Soğuk değil mikroplar hasta ediyor!

Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil, solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler. Özellikle alışveriş merkezi, sinema, gösteri salonları gibi yeterince havalandırılmayan ve mikropların kolaylıkla çoğaldığı kapalı ve sıcak yerlerde çok vakit geçirmek hastalıkların çoğalmasına neden oluyor.

Soğuk değil mikroplar hasta ediyor!
Soğuk değil mikroplar hasta ediyor!
Kış mevsimiyle birlikte havaların iyice soğuduğu şu günlerde hastalıkların sayısında önemli oranda artış yaşanıyor. Soğuk algınlığı, grip neredeyse kış mevsiminin kaçınılmaz tecrübeleri arasında yer alıyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Üskül kışın görülen hastalıkların çoğuna solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakterilerin neden olduğuna dikkat çekiyor.

Kışın hastalıkların neden bu kadar arttığını ise Prof. Üskül, “Öncelikle havanın soğuması, burundan başlayan ve akciğerlere kadar devam eden solunum yolu mukozasının kurumasına ve enfeksiyonlara karşı bariyer görevlerinin azalmasına neden olur” şeklinde açıklıyor.

KAPALI VE KALABALIK ORTAMLAR MİKROP BULAŞINI KOLAYLAŞTIRIYOR

Bir diğer neden ise okulların açık olması ve insanların soğuk havalarda daha çok kapalı ve sıcak olan alışveriş merkezleri, sinemalar, toplantı ve gösteri salonları gibi ortamlarda kalabalık olarak bulunmaları. Bu ortamlar yeterli havalandırılmadıkları için solunum yoluyla bulaşan mikropların çoğalmasını ve daha çok kişiye bulaşmasını kolaylaştırıyor.

Yanı sıra hareketsizliğin artması, kış aylarında güneş ışığından daha az faydalanmak da enfeksiyonlara zemin hazırlayan faktörler arasında.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN


Kış mevsimi insanı hastalıklara karşı daha dirençsiz yapsa da bazı tedbirlerle bu hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu belirten Üskül, “Kış aylarına girerken mutlaka genel kontrollerinizi yaptırmalı, eğer hekiminiz öneriyorsa koruyucu grip ve zatürre aşılarınızı olmalısınız. Özellikle, doğal yoldan veya ilaç şeklinde bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin takviyeleri ve gıda takviyesi yapmalısınız. Süt ve süt ürünleri protein, A ve B12 vitaminleri için önemli kaynaklardır. Taze sıkılmış portakal suyu içmeyi ve balık yemeyi de ihmal etmeyin” diyor.

HİJYEN KURALLARINA ÖZEN GÖSTERİN

Bunların dışında alınması gereken tedbirler de var. Genel temizlik kurallarına uymalı ve virüs ve bakterilerin bolca dolaştığı kış aylarında ellerinizi her zamankinden daha sık yıkanmalısınız. Kapalı, kalabalık ve yeterli havalandırma olmayan ortamlarda uzun süre kalmamalı, enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınmalı, hava sıcaklığına uygun kıyafetler giymelisiniz.

Soğuk değil mikroplar hasta ediyor!

Kış aylarından evlerin ve işyerlerinin ısıtılması ve ısının korunması da hastalıklardan korunmada önemli. İdeal oda sıcaklığı 21-22 derece. Oda havasının da çok kuru olmaması gerekiyor. Bu nedenle nem oranını düzenleyecek uygun tedbirler alınmalı. Bunun en pratik yolu kalorifer üzerine konan su dolu kaplar. Bol sıvı tüketmeli, sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalı. Düzenli ve kaliteli bir uyku da son derece önemli.

HASTALIK KAÇINILMAZ OLDUYSA…


Her türlü önlemi almaya çalıştınız ama yine de hasta olduysanız Prof. Üskül'ün önerisi şöyle: “O zaman hastalığınızın ailenize ve insanlara bulaşmasını azaltmak için öksürme ve aksırma sırasında ağız ve burnunuzu mutlaka kapatın. Ellerinizi sık sık bol su ve sabunla yıkayın. Odanızı sık sık havalandırın. Mümkünse aynı ortam ve odayı paylaşmayın.”

Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kışın artan hastalıklar dinlenme, düzenli beslenme, bitkisel takviyeler gibi evde yapılan uygulamalarla geçmezse mutlaka tıbbi destek için bir doktora başvurmak gerekiyor.