Hipodromun 'Efsaneleri' Aşım Sezonuna Hazır

TJK İzmit Merkez Aşım İstasyonu, 2017 sezonunda kısrak sahiplerine yarış kariyerleri başarılarla dolu 20 aygırla hizmet verecek Merkezin müdürü Vidinli: 'Geçtiğimiz yıl yavruları sahada üstün performans gösteren Luxor, Victory Gallop, Kaneko, Native Han, Dai Jin gibi aygırlarımıza bu sene yetiştiricilerimizin büyük talep göstereceğini düşünüyoruz'.

ŞAHİN OKTAY - Türkiye Jokey Külübü (TJK) İzmit Merkez Aşım İstasyonu, 2017 sezonunda iyi bir yarış atı elde etmek isteyen kısrak sahiplerine 20 aygırla aşım hizmeti sunacak.

Büyük başarılar elde ettikten sonra emekliye ayrılan erkek yarış atları, kısrak sahiplerinin özel tercihi oluyor.

Yüksek performanslı aygırların yavruları, koştukları yarışlarla sahiplerine milyonlarca lira kazandırıyor.

İzmit Merkez Aşım İstasyonu'ndaki geçmişi başarılarla dolu emekli atların yavrularına sahip olmak isteyen at yetiştiricileri, 2017 sezonunda 3 bin 500 liradan başlayıp 21 bin liraya ulaşan çiftleşme ücretini gözden çıkaracak.

Gelecek sezonda aşım ücreti 21 bin lira olarak belirlenen Luxor, en pahalı aygır konumunda bulunuyor. Luxor'u yirmişer bin lirayla Kaneko ve Victory Gallop izliyor.

İzmit Merkez Aşım İstasyonu Müdürü Gürkan Vidinli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki İngiliz atının ıslahı ve Türk yarışçılığına kaliteli atlar yetiştirmeyi kendilerine ilke edinerek, 1973 yılından bu yana at yetiştiricilerine hizmet verdiklerini söyledi.

Merkezde sezon dışında 32, sezon içinde ise 65 personelin görev yaptığını belirten Vidinli, merkeze gelen kısrakların sezon bitmeden gebe kalmasını sağladıklarını, tayların bakımını yaparak sağlıklı tutmaya çalıştıklarını kaydetti.

Vidinli, ünitenin 2015 Aralık ayından bu yana pansiyon hara hizmeti vermeye başladığını dile getirerek, 'Yani daimi kısrak ve daimi tay statüsündeki atlarımız senenin 365 günü ünitemizde kalmaktadırlar. Taylarımız 18 aylık ikametlerinin ardından yarış kariyerleri için hipodromlara ünitemizden giderken, gebe daimi kısraklarımız doğumlarını ve boş daimi kısraklarımız da aşımlarını yine İzmit Merkez Aşım İstasyonu'nda ikamet ederek beklemektedirler.' diye konuştu.

Vidinli, bir aygırın günde kaç adet kısrağa aşım yapacağının tamamen o sene toplamda aşım yapacağı kısrak sayısı ile doğru orantılı olduğunu söyledi.

Aygırların bakımları, yemleri, veterineri, nalbandı, seyisleri ve padoklarının özel olduğunu vurgulayan Vidinli, 'Aygırlar, her 15 günde bir tartılmakta olup, sezona 1 ay veya 15 gün kala yemleri arttırılmaktadır. Aygırlar agresif mizaca sahip oldukları için, her bir aygırın padoğu ayrıdır. Birbirlerine meydan okuyup, zarar verecekleri için 2 aygır aynı padoğa çıkarılmaz. Aygırlarımız ortalama 3 dönümlük, kendilerine ait ve olabildiğince ot bulunan padoklara çıkartılmaktadır.' şeklinde konuştu.

- Luxor, 21 bin lira aşım ücretiyle başı çekiyor

Vidinli, İzmit Merkez Aşım İstasyonu olarak 2017 aşım sezonunda 850-900 kısrağa hizmet vereceklerini tahmin ettiklerini belirtti.

2017 aşım sezonunda 20 aygırla hizmet vereceklerini aktaran Vidinli, şöyle devam etti:

'Bu aygırlardan 2'si TJK'nın, diğerleri ise özel aygırlar. Geçtiğimiz yıl yavruları sahada üstün performans gösteren Luxor, Victory Gallop, Kaneko, Native Han, Dai Jin gibi aygırlarımıza bu sene yetiştiricilerimizin büyük talep göstereceğini düşünüyoruz. Bununla beraber ilk jenerasyon tayları sahaya çıkacak After Market ve Mendip'in de ilgi odağı olacağını düşünüyoruz. Geçen yıl özellikle başarılı yavruları sahada etkili yarışlar sergileyen Luxor, 21 bin lira aşım ücretiyle başı çekiyor. Onu 20 bin lira aşım ücretiyle Victory Gallop ve Kaneko takip ediyor. En düşük aşım ücreti de 3 bin 500 lira ile Banknote isimli aygırın.'

- Luxor ve Kaneko

Yarış yaşamında 26 koşuda start alan Luxor, 10 yarışta birinci, 3 yarışta ikinci, 7 yarışta üçüncü olarak önemli başarılara imza attı. 2000 yılında dünyaya gelen Luxor'un, 2003 yılında başlayan yarış yaşamı 2005 yılında sonlandı. 2007 yılından itibaren aşım hizmeti veren Luxor'un yavruları arasındaki ''Dutyfree'', ''Amed Kızı'', ''Deluxe'', ''Mister Kermit'', ''Non Stop'', ''Nona'' ve ''Mühendis Burcu'' adlı taylar çeşitli galibiyetler elde etti.

Kaneko ise 2001 yılında dünyaya geldi. 2003 yılından itibaren 4'ü Dubai'de ''Dubai Al Maktoum'' koşusu olmak üzere 43 yarışta start aldı. 13 birincilik elde eden Kaneko, biri Dubai'de olmak üzere 11 yarışta ikinci geldi. Kaneko, 2006 yılına kadar süren yarış yaşamı boyunca yine biri Dubai'de olmak üzere 5 üçüncülük elde etti. Kaneko'nun, 2007 yılında başladığı aşım hizmetinden ise yarış dünyasına ''Şeker Remziye'', ''Zilcihan'', ''Valderema'', ''Zincirkıran'' ve ''Rodoplu'' adlı başarılı taylar kazandırıldı.

Kaynak: AA