'1. Uluslararası Türk Arap İş Dünyası Zirvesi'

Ordu Valisi Balkanlıoğlu: 'Güzel yerlerde tatil yapmak için binlerce kilometre uzağa gidip, binlerce dolar harcamanız gerekmiyor. Dünyanın en güzel memleketlerinde ne arıyorsanız tabiat güzelliği bakımından, Ordu'da her şey fazlasıyla mevcut' 'Ordu'ya yılda 200 bin yerli ve yabancı turist geliyorken, son dönemde bu sayı 500 bine yaklaştı. Turizm burada iyi bir yatırım ve gelecek vadediyor'

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 'Güzel yerlerde tatil yapmak için binlerce kilometre uzağa gidip, binlerce dolar harcamanız gerekmiyor. Dünyanın en güzel memleketlerinde ne arıyorsanız tabiat güzelliği bakımından, Ordu'da her şey fazlasıyla mevcut.' dedi.

Ordu Valiliği ile TIG Grup Uluslararası Yatırım ve Organizasyonu tarafından '1. Uluslararası Türk Arap İş Dünyası Zirvesi' düzenlendi. Bir otelde gerçekleştirilen kahvaltılı programda, Türkiye ve Körfez ülkelerinden farklı sektörlerin temsilcileri bir araya geldi.

Vali Balkanlıoğlu, yaptığı açılış konuşmasında, Ordu'da göreve 2,5 yıl önce başladığını, kente geldiğinde gördüğü manzaranın kendisini büyülediğini söyledi.

Şehrin 'Türkiye'nin kuzeyinin kalbi' ve 'Karadeniz'in incisi' konumunda olduğunu belirten Balkanlıoğlu, 'Ordu halkı fındıkla geçinir. Her sene 200 bin ton fındık üretilir. Dünyada en fazla fındık üreten vilayet Ordu'dur. Ordu ve yakın vilayeti Giresun'da 2013'te havalar çok soğuktu ve fındıklar dondu. O yıl fındık olmadı. Dünya fındık fiyatları 4 kat arttı. Bu durum da Ordu'nun, dünya fındığı için ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.' diye konuştu.

Fındığın bol olmasının herkesi mutlu ettiğini dile getiren Balkanlıoğlu, tarımsal anlamda bal ve kivi üretiminin de yapıldığını anlattı.

Turizm anlamında Ordu'nun, doğal güzellikleriyle önemli zenginlikleri barındırdığına dikkati çeken Balkanlıoğlu, 'Ordu, Avusturya Alpleri'nden, İsviçre'den çok daha güzel ve bakir. Bütün bu manzaralar hiç bozulmamış. Ne bir gübre ne bir ilaçlama ne de diğer kirleten unsurlar var. Şelalelerin oyduğu göllerde mükemmel bir şekilde yazın yüzebilirsiniz. Her bir ırmakta onlarca şelale, her bir köy yolu kenarında da onlarca ırmak. Gördüğünüz manzara sizleri büyüleyecek.' ifadelerini kullandı.

- 'Emniyet ve asayiş bakımından sakin bir il'

Tabiat güzelliği açısından eşsiz manzarayı izlemek için Ordu'nun tercih edilebileceğini vurgulayan Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

'Güzel yerlerde tatil yapmak için binlerce kilometre uzağa gidip, binlerce dolar harcamanız gerekmiyor. Dünyanın en güzel memleketlerinde ne arıyorsanız tabiat güzelliği bakımından, Ordu'da her şey fazlasıyla mevcut. Ordu'ya yılda 200 bin yerli ve yabancı turist geliyorken, son dönemde bu sayı 500 bine yaklaştı. Ordu'da turizm alanında gittikçe artan bir durum var. Turizm burada iyi bir yatırım ve gelecek vadediyor.'

Emniyet ve asayiş bakımından da hemen hemen hiçbir olayın olmadığı sakin bir ilde yaşadıklarını anlatan Balkanlıoğlu, hiçbir koruma almadan gece gündüz her yere gidebildiğini söyledi.

Balkanlıoğlu, Arap iş adamlarının, yatırım yapması halinde birçok teşvik, indirim ve kredilerden istifade edebileceklerini bildirdi.

Türk Arap Ekonomi ve Stratejik İşbirliği Derneği Başkanı Muhammed Al Adil ise Ordu'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ordu'nun hem tarım hem turizm hem de ekonomik anlamda yabancı konukların ağırlanabileceği bir il olduğunu belirten Adil, tanıtım anlamında organizasyonun önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Türk Afrika İş Adamları Derneği Başkanı Mehmed Fatih Akbulut da bugüne kadar Türkiye ile Afrika arasında 200'e yakın faaliyet düzenlediklerini söyledi.

'Afrika' denildiğinde akla ilk 'açlık ve sefalet' geldiğini ancak kıtanın bilinmeyen birçok tarafı bulunduğunu belirten Akbulut, Türk Hava Yollarının artık Afrika'nın 48 noktasına uçuş gerçekleştirdiğini, bu anlamda devletin önemli bir ticaret yolunu açtığını vurguladı.

İş adamlarının söz aldığı etkinliğin ardından katılımcılar, teleferikle Boztepe'ye çıktı.

Etkinlik, kentin tarihi, kültürel ve turistik alanların gezilmesiyle sona erecek.

Programa, Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, TIG Grup Uluslararası Yatırım ve Organizasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hayreddin Turan da katıldı.
Kaynak: AA