Gambiya'daki Devlet Başkanı Seçimi

Seçim Komisyonu Başkanı Nije: 'Askerler, komisyon binasına gelerek hiçbir şeye dokunmamamızı ve binadan ayrılmamızı istedi'.

Batı Afrika ülkesi Gambiya'da askerlerin Bağımsız Seçim Komisyonu binasına girerek çalışmaları durdurduğu bildirildi.

Gambiya Seçim Komisyonu Başkanı Alieu Momar Njie, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, orduya bağlı askeri birliklerin, Seçim Komisyonu binasına girerek kendisini ve tüm çalışanları dışarı çıkarttığını söyledi.

Nije, 'Askerler, komisyon binasına gelerek hiçbir şeye dokunmamamızı ve binadan ayrılmamızı istedi.' dedi.

Ülkede halk, 1 Aralık 2016'da devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitmiş, mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in de katıldığı başkanlık yarışının galibi Birleşik Demokratik Partisi (UDP) Başkanı Adama Barrow olmuştu.

Seçim Komisyonu Başkanı Njie, UDP lideri Barrow'un oyların yüzde 45'ini alarak seçimleri kazandığını açıklamıştı. Njie, 'Seçim sonuçları neticesinde Adama Barrow önümüzdeki beş yıl boyunca Gambiya Cumhuriyeti'nin başkanı olmuştur.' ifadesini kullanmıştı.

Seçimde, 22 yıldır iktidarda olan Jammeh oyların yüzde 36'sını, mayıs ayında kurulan Gambiya Demokratik Kongresinin (GDC) lideri Mama Kandeh ise yüzde 17'sini almıştı.

Seçimin ertesi günü yenilgiyi kabul eden Jammeh, bir hafta sonra devlet televizyonundan, seçimde düzensizlik olduğu için sonuçları kabul etmediğini söylemiş, bu açıklamaya uluslararası kamuoyu da tepki göstermişti.

Askeri darbeyle 1994'te Gambiya yönetimini devralan Jammeh 1996, 2001, 2006 ve 2011 yıllarında başkanlık seçimini kazanmıştı.
Kaynak: AA