Rus Muhalif Navalnıy, Başkanlık İçin Adaylığını Açıkladı

Aleksey Navalnıy: '2018'de düzenlenecek başkanlık seçimlerine katılma kararı aldım. Zafer için mücadele edeceğim'

Rus muhalif politikacı ve 'Yolsuzlukla Mücadele Fonu' kurucusu Aleksey Navalnıy, 2018'de yapılacak başkanlık seçiminde aday olacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı gösterilerin kilit ismi olarak bilinen muhalif aktivist, blog yazarı ve avukat Navalnıy, kendisine ait internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, uzun süre düşündükten sonra seçimlerde aday olma kararı aldığını belirtti.

Navalnıy, '2018'de düzenlenecek başkanlık seçimlerine katılma kararı aldım. Zafer için mücadele edeceğim. Herkesin sustuğu, ancak uzun zamandır konuşulması gereken şeyleri dillendireceğim.' ifadesini kullandı.

Rusya'da 1996 yılından beri gerçek anlamda seçimlerin düzenlenmediğini savunan Navalnıy, bir şeyleri değiştirebileceğine inanmadığı için sandığa gitmeyen insanları temsil etmeye hazır olduğunu söyledi.

Navalnıy'ın seçimlerde resmen aday olabilmesi için hakkında devam eden davanın lehine sonuçlanması gerekiyor.

Navalnıy, Kirov Eyaleti vali danışmanlığı görevini yürüttüğü dönemde yolsuzluk yaptığı ve zimmetine para geçirdiği gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalnıy, daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş, Rusya Yüksek Mahkemesi, AİHM'in kararının ardından Navalnıy'ın mahkumiyet kararını iptal ederek yeniden yargılanmasına hükmetmişti.
Kaynak: AA