KEİ Dışişleri Bakanları Konseyi Sırbistan'da Toplandı

Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız'ın temsil ettiği toplantının açılışı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic tarafından yapıldı Cumhurbaşkanı Nikolic: 'Belgrad'dan dünyaya gönderdiğimiz mesaj, tüm vatandaşların refahı için iş birliği ve barış mesajıdır'.

Sırbistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 35. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı başladı.

Başkent Belgrad'da düzenlenen ve KEİ üyesi ülkelerin temsilcilerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, KEİ Dönem Başkanlığını Türkiye'ye devrettiklerini anımsatarak 'Dönem başkanlığımız süresince örgüte katkı sağladığımızı umuyorum.' dedi.

Nikolic, Karadeniz ve Hazar Denizi bölgelerindeki enerji kaynaklarının öneminin, AB'nin aralarında Rusya'nın da bulunduğu KEİ üyesi ülkelere ilgisini artırdığına işaret ederek bunun Avrupa'da daha iyi ilişkiler kurulması için de iyi bir fırsat olabileceğini söyledi.

Sırbistan'ın AB üyelik sürecine de değinen Nikolic, ülkesinin bu yolun gerektirdiği tüm koşulları yerine getirmek için çaba gösterdiğini belirtti.

Nikolic, Sırbistan'ın AB ile müzakere sürecinde 26. faslı açma konusunda engelle karşılaştığını vurgulayarak bu engelin üye ülkelerden yalnızca birinin talebi doğrultusunda oluştuğunu ifade etti.

Sırbistan'da azınlıklara ilişkin kanunların AB üyesi birçok ülkeden daha üstün olduğunu savunan Nikolic, Sırbistan'ın ''yeni inşa ettiği köprüleri yıkmamak için çeşitli provokasyonlara sessiz kalışının zayıflığının bir işareti olmadığını' vurguladı.

Nikolic, AB üyesi olan komşuları Hırvatistan'ın, Sırbistan'ın AB yolunu engellediğini ileri sürerek ''Biz bugün, daha iyi yarınlar için Hırvatistan'a zeytin dalı uzatıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye KEİ Dönem Başkanlığı süresince başarılar dileyen Nikolic, 'Belgrad'dan dünyaya gönderdiğimiz mesaj, tüm vatandaşların refahı için iş birliği ve barış mesajıdır.' dedi.

KEİ 35. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na ev sahibi Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic'in yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu, Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Andrei Galbur ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız katılıyor.

Kaynak: AA