Türkiye, KEİ Dönem Başkanlığını Devraldı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, KEİ Dönem Başkanlığını Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic'ten devraldı.

Sırbistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 35. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nın ardından, örgütün dönem başkanlığı Sırbistan'dan, Türkiye'ye geçti.

Türkiye'yi temsilen toplantıya katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, KEİ Dönem Başkanlığını Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic'ten devraldı.

Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Yıldız, gelecek yıl haziran ayında, İstanbul'da KEİ toplantısı düzenleyeceklerini bildirdi.

Yıldız, KEİ Dönem Başkanlığı sürecinde önceliklerinin, organizasyonda yürütülen faaliyetlerin tamamlanması olduğunu vurgulayarak, 'Diğer bir öncelik ise sürdürülebilir gelişmeler için ortaklık sağlamaktır.' dedi.

Bölgesel iş birliği konusuna da yoğunlaşmak istediklerini ifade eden Yıldız, tarım, ekonomi, finans, bankacılık, turizm, enerji ve diğer sektörlerde bu iş birliğini geliştirmek istediklerini kaydetti.

Yıldız, bölgesel iş birliklerinin bölgesel projeler gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic de öncelikleri arasında KEİ üye ülkeleri ile ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinin yer aldığını vurgulayarak, 25 yıllık geçmişi bulunan bu organizasyonun, bölgedeki ülkeler arasında önemli bir ekonomik birliktelik sağladığını anlattı.

KEİ'nin sadece coğrafi bir oluşum olmadığına işaret eden Dacic, ülkeler arasındaki ortak çıkarları birleştirmek gerektiğini belirtti.

Toplantıya Ahmet Yıldız'ın yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu, Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Andrei Galbur ve diğer üye ülkelerin temsilcileri katıldı.
Kaynak: AA