'Akıllı Lensler Her Mesafede Net Görüş Sağlıyor'

Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Sönmez: 'Halk arasında akıllı lens olarak bilinen trifokal lensler, hem yakın, hem uzak, hem de orta mesafede net görüş sağlıyor' 'Hastalardan aldığımız geri dönüşler, ameliyatın ertesi günü görmede belirgin bir düzelme olduğu yönünde. Çalışanlar da 12 gün içerisinde iş hayatlarına dönebiliyor'

Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez, halk arasında akıllı lens olarak bilinen trifokal lenslerin hem yakın, hem uzak, hem de orta mesafede net görüş sağladığını bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Sönmez, hastalara tedavi imkanı sunmasının ötesinde yaşam kalitesini artırarak yaş algısını değiştiren uygulamalardan birinin de akıllı lens operasyonları olduğunu belirtti.

Göz içine mercek yerleştirilmesi prensibine dayanan tedavinin, yaşla birlikte yakını görememe şikayetine ve gözlük kullanma ihtiyacına son verdiğini dile getiren Sönmez, akıllı lens teknolojisinin görme kusurlarının giderilmesinde yaşam koşullarının bir gereksinimi olarak ortaya çıktığını bildirdi. Sönmez, şunları kaydetti:

'Halk arasında akıllı lens olarak bilinen göz içi mercekleri tıbben Trifokal lens olarak adlandırıyoruz. Trifokal lensler, hem yakın, hem uzak, hem de orta mesafede net görüş sağlaması nedeniyle üç boyutlu görüş ismiyle de anılmakta. Günümüz insanı orta ve ileri yaş dönemlerinde de eskiye oranla daha aktif bir biçimde hayatın içinde. Bilgisayar kullanıyor, araç sürüyor, hayatın içinde faal olarak yer alıyor.

Değişen yaşam biçimleri orta mesafede de net görüş ihtiyacını artırdı. Trifokal lensler, orta mesafede de net görüş sağlayarak günümüzün akıllı hayatlarına konfor sağlıyor. Trifokal lens uygulamaları görme kusurlarının giderilmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra hastalar yaşam kalitelerinin yükselmesinden ve gözlük kullanımından kaynaklı estetik kaygılarının giderilmesinden dolayı da memnunlar.'

-Presbiyopi nedeniyle özellikle 45 yaş üzerindekiler yararlanıyor

Akıllı lens uygulamasından presbiyopi nedeniyle özellikle 45 yaş üzerindeki hastaların yararlandığı bilgisini paylaşan Sönmez, söz konusu tedavinin kimlerde uygulandığı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

'Trifokal lenslerden, kornea kalınlığı uygun olmadığı için lazer uygulanamayan miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde faydalanmaktayız. Ayrıca hem kataraktı olan hem de kırma kusuru olan gözlerin tedavisinde de multifokal lensler gibi trifokal lensleri de uygulamaktayız. Trifokal lensleri özellikle 40-50 yaş üstünde olup gözlükleriyle vedalaşmak isteyen hastalar tercih ediyor.

45 yaşından sonra yaş almaya bağlı olarak yakını görememe sorunu, yani presbiyopi görülmeye başlar. Göz merceği zamanla doğal esnekliğini kaybederek yakın mesafeye odaklanma yeteneğini yitirir. Presbiyopinin tedavisinde tercih edilen ve kullanılan yöntemlerin başında da göz içi mercek operasyonları geliyor.'

Sönmez, akıllı lens uygulamalarında tedavi ve operasyon sonrası iyileşme sürecinin, hastaların en çok merak ettiği konuların başında geldiğini bildirdi. Her hastalık ve şikayette olduğu gibi hastaların öncelikle detaylı bir göz muayenesinin gerçekleşmesi gerektiğine dikkati çeken Sönmez, şu ifadeleri kullandı:

'Teşhisin ardından tedavi planı çizilerek, ameliyatta hangi göz içi merceğin uygulanacağına karar verilmelidir. Göz içi lensler de monofokal, multifokal ve trifokal olmak üzere üçe ayrılır. Göz içine uygulanacak merceğin kararlaştırılmasında gözün yapısı kadar hastanın yaşam biçimi ve ihtiyaçları da tespit edilmelidir.

Doğru mercek seçimi; hekimin deneyimi, uzmanlığı ve kurumun tıbbi donanımı kadar önemlidir. Hastalardan aldığımız geri dönüşler, ameliyatın ertesi günü görmede belirgin bir düzelme olduğu yönünde. Çalışanlar da 1-2 gün içerisinde iş hayatlarına dönebiliyor. İyileşme süreci, hastadan hastaya göre farklılık göstermekle birlikte birkaç gün gibi kısa bir sürede görüş netliğine kavuşabiliyorlar. Trifokal lensler gözün doğal yapısına uygun olarak ileri bir teknolojiyle üretiliyor. Dolayısıyla gözün kabul etmemesi ya da alerji yapması gibi şikayetlere neden olmaz.'
Kaynak: AA