'Dördüncü Çeyrek Ve 2017 Daha İyi Olacak'

ASKON Genel Başkanı Koca: '2009'dan bugüne ilk defa büyüme rakamlarında eksiyi gördük. 15 Temmuz gecesinde yaşanan alçak kalkışmanın üçüncü çeyrek rakamlarını olumsuz yönde etkilediği aşikardır' 'Dördüncü çeyrekte bu olumsuz rakam telafi edilecek. 2017 için ise çok daha büyük bir olumlu hava olacak'

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye'nin üçüncü çeyrekteki büyüme oranında 15 Temmuz darbe kalkışmasının etkili olduğunu belirterek, yılın son çeyreğinin bu rakamları telafi edeceğini ve 2017'de çok daha büyük bir olumlu hava olacağını bildirdi.

Koca, yaptığı yazılı açıklamada, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye'nin 2016 yılında yaşadığı hadiseleri alt alta sıralandığında hala ayakta durmasının şükürle karşılanması gerektiğini kaydeden Koca, içeride ve dışarıda son derece kötü etkiler bırakan alçakça bir hareket olan 15 Temmuz hain darbe girişiminin başlı başına bir kriz olduğunu aktardı.

Koca, 2009 yılından bugüne ilk defa büyüme rakamlarında eksinin görüldüğünü ifade ederek, darbe girişiminin üçüncü çeyrek rakamlarını olumsuz yönde etkilediğinin aşikar olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin bölgesinde uzun zamandır devam eden küresel terör hadiselerinin giderek ülke içine sirayet ettiğini aktaran Koca, Türkiye'deki havanın bozulması için ülke karşıtlarının ellerinden gelen her şeyi yaptığını dile getirdi.

- 'Türkiye buraya kadar iyi getirdi'

Koca, bölgede cereyan eden kargaşanın Türkiye'nin komşuları ile çok ciddi seviyelere ulaşan ticaret hacmini etkilediğini ve nabzın düşmesine sebep olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Dünya, 2008 krizini atlatamamış ve tüm ülkelerde düşük büyüme sorunu yaşanmaya devam ederken dünya ticaretinde de önemli oranda yavaşlama başlamıştır ve halen bu trend devam etmektedir. Bütün bunların üst üste geldiği bir zaman diliminde ülkemizin 3. çeyreğe kadar getirdiği ekonomik büyüme performansı son derece iyi idi. Nitekim birinci ikinci çeyrekte yüzde 4,5'lar seviyesinde olan büyüme oranı, 3. çeyrek itibariyle negatife döndü ve eksi 1,8 seviyelerine indi.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörünün toplam katma değeri, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,7 azaldı, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4 azaldı. İnşaat sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4 artarken hizmetler sektörünün toplam katma değeri yüzde 8,4 azaldı. Maalesef artış sadece inşaat sektöründe yaşanmış ve o da son derece sınırlı bir artış şeklinde olmuştur.'

- 'Dördüncü çeyrekte telafi edilecektir'

Koca, üçüncü çeyrekte görülen daralmanın dördüncü çeyrekte telafi imkanının olduğunun altını çizdi.

Rusya ile sorunların çözülmesi, yeni pazarlara biraz daha alışma sürecinin ilerlemesi, iç tüketimin nispeten harekete geçmesi gibi noktaların büyümeyi de hareketlendireceğini aktaran Koca, '2017, için ise çok daha büyük bir olumlu hava olacağına dair yüksek seviyeli beklentilerimiz bulunmaktadır. Bu badireyi artık atlatıyoruz. Sistem değişiminin de harekete ivme katacağına inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA