DEAŞ Karşıtı Koalisyon'un Komutanından Başika Açıklaması

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon'un komutanlarından Korgeneral Townsend: '(Başika'da Türk askerinin eğittiği Musullu yerel unsurlar) Irak hükümetinin kontrolü altında operasyon yapıyorlar ve gayet iyi iş çıkarıyorlar' 'Türkiye, Başika'daki kampında onları eğiterek oldukça iyi bir iş yaptı'.

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon'un komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, Başika Kampı'nda Türk askerinden aldıkları eğitimi tamamlayan Musullu yerel unsurların Irak hükümetinin kontrolü altında kentteki operasyonlara katıldığını açıklayarak, 'Gayet iyi iş çıkarıyorlar.' dedi.

DEAŞ Karşıtı Koalisyon'un komutanlarından Korgeneral Townsend, Bağdat'tan katıldığı video konferansta Pentagon'daki gazetecilerin Irak ve Suriye ile ilgili sorularını cevapladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kontrolündeki Başika Kampı'nda eğitim alan Musullu yerel unsurlarla ilgili değerlendirmeler yapan Townsend, buradaki eğitimlerini tamamlayan unsurların Musul'un kurtarılması operasyonuna katıldıklarını ifade etti.

'Türkiye, Başika'daki kampında onları eğiterek oldukça iyi bir iş yaptı.' diyen Amerikalı komutan, eğitimlerini tamamlayan unsurların, Irak hükümetinin kontrolü altına girdiklerinin görüldüğünü bildirdi.

Musul operasyonunun Bağdat yönetimi altında yürütüldüğünü hatırlatan Townsend, Başika'da Türk askerinin eğittiği Musullu yerel unsurlar için, 'Irak hükümetinin kontrolü altında operasyon yapıyorlar ve gayet iyi iş çıkarıyorlar.' dedi.

Townsend, söz konusu yerel unsurların Musul Barajı etrafında değil, kentin kuzeyinde şehir merkezi ile baraj arasındaki bölgede operasyonlara katıldığını da sözlerine ekledi.

Ankara ile Bağdat arasında bir süre önce 'anlaşmazlığa' sebep olduğu bildirilen Başika Kampı ile ilgili açıklamasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Kampımız orada DEAŞ'la mücadele kapsamında Iraklılara yardımcı olmaya, destek vermeye devam ediyor. Statüsünün bir hukuki çerçeveye kavuşturulması konusunda bir kağıt alışverişi var, şu anda müzakereler devam ediyor.' demişti.

Tamamı Musullu savaşçılardan meydana gelen ve geçen yıldan bu yana Musul kent merkezinden 20 kilometre mesafedeki Başika Kampı'nda Türk askerleri tarafından eğitilen 'Ninova Muhafızları', Irak ordusuna bağlı Musul Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde görev yapıyor.

Terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Musul'u ve ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar, ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ekim'de Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu.

Kaynak: AA