Avrupa'da İstihdam Yüzde 0,2 Arttı

Avro Bölgesi ve Avrupa Birliği'nde (AB), mevsimsellikten arındırılmış istihdam yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, para birimi olarak avroyu kullanan 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış istihdam, yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 yükseldi. İstihdam, geçen yılın üçüncü çeyreğine kıyasla da yüzde 1,2 artış gösterdi.

28 üye ülkeden oluşan AB'de de mevsimsellikten arındırılmış istihdam, üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 artış kaydederken, geçen yılın üçüncü çeyreğine kıyasla ise yüzde 1,1 arttı.

AB'de üçüncü çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla, istihdam edilenlerin sayısı 232,5 milyon olurken, bunun 153,4 milyonu Avro Bölgesi'nde gerçekleşti. İstihdam edilen kişi sayısı, AB için şu ana dek, Avro Bölgesi için de 2008’in son çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviye olarak belirlendi.

AB ülkeleri arasında üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla istihdamda en çok artış yüzde 1,3 ile Portekiz’de olurken, Portekiz'i yüzde 0,8 ile İspanya ve yüzde 0,7 ile de Lüksemburg izledi.

- İstihdam Fransa ve İtalya'da azaldı

İstihdamda çeyrek bazda en fazla azalışın olduğu ülkeler yüzde 1,5 ile Letonya, yüzde 1 ile Estonya ve yüzde 0,7 ile de Bulgaristan olarak belirlendi.

Avrupa’nın lokomotif ekonomisi Almanya’da istihdam, üçüncü çeyrekte ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 arttı. Bu dönemde istihdam, İtalya ve Fransa’da 0,1 azalırken, Birleşik Krallık’ta yüzde 0,2 artış gösterdi.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde 2015'in aynı dönemine göre istihdam Almanya’da yüzde 0,9, İtalya’da yüzde 1, Fransa’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,4 yükseldi.

Kaynak: AA