Büyükşehir, Mevlevi Ayinleri Kitabı Ve Albümleri'ni Kültür Hayatına Kazandırdı

Konya Büyükşehir Belediyesi, ilhamlarını mutasavvıf ve gönül insanı Hazreti Mevlana’nın hayatından ve düşüncelerinden alan Mevlevi Ayinleri’ni 880 sayfalık tek cilt bir kitap ve 4 CD’de toplayarak kültür hayatına kazandırdı.

Büyükşehir, Mevlevi Ayinleri Kitabı Ve Albümleri'ni Kültür Hayatına Kazandırdı
Konya Büyükşehir Belediyesi, Türk musikisinin en görkemli ve kadim besteleri arasında yer alan Mevlevi Ayinleri’ni 880 sayfalık tek cilt bir kitapta topladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İslam bediiyatının Türk coğrafyasında gelişip serpilmesinde tekkelerin birer akademi mesabesinde olduğunu belirterek, zikir meclislerine refakat eden musikinin tasavvuf eliyle dini bir forma kavuşarak kendine münhasır sanatsal bir derinlik elde ettiğini söyledi.



Başkan Akyürek, “Belediye olarak şehrimizin en önemli tarihsel mekanlarından Asitane’de asırlardan bu yana kökleşmiş, Anadolu’ya, Balkanlara, Orta Doğu’ya yayılarak kendine ait yüksek bir kültür oluşturmuş Mevlevi Sema’nın olmazsa olmazı ayin-i şerifleri konu alan önemli bir eseri yayımladık. Eserin ortaya çıkmasında emeği geçen başta Hafız Ahmet Çalışır kardeşimiz olmak üzere tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Ayinler 880 sayfalık tek kitapta toplandı

Mevlevihanelerde üretilmiş müzik formuna “Ayin-i Şerif” yahut “Mevlevi Mukabelesi” denmekle birlikte bestelenen birçok eser, Osmanlı Dönemi’nde sarayın ve yüksek zümrenin beğenisine hitap etmiştir. Örnek olarak büyük üstadlardan Hammamizade İsmail Dede Efendi, Padişah’ın isteği üzerine bir Mevlevi Ayini bestelemiştir. Mevlevilik, ince ruhlu, alçak gönüllü ama aynı zamanda berrak görüşlü olabilmenin bir disipliniydi. Mevlevi dervişlerinin Sema’sına eşlik eden ayin-i şeriflerin her yönüyle güzel olmalarının bu gayrete mutabık düşen bir tarafı mutlaka vardır. Büyükşehir Belediyesi tarafından 880 sayfalık tek cilt bir kitapta toplanan Mevlevi Ayinleri kitabının yanında; içerisinde Nayi Osman Dede’ye ait Uşşak, Çargah, Rast ve Hicaz Mevlevî ayinlerinin bulunduğu 4 ayrı CD’den oluşan Kültür Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Musikisi sanatçılarının hazırladığı bir albüm ile tüm ayinlerin notaları yer alıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda Konyalı Aşık Ömer’in 455 şiirinin toplandığı ünlü eseri Divan ile ilk kez Farsça bir Mesnevi Şerhini çevirerek Hasan-ı Zarifi’nin Mesnevi Şerhini yayın hayatına kazandırmıştı. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kültür yayınları Kültür A.Ş. ve www.konyakultur.com internet adresinden temin edilebiliyor.
Kaynak: İHA