İtfaiyecilerin Zorlu Eğitimi

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi uzmanları, Beypazarı Teke Dağı’nda düzenlenen ve ülkenin değişik illerinden gelen arama kurtarma ekiplerinin katıldığı eğitim kampında, diğer illerin itfaiyecilerini ileri seviye kurtarma eğitimiyle zor koşullara hazırladı.

İtfaiyecilerin Zorlu Eğitimi
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, mesleki geliştirme eğitimleriyle personelinin kapasitesini artırırken, aynı zamanda tecrübe ve bilgi birikimlerini diğer illerin itfaiye ekipleriyle de paylaşıyor. Beypazarı ilçesinin Tekke Dağı’nda gerçekleştirilen eğitim kampına Ankara İtfaiyesi’nin yanı sıra Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Bolu, Kırıkkale, Yozgat ve Şanlıurfa itfaiyelerinin arama kurtarma ekipleri katıldı.

Başarılı bir arama ekibi elemanı olabilmek için büyük özveri sergileyen itfaiyeciler, Ankara Büyükşehir Belediyesi uzman eğiticileri nezaretinde Beypazarı’nda 5 günlük yoğun bir çalışma temposuyla, mesleki bilgi ve deneyimlerini güçlendirdi.

Kurtarma uygulamaları, nefes kesti

İnezü Vadisi’ndeki kayalıklarda yapılan ‘ileri seviye kurtarma tatbikatı’ kapsamındaki ‘yüksek açı kurtarma’ uygulamasında arama kurtarma ekipleri, komandoları aratmayan bir uygulama temposunda hareket kabiliyetlerini artırdı. Ekipler, yüksekten iniş, yatay geçiş, yüksek açı kurtarma, yatay geçiş kurtarma uygulamalarını, nefeslerin tutulduğu doğal kayalık ortamda başarıyla gerçekleştirdi. Program çerçevesinde arama kurtarma ekiplerine, muhtemel felaketlere en etkin biçimde müdahale yeteneği kazandırabilmek için hazırlanan senaryolarla, ölü ve yaralı taşıma yöntemleri de ayrıntılı biçimde öğretildi.

Sel baskınlarında kurtarma yöntemleri

Eğitim programında, arama kurtarma ekiplerinin yaptırdığı su üstü kurtarma tatbikatıyla, selde veya su birikintilerinde boğulma tehlikesi geçiren insanların kurtarılmasına yönelik uygulamalar gerçekleştirildi.

Beypazarı Kara Göl’de gerçekleştirilen tatbikatla, suda boğulma tehlikesi geçirenlere cankurtaran simidi, halat atarak veya suya girerek mağdura ulaşıp kurtarma yöntemleri uygulandı.

Trafik kazalarında ilk müdahaleyi başarıyla gerçekleştiren ve çok sayıda kazazedenin yaralı olarak hastaneye yetiştirilmesinde önemli pay sahibi olan Ankara İtfaiyesi uzmanları da arama kurtarma ekiplerine bu konuda eğitim verdi.
Kaynak: İHA