Gambiya'da Askerlerin Seçim Komisyonunu İşgal Etmesi

BM Genel Sekreteri Ban, komisyonun işgal edilmesini kınadı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Batı Afrika ülkesi Gambiya'da askerlerin Bağımsız Seçim Komisyonu (IEC) binasına girip çalışmaları durdurmasını kınayarak, askerlere binadan çıkma çağrısı yaptı.

Gambiya'da mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in seçimi kaybettiğinin açıklanmasının ardından artan gerginlik orduya bağlı askeri birliklerin, Seçim Komisyonu binasına girerek tüm çalışanları dışarı çıkarmasıyla yeni bir boyut kazandı.

BM Genel Sekreter Sözülüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın seçim komisyonu binasının askerler tarafından işgal edilmesini büyük bir üzüntüyle öğrendiği, 'Gambiya halkının iradesine saygısızlık ve uluslararası toplumun çağrılarına karşı çıkan' bu eylemi kınadığı bildirildi.

Bu eylemin, komisyonun bağımsızlığını ihlal ettiği ve son derece hassas olan seçim materyallerinin güvenilirliğini de riske attığı vurgulanan açıklamada, Genel Sekreterin, askerlere binayı hemen boşaltmaları ve Jammeh'e de barışçıl bir şekilde iktidarı seçimi kazanan adaya devretmesi çağrısı yaptığı kaydedildi.

- Başkanlığı devretmeyi reddetmişti

Ülkede halk, 1 Aralık 2016'da devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitmiş, mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in de katıldığı başkanlık yarışının galibi Birleşik Demokratik Partisi (UDP) Başkanı Adama Barrow olmuştu.

Seçimin ertesi günü yenilgiyi kabul eden Jammeh, bir hafta sonra devlet televizyonundan, seçimde düzensizlik olduğu için sonuçları kabul etmediğini söylemiş, bu açıklamaya uluslararası kamuoyu da tepki göstermişti.

Askeri darbeyle 1994'te Gambiya yönetimini devralan Jammeh 1996, 2001, 2006 ve 2011 yıllarında başkanlık seçimini kazanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi, seçim sonuçlarını tanımadığını açıklayan Jammeh'i kınayarak, Jammeh'e Gambiya halkının tercihine saygı duyması ve iktidarı seçimin galibi Barrow'a koşulsuz ve gecikmeden devretmesi çağrısı yapmıştı.

Kaynak: AA