Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Halep’te masum çocuklarla birlikte can veren insanlıktır. Halep yok olurken, dünyaya nizam veremeye çalışanlar sadece seyirci kalmaktadır” dedi.

TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Genel Kuruldaki konuşmasında 10 Aralık’ta Beşiktaş’ta meydana gelen terör saldırısını kınayarak, şehitlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralılara acil şifalar diledi.

Türkiye’nin iki asırdır bölgede oynanan oyunları bozduğunu söyleyen Kaya, “Gezi olayları, 17-25 Aralık ve son olarak 15 Temmuz ‘da hain darbe girişimiyle bu oyunlar yeniden sahnelenmek istenmiştir. Gazi milletimiz çelik gibi iradesiyle işgal girişimine ‘dur’ diyerek, Cumhurbaşkanı’na, hükümetine sahip çıkmıştır. Bu millet büyüklüğünü tanklara, silahlara canını siper ederek, direnerek göstermiştir. 15 Temmuz gecesi Türkiye için milattır” ifadelerini kullandı.

Bölgemizde terör odaklarına karşı mücadelenin devam edeceğini belirten Kaya, “15 Temmuz gecesinde olduğu gibi kurtuluş Savaşı7nda olduğu gibi milletimizin yeniden diriliş çağrısıdır, yaşadığımız Anadolu coğrafyasında bizlere vatan tüm şehitlerimize ahirete göç eden gazilerimize rahmet ve minnetle anıyor, şehit yakınlarına ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Şehit yakınlarına ve gazilerin beraber olduklarını ifade eden Kaya, “Yaptığımız yeni düzenlemelerle ile şehit yakınlarının bir olan istihdam hakkının ikiye çıkardık. Vazife malulü kapsamında bulunan kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve mamul olanlara bir istihdam hakkı getirdik. Emlak alımında faizsiz kredi desteği, ÖTV ve vergi muafiyetleri sağladık” diye konuştu.

Bakan Kaya, Türkiye ekonomik büyümesini sürdürdüğünü belirterek, “Aile ve bireyler ihtiyaçlarına uygun çözüm seçenekleri tanışmıştır. Cumhuriyet yönetiminin temel özelliklerinden biri olan sosyal devlet ilkesi bu dönemde kurumsal bir zemin kazanmıştır. Son 5 yıllık hizmet dönemi sosyal politika tarihimizde bir dönüm noktası olmuştur. Sosyal değişimin, terörün ve göçün yol açtığı sorunları bu vizyonla aştık. Medeniyet birikimimizin en bariz vasfı olan yardımlaşma ve dayanışma ruhunu daha yükseklerde taşıdık. Sosyal politikalarda elde ettiğimiz başarı Türkiye’nin ortak başarısıdır. Bu başarı ekonomide, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda kaydedilen mesafelerin karşılık bulduğu ortak bir alandır” ifadelerini kullandı.

Türkiye büyük dram yaşayan Suriyelilere yardım ettiğini kaydeden Kaya, “Dünyanın gözü önünde bir şehir halkıyla birlikte yok ediliyor. Masum siviller, kadınlar, çocuklar insanlık onurunu hiçe sayan bir kıyımla yok ediliyor. Halep’te masum çocuklarla birlikte can veren insanlıktır. Halep yok olurken, dünyaya nizam veremeye çalışanlar sadece seyirci kalmaktadır. Yıllardır Suriyeli kardeşlerine ensar olmaya çalışan Türkiye, Halep’te yaşananlar konusunda sessiz kalmamıştır. Türkiye’nin öncülüğünde yapılan görüşmelerde ateşkes sağlandı. Halep’te yaşayan insanların tahliyesinin önü açıldı. Tüm devlet kurumlarımız AFAD, Kızılay hazırlıklarını tamamladı. Tahliye sırasında yaşanan bazı sıkıntıları, duymaktayız, ateşkesin bozulduğuna yönelik haberler geliyor. Dilerim tüm taraflar bu çabalara destek verir ve sivilleri sağ salim Halep’’ten çıkarabiliriz” dedi.

Kaynak: İHA