İzmirli Kadınlar Ulaşımda Pozitif Ayrımcılık Getiren Karardan Memnun

Eskişehir ve İstanbul’un ardından İzmir’de alınan kararla, kadın yolcular saat 22.00’den itibaren güzergah üzerinde istedikleri yerde otobüsten inebilecek. İzmirli kadınların geneli kararı olumlu karşılarken, bazıları da “Keşke kadınlarımız istediği saatte, istediği yerde gezebilseler ve böyle bir karara gerek kalmasa” dedi.

İzmirli Kadınlar Ulaşımda Pozitif Ayrımcılık Getiren Karardan Memnun
İzmir Büyükşehir Belediyesi aralık ayı meclis toplantısında oy birliği ile alınan karar gereği, kadın yolcular saat 22.00’den itibaren güzergah üzerinde istedikleri yerde otobüsten inebilecek. Eskişehir ve İstanbul’un ardından İzmir’de başlatılacak uygulama için İzmirli kadınlar olumlu görüş bildirdi.

“Keşke kadınlarımız istediği saatte, istediği yerde gezebilseler”

Fazilet Peker isimli vatandaş, “Alınan kararı duydum. İlk başta olumlu görünüyor ama bir yandan da kötüye gidişin bir başlangıcı mı diye düşünüyorum. Keşke herkes istediği saatte istediği gibi gezebilse. Kadınlar en çok rahatsız edilen, taciz edilen cinsiyet. Keşke kadınlarımız istediği saatte, istediği yerde gezebilseler. Eski evim durağa uzaktı. Karanlık sokaklardan geçmek zorunda kalıyordum. Endişe duyuyordum” diye konuştu.



“Kadınların başına kötü olaylar geliyor”

Nurten Türksev ve Ayten Ok isimli vatandaşlar, “Kapının önünde inmek güzel. Uygulama hayata geçerse seviniriz. Akşam saatlerinde zorlanıyoruz. Kadınlar için zor oluyor” derken, Ali Özarslan ise “Kadınlar için bu uygulama güzel. Maalesef kadınların, gencecik kızlarımızın başına kötü olaylar geliyor. Bu yüzden kadınlara bu hizmetin verilmesi iyi olur” dedi.



“Ben kendimi koruyorum”

Hülya Dindar ise “Çok güzel bir uygulama. Kadınlara öncelik tanımak güzel. Benim evim yakın ama yaşlılarımız, genç insanlar zorlanıyordu” ifadelerini kullandı. Mukadder Dindar isimli vatandaş da şöyle konuştu:

“Uygulamadan haberim yoktu. Kadınlar için güzel bir uygulama. Ben korkmuyorum, kendimi koruyorum. Pazarda bile taciz ediyorlar ama kaç kişiyi bu yüzden terlikle dövdüm. Korkan kişiler için iyi bir uygulama olmuş.”

“Sessiz yerde tecavüz, kalabalık yerde bomba korkusu yaşıyoruz”

Başlatılacak uygulamayı, genç kadınlar da olumlu karşıladı. Çağlayan Deniz Oran, “Tecavüz olaylarının arttığı bir dönemde güzel bir uygulama olmuş” derken, Ceyhan Erdal da “Bazı duraklar arasındaki mesafe çok uzak. Kadınların özellikle bu dönemde korkuları yüksek. Sessiz yerde yürüsek tecavüz korkusu, kalabalık yerde yürüsek bomba korkusu yaşıyoruz. Bu yüzden uygulama güzel olmuş” diye konuştu.

Kaynak: İHA