Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Gümrüklerdeki tahlillerin tek bir merkezden yapılması, insanların gümrüklerdeki işlemlerde konuya göre farklı kurumlarla muhatap olması yerine tüm işlemlerin tek merkezden yapılması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bakan Tüfenkci, Genel Kurulundaki konuşmasına Beşiktaş’ta ve 15 temmuz’da ve terörle mücadelede şehit olan şehitlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar dileyerek başladı.

Tüfenkci, 2016 Ocak-Ekim Türkiye’nin Merkezi Yönetim ülkenin vergi gelirlerinin yüzde 18.7’sine tekabül eden 68 milyar 207 milyon TL’yi gümrük kapıları vasıtasıyla tahsil ettiklerini belirterek, “Gümrük kapılarımız artan dış ticaret hacmine cevap verecek şekilde teknoloji imkanlarıyla donatılıyor, yenileniyor. Dilucu, Çıldır Aktaş Gümrük kapılarını yenileyerek, 2015 yılı sonunda hizmete açtık. İran’a açılan Esendere gümrük kapımızın yeniden inşasını bu yıl içinde tamamladık, yakın zamanda da hep beraber açılış törenini yapacağız. Halkalı Gümrük Müdürlüğü Çatalca’daki modern tesislerine Mart 2016 itibariyle kavuştu ve orada sürdürüyor. Halkalı’nın açılması hem şehir içi trafiğinin rahatlatılmasına hem de dış ticaretteki sıkışıklığı azaltma yönünde önemli bir adım atmış olduk” ifadelerini kullandı.

Bakan Tüfenkci, konteyner liman takip sistemini başlattıklarını belirterek, “Limandaki tüm eşya hareketliliği elektronik ortamda takip edilir hale geldi. TIR sisteminin coğrafi kullanım alanının genişlemesine ek olarak, otomasyonunun sağlanması da ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Sınır ticaretlerini daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Gümrüklerdeki tahlillerin tek bir merkezden yapılması, insanların gümrüklerdeki işlemlerde konuya göre farklı kurumlarla muhatap olması yerine tüm işlemlerin tek merkezden yapılması için çalışmalar yapıyoruz. Gümrüklerde hizmet veren diğer kamu hizmetlerini de kurumlarını da bu anlayış içerisinde çalışacak biçimde koordine etmeye çalışıyoruz. Laboratuvar hizmetlerinde bu sisteme 2017’de geçeceğiz inşallah. Kara kapılarımızın Master Planı’nı hazırlıyoruz. Yani ticaret akışını inceliyor, iş akışlarını belirliyoruz. Bütün gümrük kapılarımızı ortak bir standardizasyona getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Kaçakçılıkla mücadele konusunda Tüfenkci, “Bu konudaki kararlılığımız ve başarımız 2016 yılında da artarak devam ediyor. 2016 yılı Kasım sonu itibarıyla bir milyar 893 milyon değerinde kaçak eşya yakalaması gerçekleştirdik. Terör örgütleri ve organize suç şebekelerine finansman sağlaması nedeniyle, uyuşturucu ve sigara kaçakçılığıyla mücadeleye ayrı önem veriyoruz. Kaçak sigara oranını iki yılda yüzde 21’den, değerli arkadaşlar, yüzde 7,5’a düşürdük. Bu, önemli bir başarı. Gerek gümrüklü sahalarda gerekse piyasada yapılan yoğun denetimler sonucu ele geçirilen kaçak sigara miktarı 11 milyon 216 bin pakete ulaşmıştır. Örneğin geçtiğimiz aylarda Marmara Denizi’nde 100 ton ağırlığında 3 milyon 450 bin paket kaçak sigara ele geçirilmiştir. Bu operasyonla denizlerde tek seferde en fazla miktarda kaçak sigaraya el konulmuştur. Yapılan yoğun çalışma ve operasyonlar sonucunda, gümrüklerimizde 2016 yılında 2 bin 400 kilogram uyuşturucu ele geçirilmiştir. Sınır kapılarımızdaki fiziki, teknik altyapımızı güçlendirdik; personel sayımızı ve niteliğimizi artırdık. Aldığımız yoğun tedbirler sonrasında ülkemizdeki uyuşturucu trafiğinde doğu ve batı arasında transit ülke olma konumundan Türkiye artık çıkmıştır. Afyon türevlerinin yasa dışı ticaretinde kuzeyde Kafkasya, güneyde ise Akdeniz’in daha fazla kullanılmaya başlandığı uluslararası raporlarda da yer almıştır” dedi.

Kaynak: İHA