Kocamaz Açıklaması 'Maratonu Erteleseydik Teröristin Ekmeğine Yağ Sürmüş Olurduk'

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İstanbul’da meydana gelen terör saldırısının sabahında düzenlenen 2. Uluslararası İçel Maratonu’nu ertelemediği için sosyal medyada kendisini eleştirenlere sert dille yanıt vererek, “Bazı sosyal medya zerzevatları, ‘Maraton niye ertelenmedi’ diye yorum yapıyor. Ertelerseniz teröristin ekmeğine yağ sürmüş olursunuz” dedi.

Kocamaz Açıklaması 'Maratonu Erteleseydik Teröristin Ekmeğine Yağ Sürmüş Olurduk'
İçel Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Aralık Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Başta İstanbul’da düzenlenen terör saldırısında şehit olanlar ile tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan meclis toplantısında, 14 komisyon raporu, 36 idare teklifi ile 8 gündem dışı madde görüşüldü.

Toplantıya, İçel Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince sabaha karşı HDP’ye yönelik düzenlenen operasyonlarda, haklarında yakalama kararı bulunan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu ile bazı HDP’li meclis üyeleri katılmadı.

Oto galericilere süre verilmesi yolda

Toplantıda, İçel merkezdeki oto galericilerin kent dışına taşınmasına yönelik teklif meclisin önemli gündem maddelerinden birini oluşturdu. Gündem dışı olarak ele alınan teklifle yıllar önce merkezden taşınması gereken oto galericilere süre verilmesi, taşınmayanların iş yerlerinin kapatılmasının yolu açılacak. Teklifte, 2011 tarihli İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda, ikinci el oto galericilerin kent dışına taşınması için Mayıs 2009’a kadar süre verildiği anımsatıldı. Bakanlığın, halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren bu konuya vali ve belediye başkanlarının özel önem vermelerini istediği ifade edilen teklifte, “Bu konuya bazı illerde gereken önemin verildiği ve çözümlendiği, bazı illerde çalışmaların halen yürütüldüğü, bazı illerde de maalesef ciddi bir ilerleme kaydedilemediğinin anlaşıldığı bildirilmiştir. UKOME Genel Kurulu 15 Ocak 2014 tarihinde aldığı kararda, Toroslar İlçesi Korukent Mahallesi 243. Cadde üzerinde bulunan ve ikinci el oto galericiler sitesi olarak kullanılması düşünülen yer ile ilgili eksiklerin tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildiği, oto galericilerin taşınmaları konusunda herhangi bir sakıncanın bulunmadığı kararı alınmıştır. Bu kapsamda ve İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda Büyükşehir Belediyesince iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen ikinci el araç alım-satımı yapan iş yerlerinin taşınmaları için Belediye Encümeni tarafından süre verilmesi, verilen süre sonunda taşınmayan iş yerlerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının Belediye Encümenince iptal edilerek iş yerlerinin mühürlenerek kapatılması kararlarının alınabilmesi için evrakın belediye meclisine havalesi” istendi. Teklif, oy birliği ile Plan ve Bütçe ile Ulaşım Komisyonlarına gönderildi.

“İçel Maratonunu yapmak zorundaydık”

Meclis Toplantısı sonunda bir konuşma yapan Başkan Kocamaz, geçen hafta Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’na katıldıklarını anımsattı. İçel’in tanıtımı için bu tür faaliyetleri sürdürmek durumunda olduklarını vurgulayan Kocamaz, “Bu konuda ne kadar ısrarcı olursak İçel’e insanların ve dünyanın dikkatini de o kadar çok çekebiliriz. Bu tanıtım çalışmalarında spor konusunda da İçel’i bir turizm merkezi haline dönüştürme gayretlerimiz var. Dün gerçekleştiren 2. Uluslararası İçel Maratonu bu adımlardan biri. Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz maraton, birinci yılında Uluslararası Atletizm Birliği tarafından 5 yıldızla ödüllendirildi” diye konuştu.

“Sosyal medya zerzevatları, uzaktan atışlara başladılar”

Uluslararası Maraton Birliği’nin belirlediği tarihte bu maratonun mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Kocamaz, İstanbul’daki hain saldırıya denk gelen yarışmanın yapılmasını sosyal medya üzerinden eleştirenlere sert dille yanıt verdi. İstanbul’da bir gün önce yaşanan elim hadisenin herkesi biraz tedirgin ettiğini, ancak her şeye rağmen maratona çok büyük bir katılım gerçekleştiğini dile getiren Kocamaz, geçen yılki katılımın 10 katı insanın maratona katıldığının altını çizdi. Kocamaz, “Bu İçel’imiz açısından umut verici bir hadise. Biz bunu gerçekleştirmek durumundaydık. Ama bazı kendini bilmezler, özellikle sosyal medya zerzevatları, uzaktan atışlara başladılar, bize sallamaya başladılar. ‘Maraton niye ertelenmedi?’ gibi yorumlarda bulundular. O zatı muhteremlere şunu söylemek lazım; Türkiye Futbol Federasyonu, İstanbul da dahil hiçbir maçı ertelemedi. Zaten bu tür olaylarda eğer ertelemiş olursanız, teröristin ekmeğine yağ sürmüş olursunuz, onların amacına ulaşmasına zemin hazırlamış olursunuz. Dolayısıyla dik durduk, boyun eğmedik, baş eğmedik ve tüm İçellilerle birlikte bu maratonu gerçekleştirdik. Ağzı olan herkes konuşuyor ama ağzı olanın değil, aklı olanın konuşması bizim için çok daha değerli. Mevlana’nın dediği gibi ‘Biz lafa bakarız laf mı diye, bir de söyleyene bakarız adam mı diye” ifadelerini kullandı.

Demokrasi Kavşağı 3 Ocak’ta açılıyor

Yapım çalışmaları devam eden Demokrasi Kavşağı’nı 3 Ocak 2016 tarihinde açmayı planladıklarını da söyleyen Başkan Kocamaz, çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini kaydetti.

Kocamaz, önümüzdeki Cuma günü saat 13.30’da ise Aşevi’nin açılışını gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA