Seçilme Yaşı Değişikliğine Destek

Türkiye Gençlik Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı Okudan: 'Gençler, 'Seçim zamanında bizi kullanıyorlar ancak iş seçilmeye, milleti temsil etmeye gelince her zaman ikinci plana atılıyoruz' diyorlar. Her siyasi görüşten gencimiz bu konudan muzdarip' Genç MemurSen Genel Başkanı Beyhan: 'Seçilme yaşının 18'e indirilmesinin sadece gençlere değil, toplumun her kesimine faydası olacağı kanaatindeyiz. Gençler de temsil için kendilerini geliştirme ve yetiştirmeleri konusunda yarış içerisine girmiş olur. Böylece kendini en iyi yetiştiren insanlar halkın huzuruna çıkar ve gençler tarafından tercih edilir' Kubbe Gençlik Platformu Koordinatörü Özdemir: 'Bugün tüm partilerin gençlere güvenip gençlere seçilme hakkı vermesini desteklemelerini bekliyoruz. İnanıyorum ki bu değişiklikle Meclis'e seçilen genç kardeşlerimiz o Meclis'in enerjisi ve vicdanı olacaktır'

MERVE YILDIZALP - AK Parti'nin TBMM Başkanlığına sunduğu anayasa değişikliği teklifindeki 'Milletvekili seçilme yaşı 18 olacak' maddesi, gençleri temsil eden kuruluşlarca olumlu karşılandı.

Türkiye Gençlik Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Okudan, anayasa değişikliği teklifinde yer alan milletvekili seçilme yaşının 18 olmasına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Okudan, Türkiye'de seçme yaşının 18, seçilme yaşının ise 25 olduğunu hatırlattı. Bir kişinin seçiyorsa seçilebilmesi de gerektiğini söyleyen Okudan, Avrupa'da da seçilme yaşının 18 olduğuna dikkati çekti.

Milletvekili seçilme yaşının 18'e düşürülmesiyle ilgili tartışmalar konusunda Okudan, 'Bir bakanın ya da bir bürokratın 18 yaşında olmasının mutlaka sakıncaları vardır. Ama milletvekilliği icra makamı değil. Madem bir insan seçme hakkına sahip, ülkenin kaderine yön verebilecek şansı var, o zaman seçilebilme şansı da olmalı.' dedi.

- 'Gençlerin Meclis'te olmasının çok büyük avantajları var'

Okudan, kanun teklifleri verilirken gençlerin Meclis'te yer almasının kendileriyle ilgili sorunları dile getirilebilmeleri açısından önem taşıdığını ifade etti.

Bu durumun çok büyük avantajlarının bulunduğunu vurgulayan Okudan, şöyle devam etti:

'Dezavantajından çok avantajının olabileceğine inanıyorum. Gençlerin lehine hem kanun teklifi verip hem de bunu onaylatabilme gücüne sahip olabiliriz. Bu yüzden bizim için önemli. 18 yaşındaki bir genç siyasi tecrübesi olmadan bocalayabilir ama Türk genci zekidir, bence bunun altından fazlasıyla kalkabilir. Çünkü biz 18-19 yaşında çağ açıp çağ kapatmış bir milletin torunlarıyız. 18 yaşında seçilen bir milletvekili icra makamına getirildiğinde sıkıntılar olabilir ama seçilme noktasında en ufak bir sakınca yok.'

Gençlerin Meclis'te olmayı çok istediğini aktaran Okudan, sivil toplum kuruluşlarında, siyasi partilerin gençlik kollarında yer alan gençlerin gereken değeri göremediklerinden yakındığını dile getirdi.

Okudan, 'Gençler, 'Seçim zamanında bizi kullanıyorlar ancak iş seçilmeye, milleti temsil etmeye gelince her zaman ikinci plana atılıyoruz' diyorlar. Aynı durum sivil toplum kuruluşları için de geçerli. Sivil toplum kuruluşlarında çalışan gençler, kendilerini geliştirdiklerini, birçok faaliyet yaptıklarını, buna rağmen temsil noktasında olmadıklarını söylüyorlar. Her siyasi görüşten gencimiz bu konudan muzdarip. Özellikle gençlerin istihdam konusundaki sorununun çözümünde Meclis'te yer almaları çok önemli olacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Pedagojik olarak doğru buluyoruz'

Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan da Türkiye'de genç nüfusun fazla olduğuna işaret ederek katılımcı demokrasi anlayışı gereği milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesini desteklediğini söyledi.

Seçme hakkı olan bir gencin seçilme hakkının da olması gerektiği görüşünü ifade eden Beyhan, yeni parlamentonun böylece daha güçlü olacağını vurguladı.

Gençlerin milletvekili seçilme yaşının düşürülmesiyle seçime katılma oranının yükseleceğine dikkati çeken Beyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dünya genelinde demokrasimizi bu şekilde geliştirmiş, yaş aralıklarındaki temsil etme oranını da dengelemiş oluruz. Ayrıca, Türkiye'de gençlerin yönetim ve lider olma konusunda kendini geliştirmesi öz güvenlerini artırır. Gençlere sorumluluk alma konusunda kendilerini yetiştirerek haklı bir zeminde rekabet etme imkanı vermiş oluyoruz. Milletvekili seçilme yaşının indirilmesini pedagojik olarak da doğru buluyoruz.

Seçilme yaşının 18'e indirilmesinin sadece gençlere değil, toplumun her kesimine faydası olacağı kanaatindeyiz. Gençler de temsil için kendilerini geliştirme ve yetiştirmeleri konusunda yarış içerisine girmiş olur. Böylece kendini en iyi yetiştiren insanlar halkın huzuruna çıkar ve gençler tarafından tercih edilir.'

- 'Siyasete olan ilginin yaşını küçültecek'

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan da milletvekili seçilme yaşının 18'e düşürülmesinin, 18 yaşından önce bir gencin alacağı eğitimin çok daha kaliteli olmasını gerektirdiğini belirtti.

Turhan, 'Liselerimiz üniversiteye öğrenci göndermenin yanı sıra Meclis'e de vekil gönderme misyonunu üstlenecek. Bu, siyasete olan ilginin yaşını da küçültecektir. Belki gençlerimiz de bir kitleyi temsil edebilmenin yükünü omuzlarında hissederek donanımlarını artıracaklardır. Diğer taraftan ülkemizde seçim barajı olduğu müddetçe birçok farklı fikir Meclis'te temsil imkanı bulamayacaktır ve seçilme yaşının 18'e düşürülmüş olması bunu telafi edemeyecektir.' şeklinde konuştu.

- 'Seçilme yaşının 18'e indirilmesi çok sevindirici'

Kubbe Gençlik Platformu Koordinatörü Ali Osman Özdemir, gençliğin fikirlerine ve bu fikirlerin pratiğe dökülmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Seçilme yaşının 18'e indirilmesini gençler adına çok sevindirici bulduğunu anlatan Özdemir, 'Toplum olarak salt pankart veya sahne arkasında değil salt seyirci koltuklarında ya da yedek kulübesinde değil, sesini Meclis kürsüsünde duyuran gençlere ihtiyacımız var. Gençliğin heyecanını doğrudan millete yapılan hizmetlerin odağına yerleştirmeye ihtiyacımız var.' görüşünü paylaştı.

Özdemir, 'Sen sadece oy verebilirsin ama temsil edemezsin' anlayışını reddettiklerini, gençlere inisiyatif veren bu reformu desteklediklerini ifade etti.

Gençlerin kendisini yetiştirmesinin bir vazife olduğunu vurgulayan Özdemir, 'Bugün tüm partilerin gençlere güvenip, seçilme hakkı vermesini desteklemelerini bekliyoruz. İnanıyorum ki bu değişiklikle Meclis'e seçilen genç kardeşlerimiz o Meclis'in enerjisi ve vicdanı olacaktır.' dedi.
Kaynak: AA