Gençli Köylüler Zorlu Kış Şartlarına Hazır

Bingöl’de havaların soğumasıyla birlikte kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar, toprak damlı evlerin üzerini naylonla kaplayarak, olası su sızmalarına karşı önlem alıyor.

Gençli Köylüler Zorlu Kış Şartlarına Hazır
Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı köylerde bulunan toprak evlerin damları, kış mevsiminde naylonla kaplanıyor. Kış mevsiminin çetin geçtiği ilçede özellikle köylerdeki toprak damlı evlerde yaşayan vatandaşlar, evlerine su sızmasını önlemek amacıyla ilginç yöntemler geliştiriyor. İlçeye bağlı Üçgül köyündeki vatandaşların, evlerinin damlarına serdikleri naylonların rüzgârdan uçmasını engellemek için bulduğu yöntemler ise ilginç görüntü oluşturuyor. Sonbahar döneminde tuzlu suyla ıslattıkları damdaki toprağı, “loğ” adını verdikleri aletle ezen köylüler, bu işlemlerin ardından evlerine su sızmasını önlemek için de damı naylonla kaplıyor. Naylonun rüzgardan uçmasını engellemek amacıyla da su dolu pet şişeleri naylonun uç kısımlarına bağlayarak damdan aşağı sarkıtan köylüler, damdaki belirli noktalara da içerisinde kum bulunan poşetler bırakıyor. Köydeki hemen her topraklı evin damından aşağı sarkıtılan su dolu pet şişeler ve naylonla kaplı damdaki poşetlerin görüntüsü, köylüler için ne kadar sıradan gözükse de bu yöntemi ilk kez gören yabancıların ilgisini çekiyor.

“Evlerimize su sızmasın diye yapıyoruz”

Köylülerden Kemal Feyzi Gençoğlu, bölgede yoğun kar yağışı nedeniyle kışların çetin geçtiğini anımsatarak, özellikle maddi durumu iyi olmayan köylülerin kışın evlerine su sızmasını önlemek için damları naylonla kapladığını söyledi.

Sonbahar mevsiminde tuzlu suyla yıkadıkları toprağın sertleşmesini sağladıktan sonra damı naylonla kapladıklarını anlatan Gençoğlu, “Naylonun uçmaması için biz de değişik bir yönteme başvuruyoruz. Su doldurduğumuz pet şişeleri naylonun uç kısmına bağlayıp, damdan aşağı sarkıtıyoruz. Bu durumda hem naylon zarar görmüyor hem de naylonun uçmasını engellemiş oluyoruz. İlginç bir görüntü oluşturduğunu farkındayız ama yapacağımız başka bir şey yok” dedi.

Kaynak: İHA