Tartışmalı Adaların Eski Sakinlerinden Putin'e Çağrı

Japonya'nın kuzeyinde yer alan ve Rusya'nın kontrolünde bulunan Kuril Adaları'nın eski sakinleri, Başbakan Abe ile görüştü.

Japonya ile Rusya arasında ihtilaflı Kuril Adaları'nın eski sakinleri, evlerine geri dönebilmek için Japonya Başbakanı Şinzo Abe'den yardım istedi.

Yerel basında çıkan habere göre, Başbakan Abe, Japonya'nın kuzeyinde yer alan ve Rusya'nın kontrolünde bulunan Kuril Adaları'nın eski sakinlerinden 7 kişilik bir grubu kabul etti.

Grup üyeleri, Abe'ye 15 Aralık'ta görüşeceği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletmek üzere taleplerini içeren bir mektup verdi.

Toplantıda 75 yaşındaki Kimio Waki, bir zamanlar adalarda yaşayan 17 bin kişiden sadece 6 bininin hayatta olduğunu belirterek 'Rusya, 70 yıla yakın zamandır adaları işgal ediyor.' ifadelerini kullandı.

Waki, 'Biz eski sakinler olarak bir gün evimize dönmeyi arzuluyoruz. Ama henüz arzumuz gerçekleşemedi, 15 Aralık'taki görüşmeden ümitliyiz.' şeklinde konuştu.

Başbakan Abe de Rusya ile Japonya arasında tartışmalı adalara ilişkin henüz bir anlaşma olmadığını ifade etti.

Moskova'dan imtiyaz alabilmenin kolay olmayacağına dikkati çeken Abe,'Kuzey bölgelerimizde uzun süredir devam eden bu meselenin çözümlenebilmesi için elimden ne gelirse yapacağım. Kendi dönemimde bu bölgesel sorunu bitirmek için toplantıya kararlılıkla katılacağım.' dedi.

Abe, daha önce de tartışmalı adalar üzerinde imtiyaz kazanabilmek için Moskova'ya ekonomik kalkınma projeleri teklif etmişti.

Rusya, 2. Dünya Savaşı sırasında 9 Ağustos 1945'te teslim olmadan beş gün önce Japonya'ya savaş ilan etmiş ve ülkenin kuzeyindeki Etorofu, Kunaşiri, Şikotan ve Habomai adacıklarını işgal edip ada sakinlerini sürmüştü.

Abe, 15 Aralık'ta Japonya'ya resmi ziyarette bulunacak Putin ile Yamaguçi'de bir araya gelecek.
Kaynak: AA