Bakan Tüfenkci Açıklaması 'Türkiye 15 Temmuz'da Yeni Bir Marka Oluşturdu'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Türkiye 15 Temmuz’da yeni bir marka oluşturdu. Düşünün o gün hiçbir darbeciye karşı sokaklara çıkan insanlar bir tek kurşun atmadan göğüslerini tanka, topa siper ederek bu darbeye ‘dur’ demiştir. Demokrasi markasını oluşturmuştur” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve Ankara’yı “marka kent” hedefine bir adım daha yaklaştırmayı amaçlayan Ankara Marka Festivali’nin açılış programına katıldı.

Programda konuşan Bakan Tüfenkci, Türkiye’de meydana gelen terör eylemlerine ilişkin, “Bu saldırılar Türk milletini ve devletimizi hiçbir zaman yıldıramayacaktır. Birilerinin maşası olarak bu topraklar üzerinde yürütülen vekalet savaşlarına ve oyunlarına alet olan bu hainlere en kısa zamanda gereken cevabı da Allah’ın izni ile vereceğiz” dedi.

“Bu ülke bu topraklar şehit kanı ile sulanarak vatan edildi” diyen Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bundan sonra da bu vatanı korumak için canlarımızı vereceğiz. Şehitlerimiz olsa da asla ve asla düşmanlar emellerine ulaşamayacaklar. Ülkemizde oluşturulan huzur ortamına, Türkiye’nin gelişmesine, istikrarına göz dikenler, Türkiye’nin gündemini ekonomiden teröre çevirmek isteyenler İstanbul’da bu hain saldırıyı gerçekleştirseler de şehitlerimizin varlığı ile ve geride kalanlarla beraber bu ülke hiçbir hain karşısında eğilmeyecek ve yoluna devem edecek. İşte Ankara’daki marka festivali de özellikle ticaretin canlanması, umutların yeşermesi ve insanların yeni hayallerinin peşinde koşturması ile canlanması noktasında tamda zamanında yapılan bir festival diye düşünüyorum.”

Türkiye 15 Temmuz’da yeni bir marka oluşturdu”

Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek, “Bu millet 15 Temmuz’da nasıl göğsündeki imanları ile FETÖ’ye karşı koymuşsa yine güvenlik güçlerimizin varlığı ile de bu hainlere de karşı koyacaklar. Türkiye 15 Temmuz’da yeni bir marka oluşturdu. Gerçekten 15 Temmuz Türkiye’nin sivil direniş nasıl oluru dünyaya göstermesi bakımından çok önemli bir olaydır. Düşünün o gün hiçbir darbeciye karşı sokaklara çıkan insanlar bir tek kurşun atmadan göğüslerini tanka, topa siper ederek bu darbeye ‘dur’ demiştir. Demokrasi markasını oluşturmuştur. Tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi tıpkı Kurutuluş Savaşı’nda olduğu gibi 15 Temmuz ile beraber Türkiye yeni bir markaya, yeni bir markanın hikayesine kavuşmuş oldu. Millet olarak biz bir kez daha tarih yazdık. Bu terör odaklarına hep beraber dur dedik” diye konuştu.



“Ürettiğimizi satmak yerine satabileceğimizi üretmek gereklidir”

Türkiye’nin inovasyon ve tasarımda öncü ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Bakan Tüfenkci, “Kendimize hep Batılı gözlerle bakmışız. Bizi diğer milletlerden ayıran üstün vasıflarımızı çoğu zaman fark edememişiz. Ülke olarak Ar-Ge’ye, inovasyona gerekli önemi vererek daha çok marka oluşturmanın yollarını da bulmalıyız. Yaptığımız işleri aynı biçimde yapmaya devam ederek hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir. Bu nedenle yeni iş alanları belirlemek ve bunların ticari başarıya ulaşması için planlama yapmak önem arz etmektedir. En başta ürettiğimizi satmak yerine satabileceğimizi üretmek gereklidir” şeklinde konuştu.



“Sanayimiz yaygın olarak yabancı teknoloji kullanmaktadır” diyen Bakan Tüfenkci, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ülkemizdeki akademik çalışmaları teknolojiye çevirerek ürünlerimizde de kullanmalıyız. Yurt dışında fikri mülkiyet bedelleri ödendiği için katma değer derinliği sağlayamıyoruz. Bu noktada ülkemizin Ar-Ge ve üretim üssü haline gelerek, dünya pazarlarında söz sahibi olması başta gelen amaçlardandır. Hedefimiz kamu, sanayi, üniversite işbirliğini arttırarak, ama ürün ve temel bileşenleri ülkemizde tasarlanıp geliştirilmesi ile katma değeri yükseltmektir. Markalaşma yolunda ilerlerken o markanın standartlarını, kurallarını da oluşturmalıyız. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımızla birlikte marka ruhunu diriltmeliyiz. Yurt dışındaki markalarımızın ve ihracatımızın büyümesi esasında Türkiye’nin büyümesi demektir.”

Bakan Tüfenkci, dünya çapında marka üretiminin milletlerin kendi kültürlerini tanıtmak ve transfer etmek olduğuna vurgu yaptı.

“Ar-Ge, inovasyon desteklerimizle beraber toplamda KOSGEB’e 1.1 milyar TL kaynak aktardık"

Ar-Ge harcamalarının toplam gelir içindeki payını yüzde yüz arttırdıklarını belirten Bakan Tüfenkci, “2002 yılında yüzde 53 düzeyinde olan toplam Ar-Ge harcamalarının toplam gelirimiz içindeki payını yüzde yüz arttırdık. Bu oranları yeterli görmüyoruz. Daha da yukarıya çekmek arzusundayız. 10’ncu kalkınma plan çerçevesinde 2018 yılında bu oranı yüzde 1.8’e çıkarmayı hedeflemekteyiz. Markalaşma, kurumsallaşma, Ar-Ge, inovasyon desteklerimizle beraber toplamda KOSGEB’e 1.1 milyar TL kaynak aktardık. Bakanlık olarak Ar-Ge harcamalarının artırılmasını özellikle destekliyoruz ve bu noktada da gümrük vergisi istisnaları getirdik” dedi.

Kaynak: İHA