bir gazeteci örgütü olarak Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneğinin, Akdeniz Gazeteciler Federasyonuna üyeliğinin gerçekleştirilmesi olduğunu açıkladı.

Pınar, gazetecilik alanında Türkiye ile KKTC arasında iş birliğinin gelişmesi açısından da Akdeniz Gazeteciler Federasyonuna üyeliğin önemli olduğunu belirterek, Kıbrıs Türkü'nün Türkiye ile birlikte sevincini de üzüntüsünü de paylaştığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA