Kangalların 'Kar Mutluluğu'

Soğuğa dayanıklılığıyla bilinen Kangal köpekleri, bugünlerde sıcaklıkların zaman zaman sıfırın altında 20 dereceye düştüğü ve kar kalınlığının yer yer 30 santimetreyi bulduğu Meraküm Tepesi'nde inde oluşturulan merkezde karın tadını çıkarıyor Üretim merkezi sorumlusu Yıldız: 'Kangal köpeği sıfırın altında 20 derecede hatta sıfırın altında 43 derecede bile kendini gizlemez. Aslında soğuk onun beden dilidir'

SERHAT ZAFER / HALİFE YALÇINKAYA - Soğuğa dayanıklılıklarıyla bilinen Kangal köpekleri, bugünlerde sıcaklıkların zaman zaman sıfırın altında 20 dereceye düştüğü ve kar kalınlığının yer yer 30 santimetreyi bulduğu Meraküm Tepesi'ndeki üretim tesisinde karın keyfini yaşıyor.

Sivas'ta yaklaşık bin 600 metre yükseklikteki Meraküm Tepesi üzerinde kurulan, İl Özel İdaresi'ne ait İç Anadolu Seçkin Irk Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi'nde 23'ü yavru olmak üzere yaklaşık 125 Kangal köpeği bulunuyor.

Kangal köpekleri, sıcaklıkların zaman zaman sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü, kar kalınlığının ise yer yer 30 santimetreye ulaştığı zirvedeki zorlu iklim şartlarında adeta soğuk havaya meydan okuyor.

Kangallar, yılın büyük bölümünde karla kaplı tepede karın keyfini çıkarıyor.

Üretim merkezinin sorumlusu Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kangal köpeklerinin karasal iklim şartlarına uygun bir ırk olduğunu söyledi.

'Anadolu Aslanı' olarak bilinen Kangal köpeğinin köylünün güvencesi olduğuna dikkati çeken Yıldız, 'Kangal ırkı bu doğanın, bu ekolojinin dengesini tamamen elinde tutan ırksal özelliğe sahiptir.' dedi.

- 'Kangallar karda kendini gizlemez'

Kangal ırkını anlatmanın, dağda onunla yaşamaktan geçtiğine değinen Yıldız, şunları kaydetti:

'Kangal köpeği sıcak iklim ırkı değildir. Post dokusu adı altında yoğun bir yağ tabakası vardır. Sanki doğal antifiriz tarzındadır. Kangal ırkı kesinlikle doğasının dışında mutluluk ve keyif bulmaz. Kangal, karasal iklim hayvanıdır. Yani Anadolu'nun coğrafyasına uygun bir göçebedir ve onunla beraber bir yarış içerisinde yaşam tarzını oluşturur. Kangal ırkını ne kadar soğuk tepelere getirirseniz, çıkartırsanız ırksal özelliğini teşhir etmeye başlar. Sıcak iklimde hiçbir şeyini size veremez. Orada sadece dili dışarıda, yaşamak için mücadele verir.'

Yıldız, Kangal köpeklerinin doğanın sert ikliminin tüm güzelliklerini kendinde bulundurduğunu belirterek, Kangalların bu özelliğiyle kendini anlatan bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.

Kangal köpeklerinin soğuk havadan büyük bir keyif aldığını, Kangalların çok soğuk havada bile hareketli olduğunu vurgulayan Yıldız, 'Kangal köpeği sıfırın altında 20 derecede hatta sıfırın altında 43 derecede bile kendini gizlemez. Aslında soğuk onun beden dilidir' diye konuştu.

Yıldız, 'Kar gören Kangal gülümsemeye başlar çünkü arada karşılıklı bir beden dili vardır.' ifadesini kullandı.

Karın, Kangal köpeklerinin keyfi ve mutluluğu olduğunu dile getiren Yıldız, soğukla buluşan Kangalların çok farklı bir kişilik değişimine uğradığını söyledi.

Kangal köpeklerinin tüy yapısının da tamamen karasal iklim hayvanı olduğunun göstergesi olduğunu aktaran Hüseyin Yıldız, bu köpeklerin bu iklim yapısına uygun yaratıldığını dile getirdi.

Yıldız, Kangal köpeklerinin çok güçlü bir hayvan olduğuna işaret ederek, ırkının özelliklerini taşıyan Kangalların doğal ortamda yetiştirildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA