Demokratik Kongo'daki Siyasi Kriz

ABD ile AB, ülkedeki siyasi diyalog sürecine zarar verdikleri ve şiddet olaylarından sorumlu oldukları gerekçesiyle bazı üst düzey yetkililer için yaptırım kararı aldı.

ABD ile Avrupa Birliği (AB), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) siyasi krizden sorumlu oldukları gerekçesiyle bazı üst düzey yetkililere finansal yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, DKC'nin demokratik kurumlarına ve ülkedeki siyasi krizin çözümü için iktidarla muhalefet arasında yürütülen siyasi diyalog sürecine zarar vermeye çalışan bazı DKC'li üst düzey yetkililer bulunduğu ve bu isimlere finansal yaptırımlar uygulanacağı bildirildi.

Açıklamada, söz konusu yetkililer arasında yer alan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Evariste Boshab ve Ulusal İstihbarat Ajansı Genel Müdürü Kalev Mutondo'nun ABD'deki hesaplarının dondurulduğu belirtildi.

AB de ülkedeki olayları protesto eden göstericilere uygulanan şiddet olaylarına karışan 7 yetkiliye yaptırım kararı aldığını kaydetti.

AB'den yapılan yazılı açıklamada, başkent Kinşasa'da 19-20 Eylül'de en az 50 kişinin ölümüne yol açan şiddet olaylarında insan hakları ihlalleri yaşandığı hatırlatılarak, güvenlik güçlerinin yönetiminden sorumlu 7 yetkiliye seyahat kısıtlaması getirildiği ve Avrupa'daki hesaplarının dondurulduğu ifade edildi.

Ayrıca, şiddet olaylarından sorumlu kişilerin bulunması için DKC hükümetini şeffaf ve bağımsız bir soruşturma açmaya çağıran AB, ülkedeki siyasi durumun endişe verici olduğu uyarısında bulundu.

Öte yandan açıklamada, DKC Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın görev süresinin sona ereceği 19 Aralık'tan sonra açık ve kapsayıcı yeni bir hükümetin oluşturulması gerektiği, aksi halde AB ile DKC ilişkilerinin zarar görebileceği vurgulandı.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Ülkede seçimlerin düzenlenebilmesi amacıyla muhalefetin bir kısmı ile iktidar arasında eylülde başlatılan diyalog görüşmeleri, ekimde imzalanan bir anlaşmayla sona ermişti. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi için halk Nisan 2018'de sandık başına gidecek ve Kabila seçime kadar iktidarda kalacak.

Kaynak: AA