'Bayırbucak'tan Kerkük'e Suriye Ve Irak Türkmenlerinin Stratejik Rolü' Paneli

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Bozoğlan: 'Son gelişmelerle birlikte aylardır dünya tarihinin en korkunç ablukası ve bombardımanına maruz kalan Halep’te bugün insanlık tükenmiş, sözler bitmiştir' 'Türkiye’nin güvenlik hattı Kerkük’ten başlar, Musul’dan, Rakka’dan Halep’ten geçer, Bayırbucak dahil Akdeniz’e ulaşır, bu coğrafyada Türkmenlerin korunması Türkiye’nin milli güvenliğinin garantisidir” Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: 'Stratejik bir kuşak olan Türkmeneli coğrafyası dağıtılmaktadır” Kerkük Vakfı Başkanı Hürmüzlü: 'Halep bizim vicdanımızdır, Kerkük ne ise Halep odur, Musul ne ise Halep odur'.

ANKARA – Suriye Türkmen Meclisi ve Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı tarafından 'Bayırbucak’tan Kerkük’e Suriye ve Irak Türkmenlerinin Stratejik Rolü ve Türkiye’nin güvenliği' başlıklı panel Ankara'da düzenlendi.

Holiday Inn Otel'de yapılan panelde konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, sözlerine “Fırat Kalkanı Harekatı ile mazlum Suriye halkının sesine kulak veren Türk ordusunu selamlıyorum” diyerek başladı.

Suriye’de 24yıl Fransız mandasının, 53 yıl Baas diktatörlüğünün baskılarına rağmen millihassasiyetlerini koruduklarını, dil ve kültürdeki baskılar, devletyönetiminde yok sayılmak gibi nice acılar yaşadıklarını anlatan Bozoğlan, Türkmenlerin milli değerleri için ağır bedeller ödediğinin altını çizdi.

Türkmenlerin doğal muhaliflerolarak Suriye rejimi karşısında saflarını en başından belli ettiklerini söyleyen Bozoğlan, “HumusTürkmenleri savaşın en başında büyük bir zulme maruz kaldı, Zara, Babu AmroTürkmenleri rejim tarafından etnik temizliğe uğratıldı, Şam ve Golan Türkmenlerisavaşın başından bu yana tümüyle rejimin ablukası altında büyük bir yaşammücadelesi veriyor.” diye konuştu.

KonuşmasındaBayırbucak Türkmenlerine de değinen Bozoğlan, “Özellikle Türkmen dağına yönelikyoğun bombardıman nedeniyle büyük bir kısmı elimizden çıktı, bölgede sivilinsanımız kalmadı, gençlerimiz ise halen toprağımızı koruma mücadelesiveriyor” dedi.

ÖnceDEAŞ’ın, geçen yıl mayıs ayında PYD-YPG’nin bölgeyi kontroletmesiyle Rakka Türkmenlerinin de tehcire maruz kaldığını ifade eden Bozoğlan, en yoğun Türkmen nüfusun ise Halep'te olduğunu dile getirdi. Bozoğlan, 'Son gelişmelerle birlikte aylardır dünya tarihinin en korkunçablukası ve bombardımanına maruz kalan Halep’te bugün insanlık tükenmiş, sözlerbitmiştir. Halep’teki Türkmen mahallelerimiz tamamen rejim ve PYD teröristlerinineline geçmiştir.” ifadelerini kullandı.

Halep’in kuzeyinde tüm olumsuz tabloyakarşılık Türk ordusunun ortaya koyduğu iradeyle kendilerinin de iradelerinin yeşerdiğini söyleyen Bozoğlan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Azez-Cerablus hattındaki Türkmen köylerimiz Fırat KalkanıHarekatı ile birer birer özgürlüğüne kavuşmaktadır. Şu an El Bab’da DEAŞ’a karşı devam eden mücadele belki de gelecekte tutunacak dalımızdır. Irakve Suriye farklı dinamikler olmasına rağmen, ateş çemberinde olan bizTürkmenler kimliğimizi muhafaza etmek için nasıl direndiysek yarın da direnmeyedevam edeceğiz.

Suriye Türkmen Meclisi olarak 4 yıldır savaşan vesavaş sonrasında yönelik dillendirdiğimiz öngörülerimizin gerçeğe dönüştüğünügörüyoruz.

Halep’eyağdırılan füzeler, Telafer’de sıkılan kurşunlar, Ankara’da İstanbul’dapatlatılan bombalar aynı sinsi odakların kirli oyunlarıdır. Türkiye’nin güvenlik hattı Kerkük’ten başlar, Musul’dan Rakka’danHalep’ten geçer, Bayırbucak dahil Akdeniz’e ulaşır, bu coğrafyada Türkmenlerinkorunması Türkiye’nin milli güvenliğinin garantisidir.”

-'Türkmen dünyası çok önemli bir süreçten geçiyor'

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi de Türkmen dünyasının çok önemli bir süreçten geçtiğini söyledi. Irak ve Suriye Türkmenlerinin kaderinin Türkiye'nin kaderiyle aynı olduğunu belirten Salihi, “Stratejik bir kuşak olan Türkmeneli coğrafyası dağıtılmaktadır” dedi.

Her ikitoplumun da ortak zulümlere maruz kaldığına işaret eden Salihi, “Biz Türkmenler hemIrak’ta hem de Suriye’deki rejimler tarafından baskı altında tutulduk,kültürümüz ve dilimiz yasaklandı, siyasi faaliyetlerimiz engellendi ve hepimizasimilasyona maruz kaldık” şeklinde konuştu.

-'Uluslararası camia Halep'te yaşananlar nedeniyle utanmalıdır'

Kerkük VakfıBaşkanı Erşad Hürmüzlü de Halep'te yaşananlardan dolayı utanç duyduğunu ve bu utancı en çok uluslararası camianın duyması gerektiğini vurguladı.

Hürmüzlü,“Halep bizim vicdanımızdır, Kerkük ne ise Halepodur, Musul ne ise Halep odur, hepimizin kalbi beraber atmaktadır” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA