Kırklareli'nde Termik Santral Protestosu

Vize ilçesinde kurulması planlanan termik santral protesto edildi.

Kırklareli Kent Konseyi Başkanlığı öncülüğünde Kültür Anıt Park’ta toplanan grup çevreci, ''Termik santrale hayır'', ''Termiğe inat yaşasın hayat' ve 'Ölüm bacaları istemiyoruz' yazılı pankartları açtı.

Lüleburgaz Kent Konseyi Başkanı Aysel Tan, grup adına yaptığı açıklamada, 1/100 bin ve 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planlarının değiştirilmesi ile Trakya bölgesine termik santral yapılmasının önünün açılacağını ileri sürdü.

Termik santrale karşı olduklarını ifade eden Tan, santralin kurulması halinde Trakya'nın, Marmara'nın ve İstanbul'un kömür partiküllerine maruz kalacağını belirtti.

Tarım alanlarındaki buğday, ayçiçeğinin asit yağmuruna maruz kalacağını iddia eden Tan, şöyle konuştu:

'Hububatlar telef olacak. İstanbul, Trakya ve Marmara bölgesinde yaşayan insanlar hastalık ve yeni virüslerin tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Kömürlü termik santralin kurulacağı Vize enerji üretim alanı olarak ilan edilen alanda yürürlükteki 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planı, 'tarımsal niteliği birinci öncelikli korunacak alan tarımsal niteliği sınırlı alan, orman alanı, yer altı suları beslenme alanı kapsamında bulunması' demek Trakya halkını gözünün içine baka baka cinayet işlenmesi demek. Termik santrale karşıyız ve yapılmaması için mücadele edeceğiz.'

Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Aydın Karakoç da başlatılan imza kampanyasına destek veren herkese teşekkür etti.

Grup konuşmanın ardından, 1/100 bin ve 1/25 bin ölçekli planların değiştirilmemesi ve termik santralin kurulmaması için toplanan yaklaşık 7 bin imzalı dilekçeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti.

Kaynak: AA