Doğu Anadolu'da Kış

Kar yağışı nedeniyle Erzurum, Tunceli ve Ağrı'da 307 mahalle ve köy yolu ulaşıma kapandı Ardahan'ın Çıldır ilçesinde, kar ve fırtına sebebiyle nakil hatları zarar gördüğü için 9 köye elektrik verilemiyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.

Bölgede yüksek kesimler başta olmak üzere aralıklarla etkisini gösteren kar yağışı dolayısıyla Tunceli'de 239, Ağrı'da 40 köy, Erzurum'da ise 28 mahalle yolu ulaşıma kapandı.

Söz konusu illerdeki yolların ulaşıma açılması için Karayolları, İl Özel İdaresi ve belediye ekiplerince kar küreme ve tuzlama çalışması başlatıldı.

Öğle saatlerinden itibaren bölgede etkisini artırması beklenen kar yağışı sebebiyle yolların trafiğe kapanmaması ve kapalı yolların açılması için karla mücadele ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Tunceli İl Özel İdare Genel Sekreteri Nazif Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelinde kar yağışının dün geceden itibaren etkili olmaya başladığını belirtti.

Kar yağışının etkisini artırarak devam ettiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

'Kentimiz genelinde son kar yağışına bağlı olarak il merkezinde 40, Çemişgezek'te 6, Hozat'ta 21, Mazgirt'te 44, Nazımiye'de 21, Ovacık'da 33, Pertek'te 32 ve Pülümür ilçemizde 42 olmak üzere toplam 239 köy yolumuz ulaşıma kapandı. Karla mücadele ekiplerimiz tüm ilçelerde önceliği grup köy yollarına vermek üzere karla mücadele çalışmasını aralıksız yürütüyor.'

- Ağrı

Ağrı'da ise etkili kar yağışı sebebiyle kent merkezi beyaza büründü.

Kentte özellikle gece saatlerinde etkili olan kar yağışı halen aralıklı olarak etkisini sürdürüyor.

Vatandaşlardan Muhammed Taşır, bölgedeki kar yağışının son günlerde aralıklarla devam ettiğine işaret ederek, bu yıl kış mevsiminin etkisini erken gösterdiğini dile getirdi.

Taşır, soğuk hava ve kar yağışının her geçen gün etkisini artırdığını belirterek, 'Umarım kış mevsimi erken başladığı gibi erken de biter. Bölgemizde uzun ve sert geçen kış hayatı her alanda zorlaştırıyor. Özellikle dışarıda kalan veya zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren vatandaşlarımız ile Suriyeli kardeşlerimize bu kış günlerinde daha çok yardımcı olmalıyız.' dedi.

Kentin Eleşkirt ilçesinde kar yağışını fırsat bilen ilkokul çocukları, soğuk havaya rağmen ders aralarında kar topu oynayıp eğlendi.

Öğrencilerden Mehmet Güney, 'Kar yağıyor kar topu oynuyoruz, keşke her gün yağsa biz de böyle kartopu oynayıp eğlensek.' diye konuştu.

- Ardahan

Ardahan'da da kar yağışı ve fırtına sebebiyle Çıldır ilçesinde, yüksek gerilim hattı bulunan elektrik direkleri zarar gördü.

ARAS Elektrik Ardahan İl Müdürü Meryem Akpınar, AA muhabirin yaptığı açıklamada, kar yağışı ve fırtına yüzünden ilçedeki 9 köye elektrik verilemediğini belirerek, 'Fırtına enerji nakil hatlarına ve direklere zarar verdi. Çıldır'da şimdilik 9 köye enerji veremiyoruz. İl genelinde de iletkenlerde görülen zararlardan dolayı kısmi kesintiler oluyor ancak bunları en kısa zamanda gideriyoruz.' şeklinde konuştu.

Akpınar, Çıldır ilçesine enerji akışını öğleden sonra sağlayabilmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

- Kars

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde de gece başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.

Kar kalınlığı son kar yağışı sonrası ilçe merkezinde 25, Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde 50 santimetreye ulaştı.

Bina çatılarında buz sarkıtları oluşan ilçede, vatandaşlar araçlarının üzerinde, ev ve iş yerleri önünde biriken karları temizledi.
Kaynak: AA