Bulgaristan'daki Hükümet Krizi

Parlamentodaki Reformcu Blok koalisyonu hükümet kurma görevini kabul etti.

SOFYA – Bulgaristan'da Başbakan Boyko Borisov'un kasım ayındaki istifasının ardından Reformcu Blok (RB) koalisyonu, hükümet kurma görevini kabul etti.

RB temsilcileri, Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ile görüşeceklerini ve Borisov’un önerebileceği bir başbakanla yeni bir kabine kurmaya çalışacaklarını duyurdu.

RB üyesi Demokratik Güçler Birliği (SDS) adlı partinin lideri Rumen Hristov, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'den hükümet kurma görevini aldıktan sonra basına yaptığı açıklamada, 'İktidarı garanti altına alacak bir siyasi çoğunluk sağlamaya çalışacağız. Türkiye'deki saldırılar ve 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan Şumnu kentine yakın Hitrino (Şeytancık) köyündeki tren kazasının ardından karmaşık durumu göz önünde bulundurarak, Bulgaristan'da istikrar sağlamak istiyoruz.' dedi.

Hristov, yeni hükümet için parlamentodaki ırkçı ve aşırı milliyetçi partilerin yanı sıra bağımsız milletvekilleri ile görüşmeler yapacaklarını bildirdi.

- Hükümet kurma süreci

Başbakan Boyko Borisov 13 Kasım'da Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden GERB partisinin bu durumda iktidarda kalamayacağını belirterek istifa etmişti.

İstifası ile görevi 22 Ocak'ta sona erecek Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’i zor durumda bırakan Borisov mevcut parlamento içerisinde yeni bir hükümete katılmayacağını bildirmiş ve Plevneliev’den aldığı yeni hükümet kurma görevini iade etmişti.

Plevneliev daha sonra bu görevi ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisine (BSP) vermiş, ancak BSP’de bu görevi kabul etmemişti.

Görevinin son üç ayında parlamentoyu feshederek, erken seçim için tarih belirleme yetkisine sahip olmayan Rosen Plevneliev, ülkedeki hükümet krizinin bir parlamento krizine dönüşmesini istemediğini belirterek, yeni kabinenin kurulması için son ana dek çaba göstereceğini bildirmişti.

RB'nin kabine oluşturamaması durumunda Plevneliev, görev süresinin son bir ayında iktidarda olacak teknokratlar hükümeti kurmak zorunda kalacak.

Anayasa gereği, 13 Kasım'da Cumhurbaşkanı seçilen Rumen Radev 22 Ocak'ta makamına oturur oturmaz parlamentoyu feshedecek, kendisinin kuracağı geçici hükümetin üyelerini açıklayacak ve nisanda yapılması öngörülen erken seçim için tarih belirleyecek.

Öte yandan Plevneliev’in 1 ay çalışacak kabine için üye bulamaması durumunda istifa eden Boyko Borisov liderliğindeki hükümet 22 Ocak tarihine dek çalışmalarını sürdürebilecek.

240 üyeli parlamentoda 22 kişilik bir grubu bulunan ve hükümeti kurma görevi alan RB, Borisov hükümetinde 7 bakan bulunduruyor. RB'deki partilerin liderleri bir sonraki seçimlerde bir arada olmayacaklarını açıklamıştı.

Kaynak: AA